Program93 11.03.2022 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Witam ,W instalacji zamkniętej wyposażonej w naczynie wyrównawcze rośnie mi ciśnienie na manometrze z 1,5 na 1,6-1,7 bar , wcześniej tego nie było dodatkowo mam sporo powietrza w instalacji . Czy to objaw uszkodzonego naczynia ? Dopływ wody jest odcięty także można tego nie brać pod uwagę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2022 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Sprawdź ciśnienie wstępne w naczyniu - pewnie trzeba skorygować (dopompować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 11.03.2022 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Sprawdziłem w naczyniu praktycznie to samo ciśnienie co przed sezonem wynoszące 1 bar czyli naczynie jest dobre.Przy spuszczaniu z niego wody było trochę powietrza w niej wiec może to ona powodowała takie zachowanie powietrze tam wpadło i nie miało jak ujść . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2022 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 (edytowane) Sprawdziłem w naczyniu praktycznie to samo ciśnienie co przed sezonem wynoszące 1 bar czyli naczynie jest dobre.. Jeżeli w instalacji masz 1,5 bara to ciśnienie w naczyniu nie jest dobre. Powinno być 0,2-0,3 bara niższe, niż ciśnienie w instalacji - czyli potrzebujesz dopompować z 0,3 bara (przy spuszczonym ciśnieniu z instalacji albo po odpięciu od niej naczynia). Edytowane 11 Marca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.03.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Witam , W instalacji zamkniętej wyposażonej w naczynie wyrównawcze rośnie mi ciśnienie na manometrze z 1,5 na 1,6-1,7 bar , wcześniej tego nie było dodatkowo mam sporo powietrza w instalacji . Czy to objaw uszkodzonego naczynia ? Dopływ wody jest odcięty także można tego nie brać pod uwagę . Przy wzroście wody ciśnienie zawsze ciut będzie większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 12.03.2022 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Jeżeli w instalacji masz 1,5 bara to ciśnienie w naczyniu nie jest dobre. Powinno być 0,2-0,3 bara niższe, niż ciśnienie w instalacji - czyli potrzebujesz dopompować z 0,3 bara (przy spuszczonym ciśnieniu z instalacji albo po odpięciu od niej naczynia). Wiem jak nabijać naczynie w moim przypadku 1bar + 0,3 bar na zimnej instalacji przy temp 65 stopni zawsze było 1,5bar czyli prawidłowo natomiast teraz podnosi się do 1,7 i pełno powietrza w instalacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 12.03.2022 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Przy wzroście wody ciśnienie zawsze ciut będzie większe. Ja to wiem , proszę przeczytać 1 post , zawsze była granica 1,5bar na poprawnie pracującej instalacji natomiast ostatnio jest 1,7 bar i powietrze w rurach , pytanie skąd ono tam jest sądziłem , ze przepona przepuszcza , ale naczynie jest sprawne trzyma ciśnienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.03.2022 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Ja to wiem , proszę przeczytać 1 post , zawsze była granica 1,5bar na poprawnie pracującej instalacji natomiast ostatnio jest 1,7 bar i powietrze w rurach , pytanie skąd ono tam jest sądziłem , ze przepona przepuszcza , ale naczynie jest sprawne trzyma ciśnienie . Czytałem, ale czy faktycznie codziennie skrupulatnie sprawdzasz ciśnienie? Powietrze w instalacji mogło wsiąść się samo z siebie, np od wydzielającego się wodoru lub wadliwie działającego lub zamontowanego odpowietrznika automatycznego który zasysa powietrze do instancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 12.03.2022 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Sprawdzam przed i po sezonie , mam specjalny zawór umożliwiający sprawdzenie naczynia bez spuszczano wody z instalacji . Może faktycznie gdzieś się coś zaczęło wydzielać po 15latach (rurki miedziane i grzejniki aluminiowe ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 12.03.2022 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Sprawdzam przed i po sezonie , mam specjalny zawór umożliwiający sprawdzenie naczynia bez spuszczano wody z instalacji . Może faktycznie gdzieś się coś zaczęło wydzielać po 15latach (rurki miedziane i grzejniki aluminiowe ). No właśnie, wodór wydziela się przy instalacji miedzi i aluminium. Można temu zapobiec stosując inhibitor. Odpowietrzałeś grzejniki? bo pierwsze objawy są takie przy wodorze że zapowietrzają się grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2022 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Wiem jak nabijać naczynie w moim przypadku 1bar + 0,3 bar na zimnej instalacji przy temp 65 stopni zawsze było 1,5bar czyli prawidłowo natomiast teraz podnosi się do 1,7 i pełno powietrza w instalacji . Jak masz spuszczone ciśnienie to nie ma znaczenia temperatura w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 13.03.2022 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 No właśnie, wodór wydziela się przy instalacji miedzi i aluminium. Można temu zapobiec stosując inhibitor. Odpowietrzałeś grzejniki? bo pierwsze objawy są takie przy wodorze że zapowietrzają się grzejniki. Tak odpowietrzone , ale zawsze gdzieś przy piecu przed pompa i zz zostaje powietrze . Ogólnie jakie są zasady prowadzenia rur instalacji , żeby nie było problemu ? Przy obecnych instalacjach pompowych chyba nie trzeba robić spadków grzejniki tez mogą być wypoziomowane , przy spuszczaniu wody i tak wszystkiego się nigdy nie spuści . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 14.03.2022 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Jak masz spuszczone ciśnienie to nie ma znaczenia temperatura w instalacji. Wiesz jak jest z montażem grzejników i prowadzeniem rur po ścianach w przypadku instalacji pompowej ? Grzejnik należy wieszać w poziomie czy jak kiedyś odpowietrznikiem lekko przenoszone ? To samo z rurami w całej instalacji można prowadzić prosto od linijki czy jednak robić jakieś spadki kilku % w jakimś celu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.03.2022 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Grzejnik powinien być montowany z lekkim spadkiem po to aby można było go łatwo odpowietrzyć natomiast rury bez znaczenia bo i tak pompka robi swoje. Mało kto a chyba już nikt nie robi c.o. grawitacyjne gdzie w takim ogrzewaniu było wymagane utrzymanie odpowiednich spadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 15.03.2022 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Przy grzejniku spadek ile minimalnie musi wynosić ? U kogoś tak zrobione ,ze na oko widać przechylony grzejnik , a tu bardziej chodzi zrobić prosto dla oka , ale na poziomicy już oczko ? Co do rur jedynie przy spuszczaniu wody nigdy nie zleci całość , ale taka operacja to chyba tylko jak sie zmienia /likwiduje już instalacje wiec chyba nikt na to nie patrzy .Masz może jakieś zalecenia przy prowadzeniu kolanek , załamań , żeby unikać (rurki miedz ) kawitacji czy tez przypadkowego syfonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts