Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jedno sprostowanie sprawy - by nie było że coś przemilczałem: dziś dostałem zamówienie, które robiło się prawie 4 miesiące. Jestem spóźniony wobec klienta o miesiąc (z tym że to jedne z najdłuższych spóźnień jakie miałem od 3 czy też 4 lat). Także fabryka też nie jest święta, chociaż widzę, że następne terminy nie będą realizowane z aż takim poślizgiem. Edytowane przez finlandia
literka zjedzona wraz ze śniadaniem ;)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam pytanie do znawców tematu? Ciągle wahamy się czy zakupić drewno czy PCV. Dostałem właśnie ofertę od Urzędowskiego i tu moje pytania. Czy brać pod uwagę drewno lite czy łączone? Lite w moim przypadku wychodzi ponad 8 tys więcej (dokładnie chodzi o okna dębowe). Czy warto zainwestować w lite czy może odpuścić temat i postawić na łączone? Dodam tylko okna Galux Oro - wk2 - szyba P4

Montuj łączone, chyba że masz zamiar chodzić z lupą i codziennie okna z 10 cm oglądać:) Zresztą lite też jest łączone, ale tylko w wewnętrznych warstwach. My się zdecydowaliśmy na Galuxy Oro z łączeniami, różnica w cenie swoje zrobiła.

Piękne są te okna :) A żona chciała na początku plastiki montować... Teraz mi dziękuje, że ją przekonałem.

Opóźnienie miałem z realizacją zamówienia jakieś półtora miesiąca, ale ponieważ mieliśmy na to spory zapas czasu, także nie sprawiło to problemu. Okna i tak musiały później czekać w magazynie sprzedawcy, bo było za zimno na montaż (styczeń/luty).

No i montażyści z Henrykowa rewelacyjni, szczerze polecam :)

Dzięki pomocy finlandi udało się również dobrać kolorystycznie bramę garażową z Wiśniowskiego.

Reasumując, kwiatollo, bierzcie drewno i się nie wahajcie dłużej.

Same mikrozłącza przestały mnie drażnić już dawno. W tłustych latach było to rozwiązanie uważane za "niegodne" dobrego okna. chociaż w cennikach innych firm było niemal zawsze. Ale czasy się zmieniły, postęp w doborze drewna także poszedł do przodu i już takich obiekcji nie mam. Co więcej - mi to zupełnie nie przeszkadza i ostatnio miałem okazję robić jasny kolor dębu na mikrozłączach - wyszło bardzo OK / tzn nie spodziewałem się że może to wyjść tak dobrze, zważywszy ze Klient oszczędził ok 7 tys zł i miał swój wymarzony kolor. Przykład zdjęcia w linku:

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/DB3%20balkony.JPG

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/DB3%20balkony.JPG

Post wcześniej napisałem, że ostatnio termin realizacji jakiegoś mojego zlecenia wyniósł prawie 4 mies. Wczoraj przypadkiem zapytałem o jakieś nowe zlecenie - okazało się że jest niemal gotowe - jak właśnie nie zapeszyłem chwaląc się tym - będzie wykonane w niecałe 6 tygodni.. i weź tu człowieku bądź przewidujący :( Tak czy inaczej - warto zamawiać te okna z zapasem czasowym by nie było niespodzianek.

Edytowane przez finlandia

DB 7? To mocno ciemny dąb - nie widziałem na żywo okien poza jakimiś drzwiami, ale mam wrażenie, że tu orzech byłby za jasny - strzelałbym w ciemny dąb, tylko mogę się mylić - czasem próbka nei oddaje rzeczywistego obrazu.

Tuńczyk, też zapisuje się na Twoje fotki:)

Oj, faktycznie, coś namieszałem. Mamy okna w kolorze D9, a nie D7... Przepraszam za zamieszanie:) Tak czy owak, fotki wysłane.

Dzieki za fotki, ale tak mi sie wydawało, że coś za jasne te Twoje okienka. DB7 są ciemniejsze i tu właśnie pasuje brama w kolorze dąb nocny lub dąb bagienny.

Pomimo to ładnie sie prezentują, a czy te łączenia u Was są mocno widoczne?

• 2 weeks później...

Robi. Wydaje mi się, że nawet w tym wątku ktoś wklejał fotki szprosów wiedeńskich. Z tym - że z bliska nie wygląda to bardzo atrakcyjnie, bo szyby mają tzw. slepy szpros (dupleks) tylko w komorze zewnętrznej.

Osobiście uważam, że nie ma to jak ramka nakładana (praktyczna i ładna).

Montażyści na Śląsku? Kurczę, tam jest tylu dobrych salonów, że sam nie wiem który najlepszy - a poważnie - zadzwon do fabryki, popros z biurem obsługi i zapytaj kogo polecą w Twojej okolicy - oni się orientują najlepiej, kto jest godny polecenia (na pewno nie podadzą nikogo, na kogo są skargi).

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Mam pytanko: czy któryś z kolorów dębu Urzędowskiego ma lekko szary odcień? (który mi osobiście kojarzy się właśnie z dębiną)

Po malutkich próbkach na stronie Urzędowskiego (bardzo niewygodnej w użyciu) trudno się zorientować.

Najbliżej tego o co mi chodzi jest kolor DB8, ale i tak jest zbyt "kolorowy".

Druga sprawa: jak to jest z mikrozłączami? Czy tam w fabryce mimo wszystko starają się odpowiednio dobrać usłojenie/wybarwienie drewna, żeby tych złączek nie było widać, czy raczej zestawiają drewno jak leci?

Pozdrawiam

DB8 to kolor czarny.

Lekko szary moze wydawac sie DB2 - nie miałem okazji go robic, ale kolega podeslal mi ostatnio fotki - z pozornie jasnego, niemalze surowego dębu wyszło coś całkiem ciemnego. I co najważniejsze - mówią że na żywo wyszło super.

Dzięki, finlandia.

Faktycznie, coś mi się pomieszało: zamiast DB8 miało być DB6. Na próbce niewiele widać, ale wygląda to jak lekko szarawa poświata.

http://www.urzedowski.com.pl/?p=/pl/1produkty/01okna/oro/menu/2/index

Niestety na stronie nie ma DB2, więc nie mam nawet jak sprawdzić jak to wygląda :(