Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długi czas oczekiwania na ciepłą wodę - nagła zmiana

answerno3

Recommended Posts

Cześć! Chciałem prosić o pomoc w następującej sprawie :

Wymieniłem kocioł węglowy na ogrzewanie gazowe : kocioł grzewczy Buderus Logamax Plus Gb072 24kW + podgrzewacz 150 l. Mieszkam w domu ok 140 m2 parter i poddasze użytkowe. Na dole mam toaletę + umywalkę oraz zlew w kuchni. Na górze łazienka z prysznicem, wanną oraz umywalką.

@

Przed wymianą kotła na gazowy , czas oczekiwania na ciepłą wodę na parterze był długi ( ~40 sek) .

Na górze, woda gorąca była dostępna w zasadzie od razu.

Po uruchomieniu kotła gazowego od razu odczułem pozytywną zmianę - gorąca woda była dostępna od razu po odkręceniu kurka na dole i górze.

...i tak przez jakieś 7 miesięcy. Po tym czasie wszystko wróciło do stanu sprzed wymiany kotła - na dole czekam ~60 sek na start ciepłej wody. Na górze ciepła woda jest nadal od razu po odkręceniu kurka.

Bylo u mnie kilku fachowców , ale żaden nie znalazł rowiązania. Z kotłem wszytsko ok bo przeszedł serwis gwarancyjny.

Bardzo proszę o pomoc!

Cześć!

Załączam skany instalacji z projektu.

Dodam jeszcze, że fachowiec, który instalował kocioł sprawdził pompę i twierdzi, że wszystko z nią ok.

Próbuję dodać skany, ale nie ładują się załączniki :(

Edytowane przez answerno3
próbuję dodać załączniki

Hej, dzięki za odpowiedź.

Nie wiem jak się ją ustawia - nie ma na niej żadnych sterowników.

Czy to ,że mam wodę na górze od zaraz nie jest dowodem ,że pompa ok?

Jak mógłbym inaczej sprawdzić czy działa?

Pompka cyrkulacyjna nie powinna pracować non stop bo zrobi większe straty niż korzyści. Powinna włączać się okresowo w dzień częściej w nocy rzadziej lub wcale.

Zrób próbę wyłączając ją z sieci i sprawdź po jakimś czasie jaki czas oczekiwania na cwu jest taki sam jak przy włączonej pompce.

Dziś wyłączyłem pompę i czas oczekiwania na ciepłą wodę jestbtaki sam - na górze od zaraz , na dole długi czas oczekiwania. Czyli to pompa nie działa?

Być może.

Przed pompką masz założony filtr? jeżeli jest to odkręć go i wyczyść, być może jest brudny i zakłóca przepływ wody.

Czyli coś jest nie tak z pompką i cyrkulacja cwu i tu należałoby szukać rozwiązania problemu. Być może pompka się "zawiesiła" może wystarczy odkręcić korek odpowietrzający i śrubokrętem płaskim rozruszać wirnik lub wymienić kondensator rozruchowy.

Daj znać co gościu stwierdził i czy rozwiązał problem.

Sprawdź, co jest na powrocie cyrkulacji - czy nie ma zaworu zwrotnego ze strzałką w złą stronę, zapchanego filtra czy zamkniętego zaworu. Może być też zepsute zgrzanie rurki tak, że prześwit został bardzo zwężony czy zablokowany wirnik pompy (wrzuć na youtubie "odblokowanie pompy" czy "odblokowanie wirnika pompy") albo jej awaria.
  • Like 1

Gościu był wczoraj - odkręcił pompkę z instalacji i okazało się ,że rura była mocno zawalona kamieniem. Pompa się zawiesiła - podmuchał, popukał i zaczęło działać tj, ciepła woda była bardzo szybko dostępna na parterze. Gościu poszedł, minęło 20 min. i woda stawała się coraz bardziej letnia, aż ...wróciło do stanu wcześniejszego (zimna woda) :(

Jeszcze w tym tyg. ma wrócić i dalej działać. Mówi już o wymianie pompy na nową.

Sprawdź, co jest na powrocie cyrkulacji - czy nie ma zaworu zwrotnego ze strzałką w złą stronę, zapchanego filtra czy zamkniętego zaworu. Może być też zepsute zgrzanie rurki tak, że prześwit został bardzo zwężony czy zablokowany wirnik pompy (wrzuć na youtubie "odblokowanie pompy" czy "odblokowanie wirnika pompy") albo jej awaria.

Dzięki za podpowiedź ! Czy mógłbyś podpowiedzieć jak zlokalizować zawór zwrotny, żeby sprawdzić czy strzałka jest we właściwą stronę?

Jeżeli potrzeba to wrzucę fotkę instalacji.

Gościu był wczoraj - odkręcił pompkę z instalacji i okazało się ,że rura była mocno zawalona kamieniem. Pompa się zawiesiła - podmuchał, popukał i zaczęło działać tj, ciepła woda była bardzo szybko dostępna na parterze. Gościu poszedł, minęło 20 min. i woda stawała się coraz bardziej letnia, aż ...wróciło do stanu wcześniejszego (zimna woda) :(

Jeszcze w tym tyg. ma wrócić i dalej działać. Mówi już o wymianie pompy na nową.

Tu nie ma co wymieniać pompki tylko przeczyścić/przepłukać rurki od cyrkulacji. Rurki od cyrkulacji z jakiego materiału masz zrobione?

Natomiast co do zaworu zwrotnego to gdyby był i byłby źle zamontowany to wcale nie miałbyś obiegu bo by ten zawór nie przepuszczał wody.

Jak wygląda zwór zwrotny to wygooglujesz sobie a strzałka jest na jego obudowie i wątpię aby zawór zwrotny był montowany na cyrkulacji, prędzej już na bojlerze z cwu.

• Like 1