Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bez spiny nad bajorem

Recommended Posts

kupilam tez lampy na slupki ogrodzeniowe wewnatrz plus podcien wejsciowy o takie:

1k506y.c6f072.l.jpg

i od strony ulicy tez chce podswietlic kupilam tansze ale bez obaw ze je ktos potlucze czy ukradnie zarowki. a czasem sie przydaja jak spodziewam sie gosci czy wieczorem jak wracam do domu. sa estetyczne i daja duzo swiatla

pol_pm_Ogrodowa-oprawa-elewacyjna-kinkiet-ZOFIN-E27-IP44-czarny-EDO777354-EDO-Garden-Line-88186_8.jpg

tamte ktore wczesniej pokazywalam juz sa niedostepne wiec zrezygnowalam z zamowienia i wzielam inne:cool:

i dostalam info, ze podlogi moge odbierac, cegla dojedzie 7 list. , ogrodzenie bedzie tez 7 listopada robione, czeka juz na dowoz caly sprzet do lazienek poza "psią" wanna do pralni. pozostalo zamowic tapety do sypialni i farby.

najgorsze, ze wczoraj w lm widzialam takie fajowskie panele scienne i juz znowu trybiki mi sie wlaczyly by zamiast tapety dac je do sypialni:

panel-scienny-mdf-dekoracyjny-jodelka-frezowana-40x40-cm-fllow,main.jpg

panel-scienny-mdf-dekoracyjny-skos-frezowany-40x40-cm-fllow,main.jpg

biedna ja:lol2:

• 2 weeks później...

biedna TY :)

przechodzisz trudny okres, tyle pięknych rzeczy, to fajne i tamto też :D Nie cierpię tego, zwykle się denerwuję i podejmuję decyzje szybko a potem żałuję.

Ale przyznaję, panele ciekawe. A co do komody - masz rację, choć nie wiem, którą wybrać.

A tak przy okazji, nie mogłam się od 2 tyg zalogować na forum, bo jest taka reklama od góry, która zasłania mi miejsce do logowania, zanim wpiszę hasło, to ona wyłazi i zasłania.

ja uzywam i nie mam problemu ale na fonie nie da sie przegladac:cool:

mam juz kafle w kotlowni na podlodze ulozone, bo o ile nic sie nie skiepści beda montowac pompe ciepla za tydzien, kafle byly potrzebne. na scianach bedzie farba wiec moga chlopaki dzialac.

elewacja sie konczy, dzis mial byc kladziony tynk ale cos zaczelo padac i nici z roboty. ogrodzenie przeniesione na jutro, bo komus material nie dojechal, wentylacja od poniedzialku ale z ociepleniem dachu sie nie wyrobili wiec beda rzeźbic po kanalach. i ciagle cos pod gore, szczerze mowiac jestem juz troche na finiszu zmeczona i z lekka poirytowana wykonawcami. niech zrobia ogrodzenie, kostke, skoncza elewacje, hydraulike i ocieplenie i wreszcie sobie pojda. wtedy odsapne i skupie sie na wykonczeniu. dzis czuje sie zmeczona i zniechecona, chrzanie to, wiecej sie nie buduje:cool:

dotarły cegły do salonu na sciane TV i umywalki do lazienek - i jedno i drugie piekne i porzadne. cegly cudo, nie żaluje ze wzielam oryginalki a nie imitacje z betonu.

Umywalki z firmy ktorej nie znałam wczesniej ale wzrornictwo mi podpasilo i dosyc atrakcyjna cena to nie grymasze. Sprawdza sie. Do jednej z łazienek wzielam antracytową matowa, ciekawe jak sie sprawdzi. Ale mialam problem, bo wc i bidet sa ceramiczne ale nie idealne biale tylko wpadaja jakby w kosc sloniowa, umywalka do kompletu z kolei jest brzydka i wielka jak wanna, nie zmiescilaby mi sie na szafke. płytki w tej lazience beda szaro rdzawe i cortenowo rdzawe, biala umywalka bylaby zgrzytem wiec wzielam antracytowa. chyba bedzie dobrze.

a taka byla w komplecie, niezbyt ładna, pojdzie do kotlowni

okazyjnie trafilam komplecik z wyprzedaży ekspozycji. w cenie wucetu dostalam deske wolnoopadającą, bidet i umywalke. glupio by bylo nie wziac jesli oszczedza sie kase. jakosciowo bardzo mi sie podoba. do pozostałych łazienek wzielam te same zestawy ale juz biale, bo matowe byly zwyczajnie za drogie. ten kosztowal mniej niz komplet bialy. podoba mi sie kształt, sposób splukiwania wody bez tego czopka na koncu jak w rimlesach (btw czy wam rimlesy tez wydaja sie tak strasznie niehigieniczne? okropnie wyglada ten pipek od splukiwania wody, mnie wc typu rimless obrzydza nie wiem czemu.) w tych woda płynie obwodowo przez otwory umieszczone po calej krawedzi podkołnierza. Ale widzicie kolor? niby bialy ale to kosc sloniowa

a takie beda płytki, sory za "tło" ale zyje teraz na wynajetym i mam w nosie, ze dywan nie pasuje, jest na stracenie. szkoda mi bylo tych do nowego domu, ten potem wyczyszcze i oddam do schroniska, moze sie przyda.

w sklepie w świetle jarzeniowek lekko przykurzone

i w domu na za....stym tle w kolorze śliwki :D:D:D z rozowymi kapciuszkami za to w dziennym swietle pólnocnym czesciowo tylko zakurzone. prawda, ze sa swietne? do tego zabudowy grafitowe lub moze jakies drewno sie spasuje i bedzie calkiem przyjemnie. lampy juz posiadam z poprzedniego domu beda idealne

Edytowane przez TAR

ostatecznie zmienilam kocepcje w sypialni, pozostaje jednak przy piewszej wersji z panelami lamelowymi, moj ty borze szumiący ilez to juz tych wersji mialam:rolleyes:. ale ta zostaje, wrocilam do poczatku, mnie sie podoba i czuje, ze w takiej sypialni odpoczne sobie. nawet lampy mi pasuja ;)

tapeta byl moim faworytem od poczatku (Wusia wie, bo zadreczalam ja okropnie), tylko lamele chyba zrobie w innym kolorze, te nie bardzo pasuja odcieniem do podlog. Dostałam dwa kartony z próbkami :D Lamele beda niesymetrycznie i odbite na drugiej scianie ale juz bez tapety. Ujdzie.

lamele, moze dab catania albo dąb postarzany, ten bardzo ladnie sie prezentuje na scianie na ciemnym tle:

trudny wybór :bash:

mamy juz tez polozone parapety zewnetrzne. tym razem nie blacha, dalam szanse ceramicznym, moze za bardzo sie blyszcza ale wiecie, ze ja rzadko kiedy myje okna wiec przy moim uzytkowaniu za chwile sie zmatowia :lol2:, za to licze ze sa trwale nie beda sie rysowac i odpurchlać jak blacha

Wyjscie z tarasu tez z parapetem, do tego dojdzie kostka. Czy pisalam ze kostke juz wybralam. Ostatecznie zostaje przy Lundo dwukolorowej, pociecha ze po 2 latach troche wyblaknie i bedzie calkiem znosna.

(jak mnie to wkurza, zostawianie pierdół na parapetach, srubek, papierkow, szklanek, narzedzi itp. chyba wszyscy wykonawcy maja takiego szmergla. a juz szczytem jest ściaganie zabezpieczenia np. kartonu czy pianki wrrr i jeszcze raz wrrrr)

i znalazlam jedyna fotke z kaflami w kotlowni, po ciemku i w brudzie wiec nie urywa

Edytowane przez TAR

Gawel, dzieki. O kotlownie pytasz? to sa matowe ale szkliwione wiec calkiem fajne do ogarniecia, maja poslizg ale nie wywale sie jak beda mokre, te same co w kotlowni beda tez w wiatrolapie, jednej łazience i kuchni . Te do 2 lazienki rude i szare to wersja lappato. Wszystkie zakupione kafle maja wymiary 59,8x59,8. zwracalam na to uwage, bo byly tez w wersjach 59,2 x59,2 i nie chcialam by mi pomieszali wielkosci.

znajoma tak kupila i dostala troche jednych i troche drugich, kafelkarz szalu dostal :eek::cool:

