Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Apel.

Andrzej Wilhelmi

Recommended Posts

Sądząc, że moja wypowiedź skierowana jest do Ciebie złośliwie napisałeś o USA wiedząc, że tutaj mieszkam.

Lecz ten kompleks. Zauważyłeś, że więcej napisałem wtedy o firmach niemieckich zbudowanych na niemoralnych działaniach w czasie II wojny światowej? Może będziesz udowadniał, że USA zachowały się w tym temacie moralnie i nie przymknęły oka na winy niektórych nazistów? Też czerpali korzyści z niemoralnych działań hitlerowców np. w swoim programie rakietowym. I żadnym oburzeniem czy agresją tego nie zmienisz. Możesz udowadniać, że cel uświęca środki - ale nie czyni ich moralnymi.

Popełniłeś jednak błąd w swej bezpodstawnie agresywnej wypowiedzi i teraz pokrętnie lawirujesz, gdyż nie masz odwagi się przyznać, choć w końcu napisałeś co Cię do napisania tego postu skłoniło.

Agresywny to był Twój wpis:

Widzę, że na tym forum, rasistów, ksenofobów, prawdziwych "patryjotów" i zwyczajnych trolli jest dość sporo.

Fakt, jak czujesz się członkiem wspólnoty, która przypłynęła z Europy i zrobiła z rdzennymi mieszkańcami to co zrobiła, potem sprowadzała niewolników i dorobiła się na ich pracy, zrzuciła bomby atomowe na Hiroszimę i Nagasaki, zrobiła "plac zabaw" w Guantanamo, to macie sporo w swojej historii do przepracowania, żeby zaleczyć kompleksy. To są fakty - nie agresja.

W każdym kraju, państwie, narodowości znajdziemy ludzi dobrych i zwykłe ścierwa.

Jakbym to gdzieś czyt... tfu, pisał:

Podział nie jest na narodowości, tylko na dobrych i złych. Wojna demoralizuje. I w każdym narodzie będą ludzie, którzy dokonają okropnych rzeczy (często w szczytnym celu - ale czasami będą tkwili w błędnym przekonaniu, a czasami zrobią złe rzeczy bo są zwyczajnie źli).

Tylko piszący podręczniki historii mogą wybielić jakiś naród. Bo w każdym były, są i będą gnidy. Znajdą się też tacy, co będą te gnidy stawiali na piedestał z jakiegoś powodu (czy to w uznaniu celu, jaki im przyświecał, czy dla poklasku, czy z głupoty, czy z innego powodu).

Wielkie tragedie się dzieją, gdy te gnidy rządzą.

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dawaj dalej uciśniony człowieku z USA, nie żałuj sobie, wszak to ty tu jesteś zawsze pokrzywdzony i do ciebie wszyscy piją a ty przecież niewinny i nic sobie nie masz do zarzucenia.

Nie rozpiisuj się tak "przez pryzmat" bo może się skończyć jak zwykle :)

Piszesz oczywiście konstruktywnie i na temat ;)

Edytowane przez Chef Paul

Oczywiście ty walisz same merytoryczne a co do straszenia to tobie bana oczywiście nie dadzą bo znowu nawalisz epopeje i elaboraty jaki to uciemiężony jesteś tu na forum bo z ciebie szlachetny człowiek, szkoda tylko że chamstwo jest twoim przewodnim argumentem w każdej dyskusji.

Dziwne że pomimo zgłoszenia twoich chamskich i nie na temat postów nikt z centrali nie zareagował. Przypadek? raczej nie, widocznie lubią jaki ferment tu robisz.

Kaizen, w swej agresji stajesz się coraz bardziej żałosny niczym henrykow.

Uważaj by Tobie jakaś żyłka nie pękła ;)

Jakiej agresji? To Ty wyzywasz innych. Ja spokojnie argumentuję. A co z tym Twoim:

Tyle na powyższy temat. Z mej strony EOT.

Masz problemy z konsekwencją i dotrzymywaniem słowa?

...

...

Masz problemy z konsekwencją i dotrzymywaniem słowa?

Napisałem, że zakończyłem z Tobą dyskusję na temat USA.

Masz problem nie tylko z pisaniem (czas przeszły, przyszły i teraźniejszy) ale również z czytaniem ze zrozumieniem?

Twoje zacietrzewienie jest nie tylko żałosne ale coraz bardziej śmieszne.

Napisałem, że zakończyłem z Tobą dyskusję na temat USA.

Masz problem nie tylko z pisaniem (czas przeszły, przyszły i teraźniejszy) ale również z czytaniem ze zrozumieniem?

Twoje zacietrzewienie jest nie tylko żałosne ale coraz bardziej śmieszne.

To ładny przykład projekcji.

On już pisał że odchodzi i likwiduje konto, jak widać też nie wiedział co to znaczy:D:lol2:

Nie przestanie bo ma za mocne parcie na szkło:p:p

Znowu kłamjesz i "oczerniasz" "przez pryzmat" :)

Wskaż gdzie napisałem, że "likwiduję konto".

Witam,

Nie wiem jak dla innych ale dla mnie duże znaczenie ma solidarność z Ukrainą. Sam, osobiście przyjąłem pod dach 9 osób (2 kobiety z dziećmi).

Ukazało się zestawienie firm które przedkładają kasiorę nad ludzkie życie i dalej prowadzą interesy na terytorium Rosji. Z branży budowlanej, a zwłaszcza w dziedzinie izolacji wymienione firmy to:

1. BASF - na naszym rynku obecny w sektorze EPS, XPS, PIR i PUR oraz wielu, wielu innych

2. Dow Inc. - termoizolacje, zwłaszcza wełna szklana i chemia (uszczelniacze) Dow Corning

3. - Henkel - (Ceresit) niemiecka firma z branży chemicznej i dóbr konsumpcyjnych z siedzibą w Düsseldorfie. Fabryka firmy Henkel w Polsce znajduje się w Raciborzu.

4. Leroy Merlin - francuska firma zajmująca się sprzedażą detaliczną artykułów gospodarstwa domowego i do majsterkowania, prowadzi w Rosji 112 sklepów. W ramach tej samej grupy kapitałowej działają markety Auchan oraz Decathlon. 11 marca firma ogłosiła, że nie planuje ograniczenia działalności w Rosji. Hipermarkety branży budowlanej Leroy Merlin działają także w Polsce

5. Rockwool International - duński międzynarodowy producent wyrobów z wełny mineralnej z siedzibą główną w Hedehusene (Kopenhaga, Dania). W Rosji ma 4 fabryki, zatrudnia 1200 pracowników.

Pełny wykaz firm-łamistrajków

Ja podjąłem decyzję (jedyną możliwą, moim zdaniem) i rozpocząłem bojkot w/w firm. Proszę zarazem o przyłączenie się do niego oraz rozpowszechnienie tej informacji.

Pozdrav,

SM

Witam,

Nie wiem jak dla innych ale dla mnie duże znaczenie ma solidarność z Ukrainą. Sam, osobiście przyjąłem pod dach 9 osób (2 kobiety z dziećmi).

Ukazało się zestawienie firm które przedkładają kasiorę nad ludzkie życie i dalej prowadzą interesy na terytorium Rosji. Z branży budowlanej, a zwłaszcza w dziedzinie izolacji wymienione firmy to:

...

Pełny wykaz firm-łamistrajków

Takich firm jest zdecydowanie więcej.

Są też firmy ze znaczącym udziałem rosyjskiego kapitału o którego istnieniu nikt by nie pomyślał.

GO Sport, TUI... i pewnie dziesiątki lub setki takich firm w Polsce.

Takich firm jest zdecydowanie więcej.

Są też firmy ze znaczącym udziałem rosyjskiego kapitału o którego istnieniu nikt by nie pomyślał.

GO Sport, TUI... i pewnie dziesiątki lub setki takich firm w Polsce.

