Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naczynie wyrównawcze objawy

Program93

Recommended Posts

Witam ,

W instalacji zamkniętej wyposażonej w naczynie wyrównawcze rośnie mi ciśnienie na manometrze z 1,5 na 1,6-1,7 bar , wcześniej tego nie było dodatkowo mam sporo powietrza w instalacji . Czy to objaw uszkodzonego naczynia ? Dopływ wody jest odcięty także można tego nie brać pod uwagę .

Sprawdziłem w naczyniu praktycznie to samo ciśnienie co przed sezonem wynoszące 1 bar czyli naczynie jest dobre..

Jeżeli w instalacji masz 1,5 bara to ciśnienie w naczyniu nie jest dobre. Powinno być 0,2-0,3 bara niższe, niż ciśnienie w instalacji - czyli potrzebujesz dopompować z 0,3 bara (przy spuszczonym ciśnieniu z instalacji albo po odpięciu od niej naczynia).

Edytowane przez Kaizen

Witam ,

W instalacji zamkniętej wyposażonej w naczynie wyrównawcze rośnie mi ciśnienie na manometrze z 1,5 na 1,6-1,7 bar , wcześniej tego nie było dodatkowo mam sporo powietrza w instalacji . Czy to objaw uszkodzonego naczynia ? Dopływ wody jest odcięty także można tego nie brać pod uwagę .

Przy wzroście wody ciśnienie zawsze ciut będzie większe.

Jeżeli w instalacji masz 1,5 bara to ciśnienie w naczyniu nie jest dobre. Powinno być 0,2-0,3 bara niższe, niż ciśnienie w instalacji - czyli potrzebujesz dopompować z 0,3 bara (przy spuszczonym ciśnieniu z instalacji albo po odpięciu od niej naczynia).

Wiem jak nabijać naczynie w moim przypadku 1bar + 0,3 bar na zimnej instalacji przy temp 65 stopni zawsze było 1,5bar czyli prawidłowo natomiast teraz podnosi się do 1,7 i pełno powietrza w instalacji .

Przy wzroście wody ciśnienie zawsze ciut będzie większe.

Ja to wiem , proszę przeczytać 1 post , zawsze była granica 1,5bar na poprawnie pracującej instalacji natomiast ostatnio jest 1,7 bar i powietrze w rurach , pytanie skąd ono tam jest sądziłem , ze przepona przepuszcza , ale naczynie jest sprawne trzyma ciśnienie .

Ja to wiem , proszę przeczytać 1 post , zawsze była granica 1,5bar na poprawnie pracującej instalacji natomiast ostatnio jest 1,7 bar i powietrze w rurach , pytanie skąd ono tam jest sądziłem , ze przepona przepuszcza , ale naczynie jest sprawne trzyma ciśnienie .

Czytałem, ale czy faktycznie codziennie skrupulatnie sprawdzasz ciśnienie?

Powietrze w instalacji mogło wsiąść się samo z siebie, np od wydzielającego się wodoru lub wadliwie działającego lub zamontowanego odpowietrznika automatycznego który zasysa powietrze do instancji.

Sprawdzam przed i po sezonie , mam specjalny zawór umożliwiający sprawdzenie naczynia bez spuszczano wody z instalacji . Może faktycznie gdzieś się coś zaczęło wydzielać po 15latach (rurki miedziane i grzejniki aluminiowe ).

No właśnie, wodór wydziela się przy instalacji miedzi i aluminium. Można temu zapobiec stosując inhibitor.

Odpowietrzałeś grzejniki? bo pierwsze objawy są takie przy wodorze że zapowietrzają się grzejniki.

Wiem jak nabijać naczynie w moim przypadku 1bar + 0,3 bar na zimnej instalacji przy temp 65 stopni zawsze było 1,5bar czyli prawidłowo natomiast teraz podnosi się do 1,7 i pełno powietrza w instalacji .

Jak masz spuszczone ciśnienie to nie ma znaczenia temperatura w instalacji.

No właśnie, wodór wydziela się przy instalacji miedzi i aluminium. Można temu zapobiec stosując inhibitor.

Odpowietrzałeś grzejniki? bo pierwsze objawy są takie przy wodorze że zapowietrzają się grzejniki.

Tak odpowietrzone , ale zawsze gdzieś przy piecu przed pompa i zz zostaje powietrze .

Ogólnie jakie są zasady prowadzenia rur instalacji , żeby nie było problemu ?

Przy obecnych instalacjach pompowych chyba nie trzeba robić spadków grzejniki tez mogą być wypoziomowane , przy spuszczaniu wody i tak wszystkiego się nigdy nie spuści .

Jak masz spuszczone ciśnienie to nie ma znaczenia temperatura w instalacji.

Wiesz jak jest z montażem grzejników i prowadzeniem rur po ścianach w przypadku instalacji pompowej ? Grzejnik należy wieszać w poziomie czy jak kiedyś odpowietrznikiem lekko przenoszone ? To samo z rurami w całej instalacji można prowadzić prosto od linijki czy jednak robić jakieś spadki kilku % w jakimś celu ?

Przy grzejniku spadek ile minimalnie musi wynosić ? U kogoś tak zrobione ,ze na oko widać przechylony grzejnik , a tu bardziej chodzi zrobić prosto dla oka , ale na poziomicy już oczko ? Co do rur jedynie przy spuszczaniu wody nigdy nie zleci całość , ale taka operacja to chyba tylko jak sie zmienia /likwiduje już instalacje wiec chyba nikt na to nie patrzy .

Masz może jakieś zalecenia przy prowadzeniu kolanek , załamań , żeby unikać (rurki miedz ) kawitacji czy tez przypadkowego syfonu ?