Elfir, pelna para ruszymy za 4 tygodnie, musze byc cierpliwa i dosuszyc dom, wygrzac posadzki i takie tam pierdoły pokonczyc. Zalezy mi by wszyscy poza elektrykiem juz sobie poszli. Wczoraj ustalilam z moja pania od kuchni ostateczne wymiary szafek po pomiarach, ogolnie jestem zadowolona, dziura od okapu ma niewielkie przesuniecie o ok. 2 cm, trudno, chcialam czarna rure spiro a bedzie zwykla ocynkowana i zabudowana, bo te 2 centy jednak mi robia:cool: chyba, ze jak dostane okap i go dobrze oblukam to uda mi sie nad okapem przesuniecie elastykiem zrobic.

umywalki przyszly, sa obledne, jednak Alanie jajowata musze wymienic na mniejsza wymiary podane na stronie sa zanizone, bo podaja po krawedzi od gory a ona jest obla i wyjdzie mi 54 cm poza obrys szafki lazienkowej. szkoda bo fajna z niej wanienka:lol2:

Gawel, dzieki. O kotlownie pytasz? to sa matowe ale szkliwione wiec calkiem fajne do ogarniecia, maja poslizg ale nie wywale sie jak beda mokre, te same co w kotlowni beda tez w wiatrolapie, jednej łazience i kuchni . Te do 2 lazienki rude i szare to wersja lappato. Wszystkie zakupione kafle maja wymiary 59,8x59,8. zwracalam na to uwage, bo byly tez w wersjach 59,2 x59,2 i nie chcialam by mi pomieszali wielkosci.

znajoma tak kupila i dostala troche jednych i troche drugich, kafelkarz szalu dostal :eek::cool:

Ja też mam te szare w łazience na ścianie i podłodze w kuchni i przedpokoju. Wkleiłbym zdjęcia ale nie da się mogę ci wysłać smsem

Ja swoje fotki trzymam na postimage, bez problemu mozna wklejac na mur, moze sprobuj i uda ci sie wstawic. rozkminiam teraz ulozenie kafli zeby fugi mi sie zgrywaly podloga ze sciana. zastanawiam sie tez nad wysokoscia kafli na scianach, w lazienkach zrobie na 210 do krawedzi drzwi, wyzej plyta zlicowanie i pomaluje farba. ale w pralni troche bez sensu taka masarnie robic, 150-180 wysokosci powinno styknac.

troche tez nie moge zdecydowac sie na drzwi wewnetrzne. dostalam oferte na drzwi D... ale tylko czesc w wersji bezprzylgowej i bez magnetycznych zamkow ale z montazem, obmiarem i gwarancja na montaz albo drzwi z marketu wszystkie bezprzylgowe, z magnetycznymi zamkami /klamkami, montaz wlasny. cena wychodzi podobnie ale drzwi marki no name, pomiar wlasny, obrobki wlasne i montaz wlasny.

no i biale, antracytowe kilka tysi wiecej wychodza.

naprawde bardzo ladne, te moje to cersanit, kupilam w kwietniu lub maju w podobnej cenie w outlecie. niestety kasa to bolaczka. batiste mialam w poprzednim domu i byl rewelacyjne w sprzataniu, ukladaniu, jakosci. swietne kafle. ale kosztuja 2 razy tyle za ile kupilam w outlecie:( ale to tylko kafle, wazne by sie lekko myły i nie byly brudzace

naprawde bardzo ladne, te moje to cersanit, kupilam w kwietniu lub maju w podobnej cenie w outlecie. niestety kasa to bolaczka. batiste mialam w poprzednim domu i byl rewelacyjne w sprzataniu, ukladaniu, jakosci. swietne kafle. ale kosztuja 2 razy tyle za ile kupilam w outlecie:( ale to tylko kafle, wazne by sie lekko myły i nie byly brudzace

Dziękuję , trochę mnie przestraszyło na początku że powierzchnia nie jest gąłdka i mop tak ciezkawo idzie ale póki co czyste są i w kuchni i pod prysznicem. Zobaczymy co będzie dalej.

W tym roku naszło mnie na remont po 19 latach (dokładnie wczoraj minęło)

IMG_20220731_100927.jpg