Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odbierasz taką sytuację obyczajową

Wowka

Jak odbierasz przedstawioną w opisie sytuację?  

98 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak odbierasz przedstawioną w opisie sytuację?

• Budzi we mnie sympati

Recommended Posts

Spore emocje rozpaliło pytanie Paty - Czy jesteście za zalegalizowaniem związków homoseksualnych? Kilkoro aktywnych Forumowiczów rozpala się tam do białej gorączki przedstawiając swoje racje. Jest to bezcelowe. Każdy zażarcie broni swojej opinii i nikt nie jest w stanie przyjąć argumentów "strony przeciwnej"

Może tak bez zacietrzewienia postaracie się wziąć udział w tej ankiecie.

Wyobraźcie sobie taką sytuację.

Majowy, pogodny wieczór.... ławka w parku a na tej ławce siedzą młody chłopak z dziewczyną. Przytulają się do siebie... szepczą sobie coś do ucha, od czasu do czasu jedno drugiemu "kradnie" krótkiego całusa....pogodne twarze..... Często widzimy takie scenki. Tak często, że właściwie nie zwracamy na nie uwagi. W scenie tej nie ma żadnej wulgarności. Jest młodość i radość życia....

A teraz inna scena. Na tej ławce nie siedzi chłopak i dziewczyna lecz dwóch młodych chłopaków (lub też dwie młode dziewczyny). Zachowują się podobnie jak para z poprzedniego opisu...

Czy zwrócisz na tę parę uwagę?

Co pomyślisz widząc to?

Weź udział w ankiecie. Ankieta ta będzie moim zdaniem dobrym i obiektywnym uzupełnienie do pytania które zadała Paty

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nic nam do tego jakie kto ma preferencje, nie musi nam sie to podobać powinnismy jednak to uszanować.

Co do zawiązywania supełków to i owszem ale "panom", którzy bez najmniejszych oporów publicznie sikają, dotyczy to zarówno kierowców zatrzymujacych sie przy drodze jak i podchmielonych gości w miescie...

Zaznaczyłem ostatnią odpowiedź "Ten widok jest obrzydliwy...", z tym że to co teraz napisze moze sie komus wydać dziwne, ale nic na to nie poradze ze tak jest.... chodzi mi o to ze ostatnia odpowiedz "Ten widok jest obrzydliwy..." pasuje tylko do pary chlopak-chlopak, natomiast jesli bylyby to dwie dziewczyny to zaznaczyłbym "Jestem rozbawiony....(niemniej zakłopotany)". Nie wiem dlaczego tak jest, ale tak poprostu to widze..

Zaznaczylem 'Budzi we mnie sympatię do tych osób'.

Nie mam nic przeciwko. Nawet chlopak-chlopak. Kiedys mialem. Ale obecnie, mimo iz moje preferencje seksualne mieszcza sie w ogolnie przyjetej spolecznie normie (hetero), nie widze w tym nic zlego. W swojej pracy zawodowej spotykam naprawde rozne indywidua z calego kraju i nic juz mnie nie jest w stanie zaskoczyc. Nawet to, ze w TPSA mozna cos zalatwic...

Dzis nikogo nie dziwi, ze 'normalny' czlowiek chodzi ogolony na lyso, albo ze ma wlosy do pasa...

Czas na kolejna rewolucje w sposobie naszego myslenia...

A moze trzeba sprobowac tak jak oni... :-)

Wowka - co do ankiety ukradłeś mi pomysł :-)

Co do mnie - czuję się zażenowana, głupio mi, nie lubię. Takiej opcji nie ma ;-)

Aga - uważaj co budujesz, W San Francisco takie widoki są na porządku dziennym :-)

Zaznaczyłam odpowiedź pierwszą. Ale sytuacja opisana przez Wowkę była ekstremalnie delikatna. Jak ktoś siedzi przytulony, trzma drugą obobę za rączkę, czasem da delikatne buzi - to to budzi moją sympatię. Ale jest to czysto teoretyczne, bo nigdy takiej sceny nie widziałam. Zresztą świadomie nie znam żadnej homoseksualnej osoby czy pary. Uważam się za osobę bardzo tolerancyjną.

Ale to, co pokazują ostatnio media (choś trzeba wziąc poprawkę na ich manipulacje) budzi moją coraz większą niechęć do środowisk "homo". Nachalnością i obscenicznością niczego sie nie zdziała. Są jacy są, to niech będą. Nie zakazuję im ujawniania swoich preferencji. Ale niech nikt nie próbuje stawiać świata na głowie, że to ja jestem nie w trendzie. Nie bywam w światku artystycznym, ale moi znajomi, którym nie mam podstaw nie wierzyć, z kregów medialno - reklamowych, potwierdzają, że wypada być homo lub bi i podobno pomaga to w karierze. A pojawienie się na imprezie z mężem i nie daj Boże dzieckiem to szczyt obciachu.

Więc nie chcę żyć w społeczeństwie, które będzie akceptować całujących się na ulicy homoseksualistów, a oburzać się na widok kobiety karmiącej piersią ( te forumowiczki, które karmiły wiedzą, że czasem niestety trzeba to zrobić na twz. widoku).

Wygłosiłam dość długi wywód, ale świadomie nie właczam się w dysputę w wątku głównym nt. homoseksualizmu. Po co ich wytrącać z rytmu. :wink:

A mnie nie jest obojetnę kto się z kimś ściska. Nutkę żalu pomieszaną z lekką zazdrością może wzbudzać para nastolatków czy młodych ludzi przytulających lub całujących sie na ławce w parku bo piewsze uniesienia nas już minęły.

Ale dwóch chłopaków całujących się jakoś nie mieści mi się w głowie. Raczej budzi wstret niż pozytywne uczucia. Nie chciałabym żeby moja córka kiedy będzie w wieku pierwszych miłostek oglądała takie przypadki na codzień i tarktpwała jko coś normalnego , żeby zastanawiała sie - może to ja jestem jakaś dziwna że podobają mi się chłopcy aj nie dziewczyny. Wiele młodych osób o nie zbyt mocno zakorzenione poprawnej wizji świata może ulec pokusie i mieć chęć spróbowania czegoś nowego i podejrzewam że wiele osób zmienia orientację nie z wewnętrznej potrzeby bo taki się urzodziłem tylko bo to jest trendy i dobrze widziane w niektórych grupach społecznych.

Dla osob wierzących i praktykujących ta sprawa nie powinna być nawet rozważana w kwestiach powinno nie powinno, można to zaakceptować lub nie. Dla katolika to poprostu jest grzech.

Paty.

to co teraz napisze moze sie komus wydać dziwne, ale nic na to nie poradze ze tak jest.... chodzi mi o to ze ostatnia odpowiedz "Ten widok jest obrzydliwy..." pasuje tylko do pary chlopak-chlopak, natomiast jesli bylyby to dwie dziewczyny to zaznaczyłbym "Jestem rozbawiony....(niemniej zakłopotany)". Nie wiem dlaczego tak jest, ale tak poprostu to widze..

Ja także szybciej zaakceptuje dwie kobiety, niż dwóch panów.... :roll:

Z tym, że ja zaznaczyłem "jestem rozbawiony... niemniej zakłopotany :oops: "

Tak więc Maksiu nie jesteś sam :wink:

Budzi we mnie sympatię do tych osób

8% [ 3 ]

Jestem rozbawiony....(pozytywnie)

8% [ 3 ]

Jestem rozbawiony....(niemniej zakłopotany)

17% [ 6 ]

Jest mi to obojętne...para jak para...

20% [ 7 ]

Nie mogę na to patrzeć...

5% [ 2 ]

Ten widok jest obrzydliwy...

