Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakłócenia w telewizorze przy włączeniu płyty indukcyjnej i rolet zewnętrznych.

Recommended Posts

Witam,może jakiś fachowiec będzie wiedział,co jest przyczyną zakłóceń w telewizorze w momencie włączania płyty indukcyjnej albo uruchamiania elektrycznych rolet zewnętrznych? Wprawdzie nie mieszkam w swoim domu a w nowym bloku z 2019 ale postanowiłam na forum Muratora szukać odpowiedzi.

W jaką stronę trzeba iść? Czy to kwestia filtrów w telewizorze albo w listwie czy jakiś błąd w instalacji elektrycznej?

Witam,może jakiś fachowiec będzie wiedział,co jest przyczyną zakłóceń w telewizorze w momencie włączania płyty indukcyjnej albo uruchamiania elektrycznych rolet zewnętrznych? Wprawdzie nie mieszkam w swoim domu a w nowym bloku z 2019 ale postanowiłam na forum Muratora szukać odpowiedzi.

W jaką stronę trzeba iść? Czy to kwestia filtrów w telewizorze albo w listwie czy jakiś błąd w instalacji elektrycznej?

Ja mam takie zakłócenia w radiu w kuchni na określonej częstotliwości akurat mojego ulubionego radia RMF klasyk i to jest piec co sąsiada, :mad:

Jest takie coś jak kondensator przeciwzakłóceniowy i o tyle że rolety mogą to posiadać to nie wiem czy indukcja ma takie zabezpieczenie ale może tez być przyczyna w instalacji elektrycznej np telewizor i indukcja podłączone są na tym samym obwodzie.

Witam,

Temat trudny do wyjaśnienia bez zrozumienia podstaw energoelektroniki a dokładnie zasady działania (przełączania) tranzystorów mocy.

Płyta indukcyjna jak i sterowniki rolet takowe posiadają i to one powodują zakłócenia. Ostatni rozdział

"Celowe ograniczanie szybkości przełączania"

w linku poniżej mówi skąd i dlaczego biorą się zakłócenia w telewizorze:

https://elportal.pl/kursy/podstawy-elektronikik/275-tranzystory-sterowanie-mosfet-ami-cz-3-straty-cieplne-podczas-przelaczania

ale niestety aby do niego dotrzeć ze zrozumieniem należy przebrnąć przez cały artykuł.

Jest wyjście niebyt tanie. Wystąpić do zarządcy czy wspólnoty o zgodę poprowadzenie osobnej linii zasilającej, potem wystąpienie do ZE o nowe warunki zasilania i doprowadzić od ZG lub od ZK via osobna SL nową linię - 3 fazową. Widziałem mieszkanie w bloku na 10. piętrze zasilone osobnym obwodem (linia 3 fazy) aby zasilać kuchnię elektryczną. Jak widać jest to do przeprowadzenia.

Od rolet 1,5 m a od płyty ok.4.m.

Sam telewizor nie powinien zbierać zakłóceń, bardziej robi to antena i przewód antenowy.

Masz antenę zbiorczą zewnętrzną czy wewnętrzną domową? I jeszcze powiedz jak przebiega przewód antenowy, czy masz gniazdo antenowe czy przewód jest przeciągnięty przez ścianę i do telewizora i idzie gdzieś w pobliżu indukcji czy okna z roletą..

Jest wyjście niebyt tanie. Wystąpić do zarządcy czy wspólnoty o zgodę poprowadzenie osobnej linii zasilającej,....

Myślę, że jest to jednak bardzo nieprofesjonalna porada. W pierwszej kolejności należny ustalić czy zakłócenia przedostają się do instalacji TV drogą radiową czy przewodową - to jest podstawa do jakiejkolwiek dyskusji czy dawania rad.

Radziłbym na początek zasilić TV wraz z elementami instalacji antenowej (nie wiemy dokładnie co tam jest) za pomocą UPS-a w trybie off-line z sinusem na wyjściu. wystarczy niewielka moc. Jeżeli przy zasilaniu TV z UPS-a dalej będą zakłócenia to należy wezwać elektronika lub energoelektronika a jeżeli nie będzie zakłóceń to do pracy powinien przystąpić elektryk.

Edytowane przez mikomir
  • Like 1

Witam,

Temat trudny do wyjaśnienia bez zrozumienia podstaw energoelektroniki a dokładnie zasady działania (przełączania) tranzystorów mocy.

Płyta indukcyjna jak i sterowniki rolet takowe posiadają i to one powodują zakłócenia.

Jak to się dzieje, że tysiące ludzi posiadają w domu płyty indukcyjne i rolety z silnikami i nie mają takich problemów jak powyżej opisane ??

Witam,

Płyta indukcyjna jak i sterowniki rolet takowe posiadają i to one powodują zakłócenia. Ostatni rozdział

"Celowe ograniczanie szybkości przełączania"

w linku poniżej mówi skąd i dlaczego biorą się zakłócenia w telewizorze:

https://elportal.pl/kursy/podstawy-elektronikik/275-tranzystory-sterowanie-mosfet-ami-cz-3-straty-cieplne-podczas-przelaczania

ale niestety aby do niego dotrzeć ze zrozumieniem należy przebrnąć przez cały artykuł.

Sterowniki rolet są przekaźnikowe, zakłócenia wynikają bardziej z dużej pojemności indukcyjnej silników w momencie załączenia, natomiast płyty indukcyjne mają przetwornice wysokiej częstotliwości.

Autorowi tematu polecam dobrej jakości listwę zasilającą z filtrami, a jeśli zakłócenia idą po lini sat to uziemienie multiswitcha (jeśli taki jest).

Ogólnie zbyt mało informacji dla podania dobrego rozwiązania.