seraph88 15.03.2022 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Cześć, Potrzebuję pomocy i jednocześnie porady jak wyeliminować stuki w głowicy termostatycznej.Mieszkam w bloku na czwarty(ostatnim) piętrze i w jednym z pokoi wieczorami stuki w głowicy nie pozwalają na spokojny odpoczynek.Stuki pojawiają się wieczorami i w nocy i co najważniejsze tylko w jednym pionie, w pozostałych pokojach, które są zasilane z innych pionów grzewczych nie ma tego problemu.Dodam, że stukanie pojawia się w różnych odstępach czasu i z różnym nasileniem, gdyby było to stałe to pewnie już bym się do tego przyzwyczaił, ale czasem w nocy potrafi tak strzelić, że z twardego snu potrafi wybudzić. Hydraulicy wysyłani przez administrację rozkładają ręce i mówią "tak to już jest w blokach", dla chyba dla swojego sumienia wymienili mi przy tym grzejniku zawór wraz z głowicą termostatyczną, ale to nie przyniosło pozytywnego efektu.Kilkakrotnie też odpowietrzali układ i dołożyli 'dopełniacz'(cokolwiek to znaczy) przy głównej pompie w piwnicy, ale jak się domyślacie cały czas jest źle. Ostatnio odkryłem, że jak zdejmę pokrętło głowicy i ten srebrny pierścień ustawię tak, żeby był na najwyższej cyfrze(zgodnie ze znacznikiem) i potem pokrętło rozkręcę również na najwyższą wartość to wtedy jest spokój, ale to nie jest rozwiązaniem problemu, ponieważ wtedy w tym pokoju nie da się przebywać. Czy ktoś z Was forumowiczów miałby pomysł na to co jeszcze można zrobić? lub co zasugerować administracji żeby jeszcze wykonali w celu usunięcia problemu? Pozdrawiam,Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.03.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 Jest jeszcze jedna możliwość. Być może w tym jednym grzejniku jest odwrócone (pomylone lub wykonane wg dawnego sposobu ) zasilanie z powrotem. Woda "naciera" na zawór termostatyczny z odwrotnej strony... Zamiana lub zawór krzyżowy powinna załatwić problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seraph88 23.03.2022 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Zapomniałem napisać, że mój grzejnik jest stary i żeliwny (we wszystkich pomieszczeniach) wygląda mniej więcej jak na poniższym zdjęciuhttps://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-GNjx-t77u-piti_grzejnik-zeliwny-czarny-664x442-nocrop.jpgi podobnie podłączony zasilanie na górze odpływ na dole Czy w tym przypadku wymiana na zawór krzyżowy będzie miała tu zastosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts