Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryzys na Ukrainie wymusi powrót Europy do węgla - Polska na tym skorzysta

DUNIA.MD

Recommended Posts

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nooo i w końcu się Gliwice pojawiły – Aaaa Cooo – mało ci jeszcze tego wszystkiego co się z tym wiąże – co proponujesz dla tych którzy już płaca za to na co ich nie stać – Aaaa ty tu będziesz jeszcze wyjeżdżać z w ich stronę z PV – nie lepiej ich w pociągi bydlęce załadować i na sybir wysłać lub czy może raczej ich zagazować.

Twoja mowa pisana jest mało przejrzysta (od dłuższego czasu).

Rozumiesz coś z tego co piszesz?

Nie ma na ogrzewanie recepty duży dom - duży rachunek. Pewnym wyjściem jest nieogrzewanie pomieszczeń których się nie używa.
Ojjj @gawełku drogi – Aaaa cóż tak wielkiego osiągniesz tym sposobem, że co – odizolujesz pomieszczenia ogrzewane od nie ogrzewanych i dotacji na termomodernizację będziesz się domagał.

Jak jest energia tania, to i jest tanie energii konsumowanie a że jest jak jest to trza kombinować, by na to stykło a na tamto nie brakło.

Zgodzisz się z tym chyba, że energia jest podstawą wszelkiego rozwoju.

W zależności od domu PC konsumuje od 5 do 10 MWh/rok to jest lekko od 3 do 6 tys zł licząc prąd po 59 groszy w taryfie g12w i zużycie w proporcji 70/30 I/II. Tanio to to nie jest.

No jak ekogroszku komuś schodziło 6 ton, to 6000 zł za prąd do PC nie jest jakąś drożyzną...

No jak ekogroszku komuś schodziło 6 ton, to 6000 zł za prąd do PC nie jest jakąś drożyzną...

W sumie teraz jest po 2100 za tonę i to nie koniec podwyżek. Może i pc nie jest złym pomysłem. Zastanawiałem sie też nad zapomnianymi i odstawionymi do lamusa piecami akumulacyjnymi, nie były one bez wad jak wszystko ale można by je ładować w dzień z PV no może nie w grudniu i styczniu ale to jakiś pomysł na autonsumpcję

Edytowane przez gawel

W zależności od domu PC konsumuje od 5 do 10 MWh/rok to jest lekko od 3 do 6 tys zł licząc prąd po 59 groszy w taryfie g12w i zużycie w proporcji 70/30 I/II. Tanio to to nie jest.

Chyba nigdy na oczy pompy nie widziałeś. W średniej wielkości, w miarę nowym, ocieplonym wg standardów domu zużycie masz ok 3kKwh.

Prąd po 59 w g12? Gdzie taki znalazłeś? Jaki to ma sens, jak w g11 mam po 65 gr?

Wg ciebie pompa żre 5-10 kkWh i "tanio to nie jest", ale kable co zjedzą 3xtyle (15-30 kKwh) są super

Nie wiem co tam bierzesz, ale ma moc...

• Like 1

W sumie teraz jest po 2100 za tonę i to nie koniec podwyżek. Może i pc nie jest złym pomysłem. Zastanawiałem sie też nad zapomnianymi i odstawionymi do lamusa piecami akumulacyjnymi, nie były one bez wad jak wszystko ale można by je ładować w dzień z PV no może nie w grudniu i styczniu ale to jakiś pomysł na autonsumpcję

Jedyne sensowne rozwiązanie to wypierdolić piece na ekogroszek a tym bardziej zasypowce i kupować najtańsze monobloki lub samemu z klimy przerabiać , filozofi wielkiej tam nie ma a grzeje , też na dniach kończę z ekogroszkiem bo wqurwiłem się potężnie na te ceny i powiedziałem sobie basta , pamiętaj że pompa pobierając prądu np 1kW daje ok 4,4KW ciepła oczywiście licząc to całorocznie a nie szukając dziury w całym i podawać w styczniu czy lipcu , całorocznie to ma sens , ja nawet paneli nie mam a jak zrobię to tylko i wyłącznie dla siebie tzw offgrid czy jakoś tak .

ps , obecnie pompy ciepła są tańsze niż piece na ekogroszek , nie mówię o jakimś chłamie z castoramy tylko normalnym kotle bo to koszt ok 12 tys w górę a w tej cenie masz już co najmniej 4 producentów monobloka .

Zastanawiałem sie też nad zapomnianymi i odstawionymi do lamusa piecami akumulacyjnymi, nie były one bez wad jak wszystko ale można by je ładować w dzień z PV no może nie w grudniu i styczniu ale to jakiś pomysł na autonsumpcję

Jak już masz c.o., to do akumulacji wykorzystuje się bufor ciepła, i o tym rozwiązaniu masz na forum cały tasiemcowy wątek...

Tylko w kontekście PV bez sensu na takie rzeczy patrzeć, bo PV produkuje energię latem, a zimą praktycznie nie.

Ale jak podwyżki cen węgla dalej będą postępować, to nadal akumulacyjne bezpośrednie grzanie prądem może zacząć robić się tańsze.

Chyba nigdy na oczy pompy nie widziałeś. W średniej wielkości, w miarę nowym, ocieplonym wg standardów domu zużycie masz ok 3kKwh.

Prąd po 59 w g12? Gdzie taki znalazłeś? Jaki to ma sens, jak w g11 mam po 65 gr?

Wg ciebie pompa żre 5-10 kkWh i "tanio to nie jest", ale kable co zjedzą 3xtyle (15-30 kKwh) są super

Nie wiem co tam bierzesz, ale ma moc...

Tak

Której taryfy, jak mam jedną ?
Oooo – Aaaa jak się ma PV, to dwóch taryf mieć nie wolno?

Aaaa mówią, że bogatego na wszystko stać i że bogatemu wszystko wolno!

Nooo popatrz tylko jak poszaleć bycie mogli gdybyście dwie taryfy mieli!

Aaaa tak, to z powodu autokonsumpcji jesteście ograniczeni!

Nooo ale cóż – prawa prosumenta – Nooo i po mimo tych 20% (za magazynowanie nadmiaru energii wyprodukowanej) zasadniczo bez udziału własnego zakładu energetycznego – które trzymają – tylko za co – za twarz czy za tyłek?

Oooo – Aaaa jak się ma PV, to dwóch taryf mieć nie wolno?

Aaaa mówią, że bogatego na wszystko stać i że bogatemu wszystko wolno!

Nooo popatrz tylko jak poszaleć bycie mogli gdybyście dwie taryfy mieli!

Aaaa tak, to z powodu autokonsumpcji jesteście ograniczeni!

Nooo ale cóż – prawa prosumenta – Nooo i po mimo tych 20% (za magazynowanie nadmiaru energii wyprodukowanej) zasadniczo bez udziału własnego zakładu energetycznego – które trzymają – tylko za co – za twarz czy za tyłek?

Aaaaaa możnaaaa mieć dwie taryfy, aleeee niewiele mi mto daje, więc mam jedną.

Nooo, aleeee logiczne jest, aby, jak słoneczko daje mi stale 2-3kW, to wykorzystać w 100%, a nie w 80 tym bardziej, że, jak się odpali zmywarkę o 13, to akurat o 15.30 kończyyy i można przyjść z pracy i wyciągnąć naczynia.

PS specjalnie nadużyłem w twoim stylu samoglosek, żeby bylo ci łatwiej zrozumieć.

Edytowane przez fotohobby