Wiem, nie wymieniałem wszystkich tylko te które bezpośrednio wiążą się z interesującą nas branżą czyli budownictwem. Np. Leroy Merlin to ta sama grupa co Auchan i Decathlon. Oczywiście wzywam żeby dostali "czerwoną kartkę" poprzez bojkot konsumencki. Jeżeli zyski są ważniejsze od zwykłej przyzwoitości i solidarności z dzielnymi Ukraińcami to to ich najbardziej zaboli.

To samo dotyczy wymienionych producentów materiałów budowlanych. Bądźmy, na prawdę, solidarni z Ukrainą!

Wiem, nie wymieniałem wszystkich tylko te które bezpośrednio wiążą się z interesującą nas branżą czyli budownictwem. Np. Leroy Merlin to ta sama grupa co Auchan i Decathlon. Oczywiście wzywam żeby dostali "czerwoną kartkę" poprzez bojkot konsumencki. Jeżeli zyski są ważniejsze od zwykłej przyzwoitości i solidarności z dzielnymi Ukraińcami to to ich najbardziej zaboli.

To samo dotyczy wymienionych producentów materiałów budowlanych. Bądźmy, na prawdę, solidarni z Ukrainą!

Niemcy przedkładają zyski nad ludobójstwo ba a po cichu pewnie ruskim przyklaskują .

oczywiście bojkot. w sumie to wolę iść do castoramy niż do leroya. ciekaw jestem tylko, czy przestaniemy jeździć samochodami... jak na razie nie zauważyłem zmniejszenia ruchu drogowego:

"Polska najwięcej ropy sprowadza z Rosji. W pierwszej połowie 2019 roku było to 63 proc. całego importu"

https://businessinsider.com.pl/finanse/skad-polska-sprowadza-rope/8djkyh6

dodatkowo kuchenki gazowe na "pół gwizdka" i trzeba by jeść tylko pierwsze danie bo drugie będzie z ruskiego gazu.

"W Polsce zapotrzebowanie na gaz zaspokajany jest w 40 proc. z dostawami z Rosji."

https://forsal.pl/biznes/energetyka/artykuly/8349859,uzaleznienie-od-gazu-z-rosji-panstwa-europa-dostawy-gazu-z-rosji-gazociagi.html

wszyscy dokładnie wiemy dlaczego sberbank i gazprombank nie są objęte sankcjami. niestety w tym przypadku politycy nie do końca są tak restrykcyjni jak to pięknie głoszą w mediach. najlepiej oczywiście jak zawsze ciężką robotę odwalić na plecach pospólstwa.

Tylko jest jeszcze druga storna medalu o której wszyscy zapominają. Otóż jak upadną takie sklepy jak Leroy Merlin, Auchan czy Decathlon to wiesz ile ludzi Polaków pójdzie na bruk?? Uderzając w ruskich takimi sankcjami poniekąd przyczyniamy się do kryzysu w Polsce bo ci ludzie pójdą na kuroniówkę a kto za nią płaci? ano my ludzie pracujący.

Natomiast co do BNP Paribas to na czym miałby polegać bojkot? Tez ten bank jest na naszym rynku i zatrudnia troszeczkę ludzi, a czy LG Electronics też nie działa na naszym rynku?

A z innej beczki zapytam, gdyś to Ty pracował lub twoja żona lub nawet razem jako małżeństwo w takiej firmie to co byś zrobił? a w razie bankructwa gdyby Was zwolnili to czy cieszyłbyś się z tego powodu?

Sankcje, ograniczenia TAK!! ale z rozwaga i z wypośrodkowaniem.

Ba, nawet jest firma od szczepionek Pfizer - czyli nie szczepimy się szczepionkami tej firmy!!!! Przemówi to do innych?? Głęboko w to wątpię.

A cha i renówek też nie kupujcie i nie jeździjcie nimi.

W tym co napisałeś jest logika.

Ale tak samo by można twierdzić o współpracy firm niemieckich i innych zachhodnich w czasie II WŚ z Niemcami pod rządami Hitlera...

Może te firmy same przestaną działać w Rosji i nie będą bojkotowane w demokratycznych państwach.

Nie wierzę w bojkot tych firm w Polsce.