Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hybrydowy falownik Spis

Recommended Posts

Gik napisał:
No pięknie! Patrze z zazdrością.

Powiedz mi tylko jak wpiołeś to w instalację bo rozumiem, że

te victrony powinny być:

-> Licznik ZE - > Moja rozdzielnia -> Mój licznik -> Victrony -> Powrót do mojej rozdzielnicy.

Najprostszy układ.

https://www.victronenergy.com/upload/documents/SLD-Multiplus-II-AC-PV-and-grid-backup-2019-05-2-(1).pdf

Skomplikowany układ. :)

https://www.victronenergy.com/upload/documents/MultiPlus-3KW-230VAC-12VDC-600Ah-Li-Lynx-Smart-BMS-&-distributors-Cerbo-GX-touch-generator-MPPT-Orion-Tr-Smarts.pdf

Uzupełnienie.

Potraktuj system Victrona na MultiPlus-II jako UPS dla domu.

Podłączasz go tak.

Sieć -> Licznik ZE -> Victrony -> Moja rozdzielnia -> dom

To gdzie wstawisz swój licznik zależy co chcesz mierzyć.

Przed Victronem mierzysz to co licznik ZE, a za Victronem mierzysz to co pobiera dom.

Te dwa pomiary różnią się o sprawność systemu Victrona i sprawność konwersji DC-AC i AC-DC.

Victron ma dwa wyjścia AC.

Jedno jest aktywne zawsze a drugie się wyłącza przy braku sieci.

Edytowane przez stos

Apacer napisał:
Ciekawa kolekcja, masz może gdzieś stronkę/temat gdzie opisałeś dokładnie co i jak posiadasz? Chętnie bym obczaił ;)

Nie mam strony.

Victron ma swoją stronę gdzie wszystko jest opisane.

Jest trochę czytania i oglądania żeby to ogarnąć.

https://www.victronenergy.com/

Victron ma jeszcze stronę dla swoich profesjonalistów ale można się na niej zarejestrować uzyskać dostęp to materiałów instruktażowych.

https://professional.victronenergy.com/

Jak masz pytania szczegółowe to pytaj.

Ogolnie, to schematy juz obadalem z grubsza... teraz spróbuję wkomponowac je w swoja wizje.

1 opcja.

Biore multi II 5000va 1 sztuke. Czyli co z tego mi wyjdzie? Przy braku zasilania victron chyba nie da rady uruchomic falownika on grid? Zyskam jedynie awaryny obwod. Back up z akumulatorow dla tej fazy lub tego co pod to podlacze.

No chyba,ze inaczej to zadziala?

2 opcja.

Biore 3x multi II + cerbero gx

Ten modul wystarczy 1 Do calego zestawu? Modbus tez to steruje?

Pomijam kwestie akumulatorow czy tam bmsa do nich.

3. A propo akumulatorow. Pomijajac ich instalacje w poczatkowej fazie. System bedzie dzialal stabilnie? On gridowo?

A jakies bmsy wysokonapieciowe do baterii byd czy lg chem tez to ogarnie przez jakis dodatkowy kompinent?

Troche laiczne pytania... wiec z gory przepraszam.

Ps. Stos, Ty uzywasz 6x ze wzgledu na rozbudowe i brak mocy? Czy jakies ukryte korzysci? Wiele stringow?

Gik napisał:
Ogolnie, to schematy juz obadalem z grubsza... teraz spróbuję wkomponowac je w swoja wizje.

1 opcja.

Biore multi II 5000va 1 sztuke. Czyli co z tego mi wyjdzie? Przy braku zasilania victron chyba nie da rady uruchomic falownika on grid? Zyskam jedynie awaryny obwod. Back up z akumulatorow dla tej fazy lub tego co pod to podlacze.

No chyba,ze inaczej to zadziala?

Jeśli masz w domu odbiorniki 3-fazowe i muszą działać przy braku sieci, jeden MP-II jest niewystraszający bo to tylko zabezpiecza jedną fazę.

3 fazowy inwerter PV wymaga 3-fazowego MG (Micro Grid) aby działać bez sieci.

Jeśli możesz się obejść z zabezpieczeniem obwodu na jednaj fazie to z jednym MP-II da się to zrobić.