Manipulacja i tyle. Na pozytywne skojarzenia: 3 odpowiedzi, na neutralna -1 a na negatywne tylko 2. Sama ankieta mowi o intencjach jej autorow. Zobaczmy, jak inne moglyby byc rekacje, gdyby pytania byly takie i w takiej kolejnosci:

Obrzdliwy widok, zwracam im uwage na niestosowane zachowanie

Wstrętne, z trudem powstrzymuje się od gwałtownej rekacji

Potworne, odwracam uwagę dzieci, by nie musiały patrzeć na tak drastyczną scenę

Zmuszam się do obojętności

Czuję się zakłopotany

Przystaję obok i wybucham radosnym smiechem

Czuję, że kocham tych ludzi !

:D Jawna manipulacja, czyż nie ?!

Nie... jawne jaja :D

1. Obrzdliwy widok, zwracam im uwage na niestosowane zachowanie

2. Wstrętne, z trudem powstrzymuje się od gwałtownej rekacji

[...]

3. Czuję, że kocham tych ludzi !

Dodaję jeszcze opcje:

Ad. 1.

* dzwonię na policję

* dzwonię do Ojca Dyrektora

* piszę list do Sejmu w kwestii ustanowienia bojówek obyczajowych

Ad. 2

* wyciągam moją 12-calową sprężynę i dokonuję samosądu z pieśnią na ustach "Nie będzie pedzio pluł nam w twarz"

Ad. 3

* Dołączam do pary

:D:D:D

Co zrobić, jaro - jak wiadomo, kolejność pytań MA wpływ na treść udzielanych odpowiedzi, zwłaszcza jeśli pytanie jest o EMOCJE (a tak je rozumiem), ale przecież w JAKIEJŚ kolejności i tak trzeba było te pytania zadać...

Jak widać zresztą akurat "przeciwnicy" są i tak w przewadze...

A Tobie, ponury63, gratuluję poczucia humoru :D - ale przypadkiem trafiłeś idealnie z tym ostatnim wariantem, podkreślając chyba mimowolnie coś, czego jak na razie nikt nie wyciągnął - że homoseksualizm jest z natury grupowy i w ogóle nie kojarzy ludzi w trwałe pary, co wynika ze wszystkich badań i statystyk, więc choćby dlatego nie stanowi alternatywy dla małżeństwa.

Co do mnie zaznaczyłem ostatnie pole, ale tak najdokładniej mówiąc, to jest to dla mnie obrzydliwe, ale jeszcze bardziej smutne, co wynika z mojego spojrzenia na zachowania homo jako - jednak - chorobę, podobną do narkomanii czy alkoholizmu, do której miewa się wrodzone skłonności, ale tylko skłonności, natomiast ulegając im wpada się w nią, przynajmniej po części, dobrowolnie. I podobnie do narkomanii i alkoholizmu, czy "zwykłej" (heterogenicznej) erotomanii, zatrzymuje ona rozwój psychiczny/duchowy człowieka. Rozumiem ich i żałuję, bo i ja od wielu lat walczę z potężnym (choć innym, i na pewno dla nikogo z zewnątrz niezauważalnym) nałogiem (ale nie zdradzę co to jest) i wiem dokładnie, jaki bym był, gdybym się poddał. Więc szkoda mi tych ludzi, bo mogliby być kimś znacznie więcej niż są.

....

Manipulacja i tyle. Na pozytywne skojarzenia: 3 odpowiedzi, na neutralna -1 a na negatywne tylko 2. Sama ankieta mowi o intencjach jej autorow.....

Jaro.... Czytając Twoje poprzednie posty (te w tematyce budowlanej) musze przyznać, że zdecydowanie miałeś u mnie wyższe notowania.....

Weż pod uwagę, że odpowiedź "Jestem rozbawiony....(niemniej zakłopotany)" mieści się kategorii odpowiedzi neutralnej jak ją nazwałeś.

A wówczas Twój wydumany podział na kategorie odpowiedzi będzie wyglądał następująco 2-2-2.

Nieprawdaż?