agnalis1 07.03.2022 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Cześć wszystkim! Polecono mi powyższą metodę, aby szybko się wybudować. Proszę osoby, które mają dom drewniany zbudowany w technologii sumikowo-łątkowej o: - podzielenie się doświadczeniami i radami: jakie minusy ma ta metoda, jakie problemy pojawiły się w trakcie budowy i podczas mieszkania w takim domu. - polecenie solidnej, uczciwej FIRMY budującej tą metodą Może być też wiadomość prywatna Z góry wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 07.03.2022 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 Obserwowałem budowę takiego domu i mieszkałem w nim jakiś czas. Drewno było po suszeniu w jakiejś komorze, nie znam szczegółów, ale mimo to z czasem bardziej wysychało i osiadało. I to jest główne ryzyko. Konstrukcja musi uwzględniać osiadanie poszczególnych elementów budynku w różny sposób. W znanym mi przypadku o solidne kilka cm. Słup się o tyle nie skurczy po długości, ale belki osiądą wyraźnie. Oczep miał zatem luz nad słupami, żeby z czasem mógł się na nie głębiej nabić. Działo się to przez parę miesięcy z głośnym nagłym hukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts