Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,może jakiś fachowiec będzie wiedział,co jest przyczyną zakłóceń w telewizorze w momencie włączania płyty indukcyjnej albo uruchamiania elektrycznych rolet zewnętrznych? Wprawdzie nie mieszkam w swoim domu a w nowym bloku z 2019 ale postanowiłam na forum Muratora szukać odpowiedzi.

W jaką stronę trzeba iść? Czy to kwestia filtrów w telewizorze albo w listwie czy jakiś błąd w instalacji elektrycznej?

Witam,może jakiś fachowiec będzie wiedział,co jest przyczyną zakłóceń w telewizorze w momencie włączania płyty indukcyjnej albo uruchamiania elektrycznych rolet zewnętrznych? Wprawdzie nie mieszkam w swoim domu a w nowym bloku z 2019 ale postanowiłam na forum Muratora szukać odpowiedzi.

W jaką stronę trzeba iść? Czy to kwestia filtrów w telewizorze albo w listwie czy jakiś błąd w instalacji elektrycznej?

Ja mam takie zakłócenia w radiu w kuchni na określonej częstotliwości akurat mojego ulubionego radia RMF klasyk i to jest piec co sąsiada, :mad:

Może to też być wada instalacji antenowej albo tunera.

Jakie są odległości TV i anteny od indukcji o od silników rolet?

Witam,

Temat trudny do wyjaśnienia bez zrozumienia podstaw energoelektroniki a dokładnie zasady działania (przełączania) tranzystorów mocy.

Płyta indukcyjna jak i sterowniki rolet takowe posiadają i to one powodują zakłócenia. Ostatni rozdział

"Celowe ograniczanie szybkości przełączania"

w linku poniżej mówi skąd i dlaczego biorą się zakłócenia w telewizorze:

https://elportal.pl/kursy/podstawy-elektronikik/275-tranzystory-sterowanie-mosfet-ami-cz-3-straty-cieplne-podczas-przelaczania

ale niestety aby do niego dotrzeć ze zrozumieniem należy przebrnąć przez cały artykuł.

Jeśli masz jedną fazę w całym mieszkaniu, to kicha. Jeśli masz trzy fazy, to dwie są dla indukcji a na trzecią podłącz tv. Elektryk będzie niezbędny.
Dziękuję za odpowiedź i za link do artykułu..Dam do przeczytania następnemu elektrykowi,może to mu pomoże, bo dwóch już skapitulowało...
Dziękuję za odpowiedź i za link do artykułu..Dam do przeczytania następnemu elektrykowi,może to mu pomoże, bo dwóch już skapitulowało...
Jest wyjście niebyt tanie. Wystąpić do zarządcy czy wspólnoty o zgodę poprowadzenie osobnej linii zasilającej, potem wystąpienie do ZE o nowe warunki zasilania i doprowadzić od ZG lub od ZK via osobna SL nową linię - 3 fazową. Widziałem mieszkanie w bloku na 10. piętrze zasilone osobnym obwodem (linia 3 fazy) aby zasilać kuchnię elektryczną. Jak widać jest to do przeprowadzenia.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,wynika z nich ,że sprawa jest trudna,mam nadzieję,że nie beznadziejna...
A może by tak trochę więcej informacji na temat tej instalacji?
Jest wyjście niebyt tanie. Wystąpić do zarządcy czy wspólnoty o zgodę poprowadzenie osobnej linii zasilającej,....

Myślę, że jest to jednak bardzo nieprofesjonalna porada. W pierwszej kolejności należny ustalić czy zakłócenia przedostają się do instalacji TV drogą radiową czy przewodową - to jest podstawa do jakiejkolwiek dyskusji czy dawania rad.

Radziłbym na początek zasilić TV wraz z elementami instalacji antenowej (nie wiemy dokładnie co tam jest) za pomocą UPS-a w trybie off-line z sinusem na wyjściu. wystarczy niewielka moc. Jeżeli przy zasilaniu TV z UPS-a dalej będą zakłócenia to należy wezwać elektronika lub energoelektronika a jeżeli nie będzie zakłóceń to do pracy powinien przystąpić elektryk.

Edytowane przez mikomir
  • Like 1
Witam,

Temat trudny do wyjaśnienia bez zrozumienia podstaw energoelektroniki a dokładnie zasady działania (przełączania) tranzystorów mocy.

Płyta indukcyjna jak i sterowniki rolet takowe posiadają i to one powodują zakłócenia.

Jak to się dzieje, że tysiące ludzi posiadają w domu płyty indukcyjne i rolety z silnikami i nie mają takich problemów jak powyżej opisane ??

Witam,

Płyta indukcyjna jak i sterowniki rolet takowe posiadają i to one powodują zakłócenia. Ostatni rozdział

"Celowe ograniczanie szybkości przełączania"

w linku poniżej mówi skąd i dlaczego biorą się zakłócenia w telewizorze:

https://elportal.pl/kursy/podstawy-elektronikik/275-tranzystory-sterowanie-mosfet-ami-cz-3-straty-cieplne-podczas-przelaczania

ale niestety aby do niego dotrzeć ze zrozumieniem należy przebrnąć przez cały artykuł.

Sterowniki rolet są przekaźnikowe, zakłócenia wynikają bardziej z dużej pojemności indukcyjnej silników w momencie załączenia, natomiast płyty indukcyjne mają przetwornice wysokiej częstotliwości.

Autorowi tematu polecam dobrej jakości listwę zasilającą z filtrami, a jeśli zakłócenia idą po lini sat to uziemienie multiswitcha (jeśli taki jest).

Ogólnie zbyt mało informacji dla podania dobrego rozwiązania.