Gik napisał:
2 opcja.

Biore 3x multi II + cerbero gx

Ten modul wystarczy 1 Do calego zestawu? Modbus tez to steruje?

Pomijam kwestie akumulatorow czy tam bmsa do nich.

3 MP-II dadzą Ci zabezpieczenie na 3 fazy bądź 3 razy mocniejsze zabezpieczenie na jednej fazie. Zależy ja je połączysz.

Można mieć do 6 sztuk MP-II połączonych równolegle aby uzyskać 6 razy większą moc systemu.

Ma to jednak sens tylko gdy potrzebujesz mocy więcej niż da najmocniejszy model pojedynczy. Np. od 20 do 90kW na fazę.

Do 3 fazowego układu wystarczą 3 sztuki MP-II i 1 sztuka kontrolera GX.

Są różne wersje kontrolera GX i nawet jak masz wiedzę z Raspberry PI to możesz ściągnąć darmowy "open source" soft i zbudować własny kontroler GX.

https://www.victronenergy.com/live/open_source:start

Kontrolery GX rozumieją modbus.

https://www.victronenergy.com/live/ccgx:modbustcp_faq

Jest kilka modeli zewnętrznego kontrolera GX (CCGX, VenusGX, CerboGX). Mają one różne ilości wejść i wyjść dlatego zanim kupisz musisz wiedzieć ile urządzeń zewnętrznych ma on kontrolować poza inwerterami.

Jakby się ktoś uparł to i bez GX-a system działa ale ciężko się z nim "rozmawia". Nie można się podłączyć z sieci i do VRM.

Minimalny system 3-fazowy z GX to 2 sztuki MP-II i jedna sztuka MP-IIGX. Ten MP-IIGX ma wbudowany najmniej rozbudowany w We/Wy kontroler GX.

Oprócz MP-II trzeba jeszcze kupić interface MK3-USB aby zaprogramować inwertery.

Oczywiście jak będziesz chciał skonfigurować system jako ESS to trzeba będzie jeszcze kupić trochę zewnętrznych urządzeń pomiarowych.

https://www.victronenergy.com/media/pg/Energy_Storage_System/en/index-en.html

Gik napisał:
3. A propo akumulatorow. Pomijajac ich instalacje w poczatkowej fazie. System bedzie dzialal stabilnie? On gridowo?

A jakies bmsy wysokonapieciowe do baterii byd czy lg chem tez to ogarnie przez jakis dodatkowy kompinent?

Troche laiczne pytania... wiec z gory przepraszam.

Ps. Stos, Ty uzywasz 6x ze wzgledu na rozbudowe i brak mocy? Czy jakies ukryte korzysci? Wiele stringow?

W podstawowej konfiguracji system działa jak UPS a więc nie działa bez akumulatora i automatycznie przechodzi z ON- na OFF-grid.

Po skonfigurowaniu jako ESS pozwala na korzystanie w nocy z energii zgromadzonej w akumulatorach w dzień.

Zwiększa to auto-konsumpcję.

System Victrona działa na akumulatorach 12, 24 lub 48V. Oczywiście trzeba kupić odpowiednią wersję na wybrane napięcie.

Najtańsza wersja to 48V z racji niższych prądów. Również reszta systemu jest tańsza jeśli instalacja jest 48 Volto-wa.

Victron nie działa z wysokonapięciowymi bateriami.

Poniżej link do informacji o kompatibilnych z Victronem bateriach firmowych.

https://www.victronenergy.com/live/battery_compatibility:start,

Mój system na początku był na 2 MultiPlus-II/48/3000 i jednym EasySolar-II/48/3000GX.

Moc tego systemu była za mała do moich potrzeb bo to tylko 3x2400W a nie 3x3000W jak mi się wydawało. :(

Dodałem po jednym MP-II/48/3000 do każdej fazy i teraz mam dość mocy.

System się skomplikował ale było to tańsze niż wymieniać wersję 3000 na 5000.

Victrony MP-II nie mają wejść MPPT bo to jest Inwerter/Ładowarka.

Wejście MPPT ma EasySolar-II.

• 2 weeks później...
Również jakiś czas temu interesowałem się tematem Victrona. MultiPlus II to jedynie UPS, a rozwiązania typu EasySolar II mają jedno zasadnicze ograniczenie: Maksymalne napięcie jałowe instalacji PV 250 V. Czyli w zasadzie nie podłączymy ich zamiast standardowego falownika ongrid który dopiero startuje przy takim napięciu. Problem jednak jest nie tylko w Victronie - wszystkie falowniki offgrid miały max napięcia rzędu 400-500V. Niestety u mnie przy 12 panelach w stringu nic nie wskóram.

fokus80 napisał:
Również jakiś czas temu interesowałem się tematem Victrona. MultiPlus II to jedynie UPS, a rozwiązania typu EasySolar II mają jedno zasadnicze ograniczenie: Maksymalne napięcie jałowe instalacji PV 250 V. Czyli w zasadzie nie podłączymy ich zamiast standardowego falownika ongrid który dopiero startuje przy takim napięciu. Problem jednak jest nie tylko w Victronie - wszystkie falowniki offgrid miały max napięcia rzędu 400-500V. Niestety u mnie przy 12 panelach w stringu nic nie wskóram.

Jak już masz ON-grida to MP-II pozwala Ci go zatrzymać i podłączyć na wyjściu MP-II.

W ten sposób jak sieć wysiądzie ON-grid się nie wyłączy.

Mppt w ES-II jest stosowane do ładowania baterii. Mając osobny string paneli podłączony do mppt w ES-II, system wstanie jako OFF-grid po całonocnej pracy na baterii (i jej rozładowaniu) i pozwoli ON-gridowemu inwerterowi produkować gdy od rana nadal brak sieci.

ES-II jest także stosowany w małych instalacjach ON/OFF grid, ponieważ wszystko co potrzeba (oprócz baterii) jest w jednej obudowie.

fokus80 napisał:
Możesz rozwinąć? Jak dopasować produkcję falownika do poboru przez MP? Co z nadwyżką produkcji gdy akumulatory są już pełne a brak odbioru?

To nie MP odbiera tylko odbiorniki w domu. Jeżeli odbiorów w domu jest za mało to nadmiar jest wysyłany do sieci.

W momencie gdy nie ma odbioru (brak sieci) na całość produkcji z ON-gridowgo inwertera podłączonego do wyjścia AC, MP-II zmienia częstotliwość wyjścia AC aby zmniejszyć produkcję ON-grida.

Ta częstotliwość jest zmieniana przykładowo w zakresie od 50.3 do 53Hz. Przy częstotliwości 53Hz inwerter się wyłącza całkowicie.

Ta funkcja działa z Froniusem, SE i kilkoma innymi falownikami.

Zakres zmiany częstotliwości można zmieniać aby dopasować do zastosowanego ON-gridowego falownika.

Widać jak to działa na poniższych wykresach

FQ_shift.jpg

MP-II nie jest tylko UPS-em.

Może oddawać energię do sieci.

Może też wspomagać sieć energią z akumulatorów.

Jak masz moc zamówiona np. 5kW a odbierasz czasami 8kW to brakujące 3kW może zapewnić MP. To się nazywa "power assist".

Edytowane przez stos

s-max napisał:
Tak patrzę i zastanawiam się po co robicie tak skomplikowane i drogie multi systemy on-off grid. Na pierwszej lepszej stronie www producenta np Deye jest piękny inwerter hybrydowy 1 lub jak kto woli 3 fazowy (o mocy 8-10-12 ) gdzie możemy podłączyć bezpośrednio instalację PV o mocy max nawet 15Kwp, napięcie max nawet 800V w stringu. Wszystko w jednym urządzeniu, akumulatory AGM 48V lub li-lon jak kto woli, działa non stop nawet przy braku zaniku napięcia z sieci (pełny ups), pełna hybryda. I co najważniejsze ma oddzielne dedykowane wejście na generator prądotwórczy. Czego chcieć więcej - wszystko w jednej obudowie.

https://deyeinwerter.pl/hybrydowy-inwerter

Może dlatego że ktoś chce mieć ponad 8kW i akumulator 48V

• 4 weeks później...
  Szitsu napisał:
Czy MP II będzie odpowiednie do jednorazowej instalacji w domku 35m ogrzewanego klimatyzatorem i kozą?

Zakładam że pytasz o jednofazową a nie jednorazową.

Oczywiście że może być tylko żeby ustalić jaki, potrzeba więcej informacji.

Jakiej mocy klimatyzator?

Jakie inne pobory EE w domu.

Czy jest już PV i jaki inwerter?

Co chcesz zapewnić stosując akumulator?

ITD.

stos napisał:
Zakładam że pytasz o jednofazową a nie jednorazową.

Oczywiście że może być tylko żeby ustalić jaki, potrzeba więcej informacji.

Jakiej mocy klimatyzator?

Jakie inne pobory EE w domu.

Czy jest już PV i jaki inwerter?

Co chcesz zapewnić stosując akumulator?

ITD.

Dziękuję za odpowiedź. Klimatyzator ma pobór mocy około 1KW. Inne pobory w domu to komputer, płyta grzewcza, 6m kwadratowych podłogówki elektrycznej, bojler około 50l, zmywarka, okap, oświetlenie. Dokładnie dopiero będę liczył :)

Dom dopiero będzie powstawał, szukam optymalnego rozwiązania. Będzie użytkowany jako całoroczny dla dwu osób Plus dziecko.

Szitsu napisał:
Dziękuję za odpowiedź. Klimatyzator ma pobór mocy około 1KW. Inne pobory w domu to komputer, płyta grzewcza, 6m kwadratowych podłogówki elektrycznej, bojler około 50l, zmywarka, okap, oświetlenie. Dokładnie dopiero będę liczył :)

Dom dopiero będzie powstawał, szukam optymalnego rozwiązania. Będzie użytkowany jako całoroczny dla dwu osób Plus dziecko.

Podstawowe pytanie to w jakim celu chcesz tego MP-II zastosować?

Jestem młodym adeptem sztuki Elektrycznej, więc proszę o wyrozumiałość. Plan wymyśliłem sobie taki: Stworzyć układ PV który pozwoli mi na użytkowanie on grid i off grid. Mały domek, grzany klimatyzacją o mocy grzewczej 4,5kW (klimatyzator już mam, taki właśnie).

7-9 paneli+MP II+falownik+z czasem bateria. Ta ostatnia ma pokrywać zapotrzebowanie nocą i w pochmurne dni, Tak by nie oddawać za dużo prądu do sieci po niskiej cenie.

Dodatkowo,bateria zabezpieczy dom przed okresowym brakami prądu, bo mówimy o domku na wsi.

Czy dobrze to sobie wyobrażam. Proszę o opiniowanie.

Pozdrawiam :)

Szitsu napisał:
Jestem młodym adeptem sztuki Elektrycznej, więc proszę o wyrozumiałość. Plan wymyśliłem sobie taki: Stworzyć układ PV który pozwoli mi na użytkowanie on grid i off grid. Mały domek, grzany klimatyzacją o mocy grzewczej 4,5kW (klimatyzator już mam, taki właśnie).

7-9 paneli+MP II+falownik+z czasem bateria. Ta ostatnia ma pokrywać zapotrzebowanie nocą i w pochmurne dni, Tak by nie oddawać za dużo prądu do sieci po niskiej cenie.

Dodatkowo,bateria zabezpieczy dom przed okresowym brakami prądu, bo mówimy o domku na wsi.

Czy dobrze to sobie wyobrażam. Proszę o opiniowanie.

Pozdrawiam :)

Kilka uwag.

1. MP-II nie działa bez akumulatora.

2. On-gridowy inwerter podłączony na wyjściu z MP-II (aby pracował przy braku sieci) nie może by mocniejszy niż MP-II.

3. MP-II to jest inwerter i ładowarka w jednym ale nie ma wejścia z paneli PV (MPPT). Nie ma też kontrolera GX do połączenia z netem.

4. Istnieje model MP-II GX który ma kontroler GX wbudowany

5. Istnieje EasySolar-II/GX/MPPT który ma konroler GX i wejście MPPT dla 4kWp lub 6kWp(zależy od modelu) paneli. (max napięcie paneli 250V) Ten MPPT ładuje akumulatory bezpośrednio ze sprawnością 98-99% bo to jest ładowarka DC.

6. Nawet nie myśl o akumulatorze ołowiowym. Strata pieniędzy czasu i nerwów.

7. Jedynie akumulator litowy ma sens. Droższy od PB w kupnie ale dużo tańszy w eksploatacji.

8. System zbudowany na MP-II może mieć on-gridowy inwerter PV na wejściu (dowolny rozmiar).

Może mieć on-gridowy inwerter PV na wyjściu (nie większy niż MP-II i będzie pracował bez sieci).

Może mieć ładowarkę DC MPPT ładującą akumulatory bezpośrednio z pominięciem MP-II. Ta ładowarka jest potrzebna gdy w nocy nie było sieci i akumulator się rozładował a rano nadal nie ma sieci. Rano przy braku sieci i świecącym Słońcu system nie wstanie jeśli nie będzie ładowarki MPPT ładującej bezpośrednio akumulatory ze Słońca. Jak akumulator się doładuje, MP-II się uruchomi i zapewni mikro-grid inwerterowi on-gridowemu podłączonemu na wyjściu MP-II i ten zacznie także produkować ze Słońca.

Więcej na stronie Victrona.

https://www.victronenergy.com/

Można się też zarejestrować do Victron Proffesional im posłuchać wykładów na różne tematy związane z instalacją systemów Victrona.

https://professional.victronenergy.com/

Instrukcje na różne tematy Victron.

https://www.victronenergy.com/support-and-downloads/technical-information

Sugeruję postudiować to wszystko zanim coś kupisz.

• 2 weeks później...

Serdecznie dziękuję za uwagi i wyczerpującą odpowiedź. Gratuluję też stworzonego systemu z trzech MP II, pomysłowe.

Zapoznałem się z opracowaniami na stronie Victrona i innymi i dochodzę do wniosku, że w moim przypadku optymalnym rozwiązaniem będzie zwykły konwerter offgridowy, jednorazowy. Bo mówimy o instalacji do domku 35m. Gdzie najwiekszymi konsumentami prądu będą: klimatyzator 1kW, Bojler 1kW i pralka, około 2KW.

stos napisał:

6. Nawet nie myśl o akumulatorze ołowiowym. Strata pieniędzy czasu i nerwów.

7. Jedynie akumulator litowy ma sens. Droższy od PB w kupnie ale dużo tańszy w eksploatacji

W jakich parametrach akumulatory litowo jonowe, są lepsze niż kwasowo ołowiowe?

Czy macie jakieś doświadczenia??

Szitsu napisał:
Serdecznie dziękuję za uwagi i wyczerpującą odpowiedź. Gratuluję też stworzonego systemu z trzech MP II, pomysłowe.

Zapoznałem się z opracowaniami na stronie Victrona i innymi i dochodzę do wniosku, że w moim przypadku optymalnym rozwiązaniem będzie zwykły konwerter offgridowy, jednorazowy. Bo mówimy o instalacji do domku 35m. Gdzie najwiekszymi konsumentami prądu będą: klimatyzator 1kW, Bojler 1kW i pralka, około 2KW.

W jakich parametrach akumulatory litowo jonowe, są lepsze niż kwasowo ołowiowe?

Czy macie jakieś doświadczenia??

Ja bym nie kupował byle jakiego OFF-grida. W myśl zasady "biednego nie stać na kupowanie taniego dziadostwa".

Akumulator PB.

1. Średnia ilość cykli 500-1000

2. Jeśli chcesz aby punkt pierwszy był prawdziwy nie rozładowuj poniżej 50% jego pojemności i trzymaj blisko pełnego naładowania.

3. Wydziel się z niego wodór co może doprowadzić do wybuchu jeśli brak wentylacji.

4. Ciężki

5. Długo się ładuje

Akumulator LFP

1. Średnia ilość cykli 6000

2. Można wykorzystać do 80% pojemności aby punkt pierwszy był prawdziwy.

3. Wymaga urządzenia do kontroli i balansowania poszczególnych cel (BMS).

4. Lekki

5. Nie wolno ładować w temperaturze poniżej 5C

6. Można naładować w godzinę

Akumulator LTO

1. Średnia ilość cykli 20000-30000

2-4 tak jak LFP

5. Niema ograniczenia temperatury ładowania

6. Można naładować w 10 minut.