cinek1111 10.03.2022 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 WitamPlanuję zrobić sufit podwieszany na piętrze i mam mały dylemat odnośnie wełny.Pomiędzy jętkami a ścianą do której przykręcę profile jest około 24 cm. Pierwszą warstwę 15 cm wełny dam pomiędzy jętkami. Natomiast jak ogarnąć tą przestrzeń 24 cm pomiędzy jętkami a ścianą na 2 warstwę wełny. Planuję dać 10 lub 15 cm? Stelaż nie utrzyma wełny. Wychodzi że w suficie będzie przestrzeń : stelaż-wełna-pusta przestrzeń - wełna pomiędzy jętkami. Macie moze jakieś pomysły co w takiej sytuacji zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.03.2022 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Jeśli stelaż nie utrzyma wełny to można- do jętek poprzykręcać pionowe belki i przymocować do nich sznur/drut, utrzymujący wełnę nad stelażem.- zamienić wełnę na pianę PUR, która się do jętek złapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.03.2022 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Dać na pionowym suficie 40 cm wełny. Ja tak dałem, żeby nie robić dwóch stelaży i żeby paroizolacja przylegała bezpośrednio do wełny, czyli żeby wełną a folią nie było 25 cm przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek1111 10.03.2022 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Duży błąd jest że zrobię to tak:1. Stelaż2. Na stelażu wełna3. Przerwa4. Wełna pomiędzy jętkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.03.2022 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2022 Nie powinno być przerwy między warstwami wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 16.03.2022 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 dokładnie jak napisal Robinson, nie powinno być przerwy pomiędzy wełnami. Nie rozumiem natomiast dlaczego stelaż miałby nie przenieść cięzaru wełny ? stelaże np. krzyżowe . potrafią wytrzymywac dośc spore obciążenia- wszystko zalezy oczywiście od rodzaju konstrukcji . 40cm wełny przy założeniu zastosowania np. wełen skalnych o gestości 40kg/m3 daje obciązenie rzędu 16kg/m2. Jestem przekonany że konstrukcje sufitowe są w stanie przenieść takie obciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts