emjot1 04.03.2022 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Witam,Potrzebuje pomocy i opinii fachowców, w skrócie: na poddasze domu ocieplonego wełną (głównie Rockwool) dostała się kuna. Dokonała pewnych zniszczeń (większych lub mniejszych) na wszystkich połaciach dachu. Membrana dachowa przerwana na wszystkich połaciach dachu. I teraz mam pytanie: czy w związku z zaistniałą sytuacją cały materiał izolacyjny poddasza nadaje się do wymiany czy tylko uszkodzone miejsca. Szukam informacji, opinii na ten temat ponieważ według rzeczoznawcy ubezpieczyciela wymianie podlega tylko materiał uszkodzony. O siebie dodam, że kuny są nosicielami wielu pasożytów w tym świerzbu i według wielu wykonawców cała wełna jest skażona i nadaje się do utylizacji, dodatkowo uszkodzona membrana dachowa spowodowała przerwanie ciągłości przeciwwilgociowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.03.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Miałem dach z wełną mineralną wymłóconą przez kuny, przez pokolenia kun. Wymieszane z odchodami, charakterystyczny smród, kości pożartych zwierząt itp. Decyzja była jedna, jedyna - wszystko precz do kontenera. Ale decydowałem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 16.03.2022 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Witam, Potrzebuje pomocy i opinii fachowców, w skrócie: na poddasze domu ocieplonego wełną (głównie Rockwool) dostała się kuna. Dokonała pewnych zniszczeń (większych lub mniejszych) na wszystkich połaciach dachu. Membrana dachowa przerwana na wszystkich połaciach dachu. I teraz mam pytanie: czy w związku z zaistniałą sytuacją cały materiał izolacyjny poddasza nadaje się do wymiany czy tylko uszkodzone miejsca. Szukam informacji, opinii na ten temat ponieważ według rzeczoznawcy ubezpieczyciela wymianie podlega tylko materiał uszkodzony. O siebie dodam, że kuny są nosicielami wielu pasożytów w tym świerzbu i według wielu wykonawców cała wełna jest skażona i nadaje się do utylizacji, dodatkowo uszkodzona membrana dachowa spowodowała przerwanie ciągłości przeciwwilgociowej. Jako producent Rockwool może potwierdzić jedynie parametry właściwości użytkowych wg wymagań zawartych w normie EN 1362:2012+A1:2015 w zakresie wartości deklarowanych. Dokumentacja techniczna, dokumenty techniczne i certyfikaty produktów ROCKWOOL Raczej nikt nie ma możliwości sprawdzenia stanu skażenia biologicznego wełny. Zajmują się tym laboratoria i pracownie zagrożeń biologicznych. sugerowałbym np. kontakt z mykologiem który przedstawiłby opinie na ten temat. Ubezpieczyciel będzie wymgał oficjalnego oświadczenia a takowe możesz uzyskac jedynie zlecając opinie określonym laboratoriom czy mykologom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts