answerno3 06.03.2022 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Cześć! Chciałem prosić o pomoc w następującej sprawie : Wymieniłem kocioł węglowy na ogrzewanie gazowe : kocioł grzewczy Buderus Logamax Plus Gb072 24kW + podgrzewacz 150 l. Mieszkam w domu ok 140 m2 parter i poddasze użytkowe. Na dole mam toaletę + umywalkę oraz zlew w kuchni. Na górze łazienka z prysznicem, wanną oraz umywalką. @Przed wymianą kotła na gazowy , czas oczekiwania na ciepłą wodę na parterze był długi ( ~40 sek) .Na górze, woda gorąca była dostępna w zasadzie od razu. Po uruchomieniu kotła gazowego od razu odczułem pozytywną zmianę - gorąca woda była dostępna od razu po odkręceniu kurka na dole i górze. ...i tak przez jakieś 7 miesięcy. Po tym czasie wszystko wróciło do stanu sprzed wymiany kotła - na dole czekam ~60 sek na start ciepłej wody. Na górze ciepła woda jest nadal od razu po odkręceniu kurka. Bylo u mnie kilku fachowców , ale żaden nie znalazł rowiązania. Z kotłem wszytsko ok bo przeszedł serwis gwarancyjny. Bardzo proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.03.2022 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Bez rozrysowania instalacji będzie festiwal zgadywanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 07.03.2022 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 (edytowane) Cześć! Załączam skany instalacji z projektu. Dodam jeszcze, że fachowiec, który instalował kocioł sprawdził pompę i twierdzi, że wszystko z nią ok. Próbuję dodać skany, ale nie ładują się załączniki Edytowane 7 Marca 2022 przez answerno3 próbuję dodać załączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.03.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 O jakiej pompie piszesz? Od c.o. czy od cyrkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 07.03.2022 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 https://images89.fotosik.pl/577/6700e4ee04427704med.jpghttps://images89.fotosik.pl/577/4efbed45c48fc54cmed.jpghttps://images91.fotosik.pl/576/db436c1be85b0560med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.03.2022 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 https://www.fotosik.pl/zdjecie/6700e4ee04427704" target="_blank">Strona nie znaleziona - Błąd 404 Strona o podanym adresie nie istnieje, prawdopodobnie strona usunięta lub też jej adres uległ zmianie. Sprawdź dokładnie wpisany adres lub przejdź do strony głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 07.03.2022 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Jak się nie mylę to jest to pompa cyrkulacyjna : Wilo Star - Z NOVA A (ROW) 50 HZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.03.2022 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Jak się nie mylę to jest to pompa cyrkulacyjna : Wilo Star - Z NOVA A (ROW) 50 HZ I właśnie tu może być problem. Sprawdź jak ona jest ustawiona i w ogóle czy ona działa bo przy nie działającej pompie cyrkulacyjnej jest dłuższy czas oczekiwania na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 08.03.2022 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Hej, dzięki za odpowiedź. Nie wiem jak się ją ustawia - nie ma na niej żadnych sterowników. Czy to ,że mam wodę na górze od zaraz nie jest dowodem ,że pompa ok? Jak mógłbym inaczej sprawdzić czy działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.03.2022 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Hej, dzięki za odpowiedź. Nie wiem jak się ją ustawia - nie ma na niej żadnych sterowników. Czy to ,że mam wodę na górze od zaraz nie jest dowodem ,że pompa ok? Jak mógłbym inaczej sprawdzić czy działa? Pompka cyrkulacyjna nie powinna pracować non stop bo zrobi większe straty niż korzyści. Powinna włączać się okresowo w dzień częściej w nocy rzadziej lub wcale. Zrób próbę wyłączając ją z sieci i sprawdź po jakimś czasie jaki czas oczekiwania na cwu jest taki sam jak przy włączonej pompce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 10.03.2022 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Dziś wyłączyłem pompę i czas oczekiwania na ciepłą wodę jestbtaki sam - na górze od zaraz , na dole długi czas oczekiwania. Czyli to pompa nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.03.2022 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Dziś wyłączyłem pompę i czas oczekiwania na ciepłą wodę jestbtaki sam - na górze od zaraz , na dole długi czas oczekiwania. Czyli to pompa nie działa? Być może. Przed pompką masz założony filtr? jeżeli jest to odkręć go i wyczyść, być może jest brudny i zakłóca przepływ wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 12.03.2022 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Nie ma filtra przed pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.03.2022 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Czy reakcja na oczekiwanie cwu jest taka sama z włączona jak i wyłączona pompką? jeżeli tak to przyczyna jest po stornie pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 14.03.2022 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Czy reakcja na oczekiwanie cwu jest taka sama z włączona jak i wyłączona pompką? jeżeli tak to przyczyna jest po stornie pompki. Tak, po wyłączeniu pompy nic się nie zmieniło . W tym tyg. gościu ma do mnie przyjechać i pewnie będę więcej wiedzieć. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.03.2022 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Czyli coś jest nie tak z pompką i cyrkulacja cwu i tu należałoby szukać rozwiązania problemu. Być może pompka się "zawiesiła" może wystarczy odkręcić korek odpowietrzający i śrubokrętem płaskim rozruszać wirnik lub wymienić kondensator rozruchowy.Daj znać co gościu stwierdził i czy rozwiązał problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2022 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Sprawdź, co jest na powrocie cyrkulacji - czy nie ma zaworu zwrotnego ze strzałką w złą stronę, zapchanego filtra czy zamkniętego zaworu. Może być też zepsute zgrzanie rurki tak, że prześwit został bardzo zwężony czy zablokowany wirnik pompy (wrzuć na youtubie "odblokowanie pompy" czy "odblokowanie wirnika pompy") albo jej awaria. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 15.03.2022 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Gościu był wczoraj - odkręcił pompkę z instalacji i okazało się ,że rura była mocno zawalona kamieniem. Pompa się zawiesiła - podmuchał, popukał i zaczęło działać tj, ciepła woda była bardzo szybko dostępna na parterze. Gościu poszedł, minęło 20 min. i woda stawała się coraz bardziej letnia, aż ...wróciło do stanu wcześniejszego (zimna woda) Jeszcze w tym tyg. ma wrócić i dalej działać. Mówi już o wymianie pompy na nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
answerno3 15.03.2022 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Sprawdź, co jest na powrocie cyrkulacji - czy nie ma zaworu zwrotnego ze strzałką w złą stronę, zapchanego filtra czy zamkniętego zaworu. Może być też zepsute zgrzanie rurki tak, że prześwit został bardzo zwężony czy zablokowany wirnik pompy (wrzuć na youtubie "odblokowanie pompy" czy "odblokowanie wirnika pompy") albo jej awaria. Dzięki za podpowiedź ! Czy mógłbyś podpowiedzieć jak zlokalizować zawór zwrotny, żeby sprawdzić czy strzałka jest we właściwą stronę? Jeżeli potrzeba to wrzucę fotkę instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.03.2022 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Gościu był wczoraj - odkręcił pompkę z instalacji i okazało się ,że rura była mocno zawalona kamieniem. Pompa się zawiesiła - podmuchał, popukał i zaczęło działać tj, ciepła woda była bardzo szybko dostępna na parterze. Gościu poszedł, minęło 20 min. i woda stawała się coraz bardziej letnia, aż ...wróciło do stanu wcześniejszego (zimna woda) Jeszcze w tym tyg. ma wrócić i dalej działać. Mówi już o wymianie pompy na nową. Tu nie ma co wymieniać pompki tylko przeczyścić/przepłukać rurki od cyrkulacji. Rurki od cyrkulacji z jakiego materiału masz zrobione? Natomiast co do zaworu zwrotnego to gdyby był i byłby źle zamontowany to wcale nie miałbyś obiegu bo by ten zawór nie przepuszczał wody. Jak wygląda zwór zwrotny to wygooglujesz sobie a strzałka jest na jego obudowie i wątpię aby zawór zwrotny był montowany na cyrkulacji, prędzej już na bojlerze z cwu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts