Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podczas pomiarów pod montaż drzwi. Zostałem zapytany, czy na pewno chce podcięcie we wszystkich drzwiach, bo ten otwór będzie jak mostek termiczny dla hałasów.

Moje pytanie. Czy podcięcia drzwi w przypadku posiadania rekuperacji jest koniecznością?

Jak to wygląda w praktyce?

Jeśli w pomieszczeniu masz tylko nawiew (lub tylko wyciąg) to o ile drzwi nie będą stale otwarte warto mieć podcięcie (no chyba że do podłogi jest szpara 1,5cm +). W przeciwnym wypadku, jeśli drzwi wyposażone są w uszczelkę, po zamknięciu wentylacja w tym pomieszczeniu przestaje działać.

Poza tym nie istnieje coś takiego jak "mostek termiczny dla hałasów". Albo mostek termiczny (jak są duże różnice temperatur), albo brak izolacji akustycznej.

Mam w swoim domu wszystkie drzwi z podcięciem, dziś w sypialniach bym ich nie robił.

W moim domu drzwi często są otwarte, w sypialniach dzieci prawie cały czas.

To widać zależy od gustu i ewentualnie rozkładu pomieszczeń. U mnie w nocy drzwi w sypialniach są pozamykane (wychodzą na kuchnię z salonem, gdzie w nocy pracuje np zmywarka).

Są różne sposoby - ale trzeba pozostawić minimum 80cm2 przestrzeni na wymianę powietrza. A i tak stężenie CO2 będzie drastycznie wyższe, niż przy otwartych drzwiach.

Większość drzwi wewnętrznych ma i ta znikome tłumienie dźwięków, bo w środku "plaster miodu" z dykty. Ale jak chcesz zminimalizować przepuszczanie dźwięków (i przy okazji światła) to zrób z obydwu stron nacięcia tak, żeby się spotkały po środku przekroju drzwi (odwrócone V - Kornik tak robi). Ale zwykłe pozostawienie z 1,5cm szczeliny między drzwiami i podłogę też się sprawdza.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?353760-WM-a-bezsensowno%C5%9B%C4%87-podcinania-drzwi

Zmywarka jest jakimś argumentem za zamykaniem drzwi. Ale jak ktoś nie ma zmywarki albo go to nie przekonuje:

I drugi filmik (ale w poście można "normalnie" wstawić tylko jeden - więc link klikany):

Edytowane przez Kaizen

Mamy drewniane drzwi z podcieciami i hałas naprawdę nie jest problemem. Na górze w sypialni można spać gdy na dole pracuje odkurzacz w trybie turbo.

Różnica pewnie by była gdybyś zrobił drzwi z opadającym progiem - wtedy masz naprawdę szczelnie, ale to by wymagało nawiewu i wywiewu w tym samym pokoju i dużego przewymiarowania instalacji.

ale to by wymagało nawiewu i wywiewu w tym samym pokoju i dużego przewymiarowania instalacji.

Kratkę transferową się robi, z tłumieniem.

Są też gotowe rozwiązania, choć te raczej dedykowane do instalacji większego kalibru

Ścienne

https://www.smay.pl/product/szczeliny-tlumiaco-transferowe-st-t/

Sufitowe

https://www.swegon.com/products/room-units/airborne-room-units/transfer-units/ctm/

Większość drzwi wewnętrznych ma i ta znikome tłumienie dźwięków, bo w środku "plaster miodu" z dykty. Ale jak chcesz zminimalizować przepuszczanie dźwięków (i przy okazji światła) to zrób z obydwu stron nacięcia tak, żeby się spotkały po środku przekroju drzwi (odwrócone V - Kornik tak robi). Ale zwykłe pozostawienie z 1,5cm szczeliny między drzwiami i podłogę też się sprawdza.

Zamówiłem wszystkie drzwi wewnętrzny firmy Interdoor i wg mnie bardzo tłumią dźwięki dlatego nic nie podcinałem. Zobaczymy jak będzie.

Zamówiłem wszystkie drzwi wewnętrzny firmy Interdoor i wg mnie bardzo tłumią dźwięki dlatego nic nie podcinałem. Zobaczymy jak będzie.

Jak mam z 1,5cm szczeliny pod drzwiami. A mimo tego efekt otwarcia drzwi wygląda tak:

attachment.php?attachmentid=435381

Więcej:

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1

Jak nie umożliwisz przepływu powietrza, to równie dobrze możesz wyłączyć rekuperator i dusić się nieświeżym powietrzu.

Tak się zastanawiam, na pewno masz dobrze skalibrowany czujnik? U mnie 400ppm pojawia się po dłuższej nieobecności. Mając czujnik na dole, nawet gdy przebywamy w innych pokojach to czujnik pokazuje więcej niż 400. Dopiero gdy w domu nikogo nie ma to spada do 400.
Tak się zastanawiam, na pewno masz dobrze skalibrowany czujnik? U mnie 400ppm pojawia się po dłuższej nieobecności. Mając czujnik na dole, nawet gdy przebywamy w innych pokojach to czujnik pokazuje więcej niż 400. Dopiero gdy w domu nikogo nie ma to spada do 400.

W czasie, z którego pochodzi wykres - był dobrze skalibrowany. Od jakiegoś czasu mi wariuje (nawet na zewnątrz pokazuje różne wartości po kalibracji).

Poranne otworzenie drzwi powoduje drastyczny i szybki spadek CO2 które "wylewa" się z pomieszczenia do przestrzeni, gdzie nieznacznie przekracza 400ppm. A że potem zazwyczaj wychodzimy z sypialni i z domu to spada w ciągu dwóch godzin* do 400ppm.

*to całkiem spory czas - może kiedyś zrobię test i jak wstanę, to wyłączę reku żeby sprawdzić, ile sama dyfuzja zmniejszy stężenie CO2 w sypialni. U mnie kubatura sypialni to jakaś 1/3 całego domu. Więc i bez wentylacji powinno z tych 600 spaść w okolice 450ppm dosyć szybko. No dobra - 600 to mam w pokojach dzieci, w mojej sypialni okolice 800ppm. Ale i tak sama dyfuzja powinna powodować spadek znacznie poniżej 500ppm przy wyłączonej wentylacji.

Edytowane przez Kaizen

Ja w sypialni przestałem mierzyć - sprawdziłem optymalne wartości dla zamkniętych drzwi, tak by nie przekraczać tam te 800-900ppm. Gdy idziemy spać przełącza się tryb nocny i stała wartość wymiany.

W ciągu dnia wentylacja jest sterowana czujnikiem w salonie. Powyżej 800PPM zwiększa się wydatek do zadanaje wartości. Powyżej 1000 jeszcze bardziej itd.

Sypialnia jest dość duża i rano po otwarciu drzwi poziom CO2 od razu skacze do góry z 400 do 500-550.

AM-JKLV7SNJkuInhTNaq8Z00q_5TF6_UtvlujwOed1G2dFUvE42lyGaqcD5pKVJmpKKtaYY6c-71emHhhxPncve8CcZw9xgSAvVAfRBn8nre3DbxQBJHE4Yi_0KRCC95KaX1rM-9cM09yRcuFgRyjg_TCJTlaQ=w1435-h279-no?authuser=0

Mam dość spore podcięcie, ale jak widać dyfuzja przy zamkniętych drzwiach praktycznie nie występuje, więc warto mieć szczelinę, która w najlepszy przypadku nie zmieni bilansu wymiany w danym pomieszczeniu. KIedy w innych powietrze swobodnie przepływa, mała szczelina spowoduje dodatkowy opór powietrza.