gawel 10.03.2022 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Wiem gawle, że preferujesz grzejniki ścienne, ale ja z takich właśnie przeszedłem z bloku do domu, gdzie mam wodną podłogówkę lub ogólnie, grzana podłogę. Nie ma porównania pod tym względem. Grzana podłoga to jest komfort o jakim Ty nie masz pojęcia. To już kwesua preferencji i mody. Prawda jest taka że raz że nigdy nie mieszkałem w bloku bo dla mnie to czworak, przepraszam bardzo. Poza tym jedyna koszyść z podłogówki jest taka ze wykonawca nie musi ocieplać podłogi bo i tak nie on będzie mieszkał i płacił za ogrzewanie, Ostatnio wpadł do mnie na kawę jeden z forumowiczów i stwierdził ze na prawdę mam niezimną podłogę pomimo braku podłogówki. Mam podłogówkę w łazience i pkanuje w kuchni przy remoncie ale tylko tyle żeby podłoga miała 21 st nie wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 10.03.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 To są jedynie slogany reklamowe Ze 12 lat temu rozkminialem czym grzać bardzo dobrze ocieplony dom, na tamte czasy to nawet wysoce energooszczędny bo wtedy spełniał WT na 2021r. Kable odrzuciłem bo są totalnym bezsensem, w głowie było grzanie prądem ale przez piec elektryczny typu Kospel i wodną podłogówkę, inwestycyjnie i eksploatacyjnie to samo co kable ale nie wykluczałoby to podpięcia tańszego źródła ciepła a kable to wykluczają. Skończyło się od początku na pompie ciepła, którą grzeje c.o i cwu od 9 lat i w domu, który na ogrzewanie potrzebuje 3300kWh mam więcej w kieszeni jakieś 30tys.zl w porównaniu do kabli czy Kospela czyli do grzania prądem. Ale te 30 tys. to wyliczasz razem z kosztami zakupu pompy ciepła? I po jakich cenach prądu? Bo skoro piszesz o kablach lub Kospelu, to obstawiam obliczenia dla G11, a nie dla nocnej taryfy w G12. Ja od października mieszkam z wodną podłogówką, buforem z grzałkami i G12. W razie potrzeby mogę podpiąć dowolne źródło ciepła. Ze strachu przed podwyżkami, w grudniu dokupiłem pompę ciepła i jak na razie porażka. Właśnie dzisiaj czekam na serwis, będą ją już drugi raz naprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaOska 10.03.2022 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Ja póki co mieszkam w bloku, ale moi rodzice mają dom na wsi. Póki co ogrewają dom węglem, aczkolwiek: wymienili piec na nowy i używają wysokiej klasy węgla. A jak Wy na to patrzycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 10.03.2022 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Zamiast podłogówki i PC można mieć PV+ogrezwanie elektryczne+bojler i nic nie płacić Jak chcesz to zrobić z nowym systemem rozliczeń? Liczyłeś ile tego PV musisz mieć i ile to będzie kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.03.2022 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Ja póki co mieszkam w bloku, ale moi rodzice mają dom na wsi. Póki co ogrewają dom węglem, aczkolwiek: wymienili piec na nowy i używają wysokiej klasy węgla. A jak Wy na to patrzycie ? Czekam na reedycję postu, bo domyślam się że poznamy markę, strzelam że S.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.03.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Jak chcesz to zrobić z nowym systemem rozliczeń? Liczyłeś ile tego PV musisz mieć i ile to będzie kosztować? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 10.03.2022 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 To jest porównanie starego i nowego rozliczenia a nie wyliczenie ile to będzie kosztować. Powiem na moim przykładzie - na sezon grzewczy pompa zjada mi ok 3000kWh. Zakładając COP ok 3 - potrzebowałbym 9000kWh do ogrzania domu, gdybym grzał kablami. Liczę jak w filmie - sprzedaż po 0.32 i kupno po 0.68, nie liczę autokonsumpcji ani dopłat. Musiałbym kupić 9kKwh po 0.68 zł, kosztowałoby mnie to 6120 zł. Żeby tyle zarobić musiałbym sprzedać 19125 kWh energii. Czyli potrzebowałbym instalacji prawie 20 kWh a to koszt ok 80 tyś zł. Żeby pokryć zapotrzebowanie pompy (3kKWh) potrzebuję sprzedać prądu za 2040 zł, czyli 6375kWh. Do tego wystarczy instalacja 7kWh za ok 30 tyś.podłogówka + pompa + 7kWh PV - 65 tys.kable + 20 kWh PV - 90 tyś.25 tyś do tyłu przy kablach Już nie mówię że instalacja 20kW wymaga olbrzymiego dachu, albo zabierze sporo miejsca na działce. A ja mam niewielki, dobrze ocieplony dom. Jak ktoś ma większy to już w ogóle kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.03.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 (edytowane) To jest porównanie starego i nowego rozliczenia a nie wyliczenie ile to będzie kosztować. Powiem na moim przykładzie - na sezon grzewczy pompa zjada mi ok 3000kWh. Zakładając COP ok 3 - potrzebowałbym 9000kWh do ogrzania domu, gdybym grzał kablami. Liczę jak w filmie - sprzedaż po 0.32 i kupno po 0.68, nie liczę autokonsumpcji ani dopłat. Musiałbym kupić 9kKwh po 0.68 zł, kosztowałoby mnie to 6120 zł. Żeby tyle zarobić musiałbym sprzedać 19125 kWh energii. Czyli potrzebowałbym instalacji prawie 20 kWh a to koszt ok 80 tyś zł. Żeby pokryć zapotrzebowanie pompy (3kKWh) potrzebuję sprzedać prądu za 2040 zł, czyli 6375kWh. Do tego wystarczy instalacja 7kWh za ok 30 tyś. podłogówka + pompa + 7kWh PV - 65 tys. kable + 20 kWh PV - 90 tyś. 25 tyś do tyłu przy kablach Już nie mówię że instalacja 20kW wymaga olbrzymiego dachu, albo zabierze sporo miejsca na działce. A ja mam niewielki, dobrze ocieplony dom. Jak ktoś ma większy to już w ogóle kosmos. Nie jestem wróżką w filmie było wyrażnie powiedziane ze zamaist "straty" w obecnym prosumencie 20/30% będzie ona wynosiła około 40% Przez co czas zwrotu inwestycji przy obecnych cenach sie podwoi ale nie uwzględniono wzrostu cen prądu i spadku cen PV jak minie moda i /moderowano/ na zakładanie tych instalacji. Założenia naciągane ponieważ : możesz mieć taryfę G12(w) i w nocy kiedy zapotrzebowanie jest największe na ciepło oraz 2h w ciągu dnia możesz prąd kupić taniej w cenie zbliżonej do sprzedawanej. Istnieje coś takiego jak auto konsumpcja co najmniej 35% A po co kable? Co to ma na celu? Może grzejniki elektryczne i bojler a podłogówkę w łazience wyjdzie ok 5 tys PV 20 Kwp a czemu nie ale cena obecna to ok 3 tys za 1 kwp czyli za całość 60 tyś . Po odliczeniu PIT wyjdzie 51 tys W ogrzewaniu elektrycznym nie ma serwisu i strat oraz bezładności można sterować dokładnie ogrzewaniem i oszczędzać. Ceny PV spadają i na pewno za pół roku bedzie jeszcze taniej . Pierwsze PV na jakie byłem zapisany w 2016 roku były po 7 tys za 1 KWp , ja zakąłdałem po 3 w 2019 i 2021 Edytowane 10 Marca 2022 przez finlandia język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.03.2022 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Uważam że PC nie są warte swojej ceny i to będzie hit tego roku w zakresie strzyżenia osób rezygnujących z gazu lub węgla i ok , jak ktoś ma już centralne wodne w dobrym stanie to owszem niech zakłada pompę ciepła ale w nowych domach nie ma to ekonomicznego i racjonalnego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.03.2022 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Grzałem czystym prądem. Teraz mam tanią chińską pc. Jak za pc z wszystkimi gratami podłączone pod istniejącą instalację za 7tys, to był dobry wybór. CWU nadal bojlerem. Ceny baniaków są tak wysokie, że czystym prądem nadal taniej. Ps. W sobotę prawdopodobnie podłącze pv pod licznik z ZE. Będzie tanio.. Moja kotłownia z kotłem elektrycznym kosztowała mnie kilka lat temu 1tys zł. Do tego pc 7tys z osprzętem i gratami, pv 9kWp za 23,5 tys.. A niektórzy za śmieciucha płacą po 30 tys więcej. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.03.2022 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Cyferki z faktury PGE Białystok, taryfa G12, od stycznia cena tańszego prądu z przesyłem i opłatami zależnymi od każdej kWh to 0,353 netto. Przy aktualnej, promocyjnej stawce 5% Vat otrzymujemy 0,371 brutto. Do tego jakieś tam opłaty stałe dojdą, które i tak się płaci, niezależnie od zużycia. Po promocji będzie znów Vat 23% i wtedy brutto = 0,4344zł/kWh. P.S. W grzaniu prądem istotna jest stosunkowo niska cena inwestycji, bardzo niska awaryjność i długa żywotność. Dobrze ocieplony dom i można grzać prądem. Moja kotłownia kosztowała z kotłem elektrycznym 1 tys zł. Doslownie. Kotłownia z podłączeniem pod 2 rozdzielacze podłogówki. Oczywiście własna robota. Teraz pod to podpiąłem chińską pc. Koszt całkowity to 7tys 2 lata temu. Kocioł nadal wpięty, na wszelki wypadek. Także są możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.03.2022 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Gratulacje! Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Sarkazm, ironia, złośliwość? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.03.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Sarkazm, ironia, złośliwość? nie po prostu gratuluje mądrego podejścia do zagadania , skąd takie negatywne emocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 10.03.2022 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Nie jestem wróżką w filmie było wyrażnie powiedziane ze zamaist "straty" w obecnym prosumencie 20/30% będzie ona wynosiła około 40% Przez co czas zwrotu inwestycji przy obecnych cenach sie podwoi ale nie uwzględniono wzrostu cen prądu i spadku cen PV jak minie moda i /moderowano/ na zakładanie tych instalacji. W nowym prosumencie masz dokładnie 47% straty (według założeń filmu, dokładnie jest to w 5.30 min). W starym masz max 20, chyba że instalacja ponad 10kWh, ale przy pompie taka niepotrzebna Założenia naciągane ponieważ : możesz mieć taryfę G12(w) i w nocy kiedy zapotrzebowanie jest największe na ciepło oraz 2h w ciągu dnia możesz prąd kupić taniej w cenie zbliżonej do sprzedawanej. Istnieje coś takiego jak auto konsumpcja co najmniej 35% Założenia dokładnie takie jak w filmie który podlinkowałeś - taki dałeś przykład to do tego się odniosłem. Skąd wiesz że autokonsumpcja minimum 35 procent? Jak chcesz grzać w taniej to autokonsumpcji będzie tyle co w dziennym okienku jak akurat zaświeci słońce. A po co kable? Co to ma na celu? Może grzejniki elektryczne i bojler a podłogówkę w łazience wyjdzie ok 5 tys Musiało by mnie zdrowo powalić żeby obwiesić nowy dom kaloryferami w celu oszczędności 5 tyś na systemie grzewczym. Zresztą na kaloryferach nie wykorzystasz taniej taryfy więc Twój misterny plan w p... W ogrzewaniu elektrycznym nie ma serwisu i strat oraz bezładności można sterować dokładnie ogrzewaniem i oszczędzać. Ta jasne. Marketingowy bełkot jakie to niby elektryczne ogrzewanie oszczędne. Znam dwa domy z takim "oszczędnym" ogrzewaniem. W jednym mają zimą 18-19 stopni "bo tak zdrowo i oni lubią", w drugim hajcują codziennie w kominku "dla klimatu" Ceny PV spadają i na pewno za pół roku będzie jeszcze taniej . Pierwsze PV na jakie byłem zapisany w 2016 roku były po 7 tys za 1 KWp , ja zakąłdałem po 3 w 2019 i 2021 Nie sadze, żeby spadły. Właśnie przyśpiesza "zielony ład", pewnie cała Europa rzuci się na PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.03.2022 02:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 (edytowane) Ale te 30 tys. to wyliczasz razem z kosztami zakupu pompy ciepła? I po jakich cenach prądu? Bo skoro piszesz o kablach lub Kospelu, to obstawiam obliczenia dla G11, a nie dla nocnej taryfy w G12. Ja od października mieszkam z wodną podłogówką, buforem z grzałkami i G12. W razie potrzeby mogę podpiąć dowolne źródło ciepła. Ze strachu przed podwyżkami, w grudniu dokupiłem pompę ciepła i jak na razie porażka. Właśnie dzisiaj czekam na serwis, będą ją już drugi raz naprawiać. Peszek poprostu albo ja mam "beczkę" Merca 123 Pierwsze nieporównywalne to dom,ja nie mam gierkowskiej kostki po tuningu tylko dom budowany od podstaw w 2012r ale z wytycznymi WT na 2021r. Wtedy czyli w 2011r koszt Elterma czy kabli był wyceniamy na 5-12tys.zl a pompę nabyłem za 20tys.zl. Przez te 9 lat na ogrzewanie i cwu zużyłem z COP 30tys.kWh za które zapłaciłem ok.10tys.zl. Gdybym miał Elterma czy kable na to samo zużyłbym o COP więcej czyli jakieś 100tys.kWh czyli jakieś 32tys.zl musiałbym zapłacić zamiast 10tys.zl obecnie. Naturalnie tu i tu byłaby taryfa G12W,którą posiadam od 2013r i grzeje 99% w tańszym okienku. A co do cen kWh,to poniżej masz moje aktualne ceny z bieżącej faktury za prąd: Edytowane 11 Marca 2022 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.03.2022 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 W nowym prosumencie masz dokładnie 47% straty (według założeń filmu, dokładnie jest to w 5.30 min). W starym masz max 20, chyba że instalacja ponad 10kWh, ale przy pompie taka niepotrzebna Założenia dokładnie takie jak w filmie który podlinkowałeś - taki dałeś przykład to do tego się odniosłem. Skąd wiesz że autokonsumpcja minimum 35 procent? Jak chcesz grzać w taniej to autokonsumpcji będzie tyle co w dziennym okienku jak akurat zaświeci słońce. Musiało by mnie zdrowo powalić żeby obwiesić nowy dom kaloryferami w celu oszczędności 5 tyś na systemie grzewczym. Zresztą na kaloryferach nie wykorzystasz taniej taryfy więc Twój misterny plan w p... Ta jasne. Marketingowy bełkot jakie to niby elektryczne ogrzewanie oszczędne. Znam dwa domy z takim "oszczędnym" ogrzewaniem. W jednym mają zimą 18-19 stopni "bo tak zdrowo i oni lubią", w drugim hajcują codziennie w kominku "dla klimatu" Nie sadze, żeby spadły. Właśnie przyśpiesza "zielony ład", pewnie cała Europa rzuci się na PV. Piszę z własnego doświadczenia oaz mądrych Forowiczów, bo jesteś my w kontakcie i porównujemy parametry naszych instalacji. Masz dziwne pomysły na temat kaloryferów, nigdy ich nie miałem a ogrzewam dom elektrycznie od 18 lat i zawsze taryfa nocna się najbardziej opłacała i było w niej największe zażycie. Pompa ciepła za 30 tys żeby oszczędzać pieniądze i prąd? No cóż a co an to ekonomiści i lekarze? Cała Europa nie jest największym rynkiem dla PV i nie ma wpływu na ceny. Jest kryzys bez PV się nie umiera bez jedzenia i wody szybko-są pilniejsze potrzeby do sfinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 11.03.2022 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Uważam że PC nie są warte swojej ceny i to będzie hit tego roku w zakresie strzyżenia osób rezygnujących z gazu lub węgla i ok , jak ktoś ma już centralne wodne w dobrym stanie to owszem niech zakłada pompę ciepła ale w nowych domach nie ma to ekonomicznego i racjonalnego sensu. Ja sobie monobloka kupiłem na ostatni moment w niskiej cenie i czekam kiedy będzie ciepło lub będę zmuszony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.03.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Ja sobie monobloka kupiłem na ostatni moment w niskiej cenie i czekam kiedy będzie ciepło lub będę zmuszony . sąsiad kupił monoblok haier 8 kW za 11 tys to moim zdaniem dobra cena. Z tym że jak już masz uklad wodny. Bo budowa od zera w nowym domu nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 11.03.2022 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 sąsiad kupił monoblok haier 8 kW za 11 tys to moim zdaniem dobra cena. Z tym że jak już masz uklad wodny. Bo budowa od zera w nowym domu nie ma sensu Mam podłogówkę którą obecnie grzeje piec na ekogroszek ,podłączyłem już w 90 proc pompę i pozostało tylko dwie rury zgrzać oraz wybudować z rozdzielacza podłogówki pompkę oraz zawór 4 drogowy aby nie hamowały przepływów i golimy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.03.2022 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 nie po prostu gratuluje mądrego podejścia do zagadania , skąd takie negatywne emocje. A to przepraszam za niezrozumienie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts