Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stuki w głowicy termostatycznej

seraph88

Recommended Posts

Cześć,

Potrzebuję pomocy i jednocześnie porady jak wyeliminować stuki w głowicy termostatycznej.

Mieszkam w bloku na czwarty(ostatnim) piętrze i w jednym z pokoi wieczorami stuki w głowicy nie pozwalają na spokojny odpoczynek.

Stuki pojawiają się wieczorami i w nocy i co najważniejsze tylko w jednym pionie, w pozostałych pokojach, które są zasilane z innych pionów grzewczych nie ma tego problemu.

Dodam, że stukanie pojawia się w różnych odstępach czasu i z różnym nasileniem, gdyby było to stałe to pewnie już bym się do tego przyzwyczaił, ale czasem w nocy potrafi tak strzelić, że z twardego snu potrafi wybudzić.

Hydraulicy wysyłani przez administrację rozkładają ręce i mówią "tak to już jest w blokach", dla chyba dla swojego sumienia wymienili mi przy tym grzejniku zawór wraz z głowicą termostatyczną, ale to nie przyniosło pozytywnego efektu.

Kilkakrotnie też odpowietrzali układ i dołożyli 'dopełniacz'(cokolwiek to znaczy) przy głównej pompie w piwnicy, ale jak się domyślacie cały czas jest źle.

Ostatnio odkryłem, że jak zdejmę pokrętło głowicy i ten srebrny pierścień ustawię tak, żeby był na najwyższej cyfrze(zgodnie ze znacznikiem) i potem pokrętło rozkręcę również na najwyższą wartość to wtedy jest spokój, ale to nie jest rozwiązaniem problemu, ponieważ wtedy w tym pokoju nie da się przebywać.

Czy ktoś z Was forumowiczów miałby pomysł na to co jeszcze można zrobić? lub co zasugerować administracji żeby jeszcze wykonali w celu usunięcia problemu?

Pozdrawiam,

Kamil

Jest jeszcze jedna możliwość. Być może w tym jednym grzejniku jest odwrócone (pomylone lub wykonane wg dawnego sposobu ) zasilanie z powrotem. Woda "naciera" na zawór termostatyczny z odwrotnej strony... Zamiana lub zawór krzyżowy powinna załatwić problem.

Zapomniałem napisać, że mój grzejnik jest stary i żeliwny (we wszystkich pomieszczeniach)

wygląda mniej więcej jak na poniższym zdjęciu

https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-GNjx-t77u-piti_grzejnik-zeliwny-czarny-664x442-nocrop.jpg

i podobnie podłączony zasilanie na górze odpływ na dole

Czy w tym przypadku wymiana na zawór krzyżowy będzie miała tu zastosowanie?