Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne plamy lub wykwity na tynku tradycyjnym wykonanym 10 lat temu

Recommended Posts

Witam forumowiczów,jestem tutaj nowy aczkolwiek często posługuję się tym forum podczas remontu mojego staaarego domu. Mam problem na który żaden z znajomych tynkarzy (amatorów) nie potrafi jasno zaradzić. Otórz po 10 latach od położenia tynku tradycyjnego cementowo-wapiennego na moim domu pojawiły się plamy jak na zdjęciach. Pytanie co może być przyczyną, jak ją wyeliminować oracz czy wykucie położenie w tym miejscu nowego tynku załatwi sprawę na dłuższy czas?

Witam forumowiczów,jestem tutaj nowy aczkolwiek często posługuję się tym forum podczas remontu mojego staaarego domu. Mam problem na który żaden z znajomych tynkarzy (amatorów) nie potrafi jasno zaradzić. Otórz po 10 latach od położenia tynku tradycyjnego cementowo-wapiennego na moim domu pojawiły się plamy jak na zdjęciach. Pytanie co może być przyczyną, jak ją wyeliminować oracz czy wykucie położenie w tym miejscu nowego tynku załatwi sprawę na dłuższy czas?

Z czego jest ściana? Ocieplenie ściany, czy jest i jakie? Jakie pomieszczenia są za ścianą w tym miejscu? Jaka jest temperatura utrzymywana w tych pomieszczeniach?

Wygląda na kondensację pary wodnej, która z roku na rok sprawiła, że zakwitły glony. Ale jeśli budynek nie jest ocieplony to raczej nie powinno do tego dochodzić.