Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka stropu na stropodach

Recommended Posts

Mam budynek z wybudowanym lanym stropem, nam którym miało być w pierwotnym zamyśle poddasze i dach dwuspadowy, niemiej zastanawiam się czy nie dałoby się zaoszczędzić trochę przerabiając stop na stropodach. Czy moje intuicje są słuszne i co dokładnie powinienem uczynić aby po taniości przerobić strop na stropodach?

Witam

Mam pytanie odnoście "docieplenia" stropodachu od wewnątrz. Zakupiłem mieszkanie od dewelopera z płaskim stropodachem + 25cm sytropianu + podwójna hydroizolacja. Pytanie brzmi czy podczas podwieszania sufitów mogę jeszcze docieplić wełną mineralną 50mm od wewnątrz? czy lepiej już nie kombinować? Dziękuję

• 2 weeks później...
Witam

Mam pytanie odnoście "docieplenia" stropodachu od wewnątrz. Zakupiłem mieszkanie od dewelopera z płaskim stropodachem + 25cm sytropianu + podwójna hydroizolacja. Pytanie brzmi czy podczas podwieszania sufitów mogę jeszcze docieplić wełną mineralną 50mm od wewnątrz? czy lepiej już nie kombinować? Dziękuję

Generalnie izolacje termiczne wykonuje się od strony zimnej. I w zasadzie w twoim wypadku jest to zrobione. Dołożenie 5cm izolacji nie spowoduje zakłocenia układu ale sugerowałbym przed płyta gk dac dodatkowo folie paroizolacyjną

Przy izolowaniu od środka taka ogolna zasada bezpieczeństwa jest nastepująca 2/3 izolacji powinno być od storny zimnej a 1/3 od strony ciepłej. U ciebie ten warunek jest spełniony, niemniej jednak folia paroizolacyjna dodatkowo zabezpieczy przed wnikaniem pary wodnej wgłąb przegrody.