Tomasito 06.03.2022 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Witam.Jeśli zamieszczam post w niewłaściwym dziale, proszę o przeniesienie;) Szanowne grono, chciałbym przesunąć otwór drzwiowy w ścianie g-k o okolo 20-25 cm.Drzwi są do łazienki, więc z jedej strony na ścianie są płytki.Obecnie otwór drzwiowy wykonany jest poprawnie, tzn. profile pionowe są wzmocnione("ościeżnicowe").Czy realnie można wykonać przesunięcie bez demolowania połowy domu?O płytki nie dbam, będą kładzione nowe na te , co są obecnie.Z zewnątrz łazienki położona jest tapeta, więc to też nie problem.Drzwi 70cm, porządne, to znaczy cięższe od tych papierowych za sto złociszy.Zależałoby mi , by wstawić profil ościeżnicowy chociaż po stronie zawiasów ale zastanawiam się , czy ściana z płytkami nie jest już wystarczająco "sztywna".Wymyśliłem, że wytnę te 25 cm ścianki, oczywiście łącznie z profilami, wsunę nowy profil ościeżnicowy , przymocuję z zewnątrz do płyty a od strony łazienki nawiercę co 20 cm otwory w płytkach, by wkręty nawiercające normalnie wkręciły sie w profil ościeżnicowy i złapały wszytko "na sztywno".Może wypowie sie ktoś, kto robił takie rzeczy, wolę spytać niż biedy napytać i zostać z otworem 100cm Z góry dzięki, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasito 15.03.2022 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Nikt się nie wypowie....Kurna, mam jakiegoś pecha.Albo moje zadania są tak skomplikowane, że nikt nie da rady sensownie podpowiedzieć, albo mnie tu nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.03.2022 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 (edytowane) O co chcesz pytać. Przecież to proste zadanie. Jedyna trudność wiąże się z poziomym profilem nadproża w drzwiach który prawdopodobnie gdzieś się kończy i jest mocowany do pionowego.Dlatego jeśli profil poziomy w futrynie nie jest dłuższy o te 20cm to lepiej rozwalić otwór aż do sufitu aby wstawić nowy profil nadproża drzwiowego. Edytowane 15 Marca 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts