skystar 15.03.2022 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Witam, zastanawia mnie zależność pomiędzy ilością taktowania pompy a rachunkiem ekonomicznym używania pompy inwertorowej - podczas sezonu grzewczegoMiło się zdziwiłem jak dowiedziałem się że dla obiektu 260m2, 100% grzejniki (dom z lat 70-tych) po termomodernizacji 10 lat temu) wystarczy pompa inwertorowa monoblok 13kW na czynniku R290, wręcz z naddatkiem, celowano w pompę o mocy 10 kW - jednak wg mnie dla świętego spokoju inwestora - 13,2 kW - temperatura oczekiwana 23 stopnie.I teraz mój tok rozumowania, choć mam nadzieję że nie jest dobry:minimalna modulowana moc pompy to 3kW, z opisów dla sprężarki im mniej wyłączeń tym lepiej czyli w warunkach minimalnego zużycia mocy dobrze by było jakby pompa pracowała non stop czyli3kW x 24h = 72kWh, na miesiąc 72kWh x 30 = 2160 kWh.Rozpatruję wyłącznie moc minimalną - czysta teoretyka... Patrząc po sezonowych zużyciach mocy, nawet i większych domów oraz mocniejszych pomp kolegów na tym forum to zużycia są o wiele mniejsze, rozpatruję tu przypadek minimalnej pracy pompy...., z kolei kilkaset włącz/ wyłącz jest tu krytykowanych.Jak to naprawdę jest z tym taktowaniem a praca ciągłą?Oraz mocą zużywaną? Mam prognoze ok. 7000 kWh na sezon więc jakoś mi się to wszystko nie spina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.03.2022 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Pokaż wyliczenia OZC, bo mylisz pojęcia,Dla Panasonic 9 kW/TCap ;PC min pobiera średnio z sieci 1,00 kW mocy a uzyskuje minimum ; a/ ok; 3,00 - 3,50 kW dla tz temperatury zewnętrznej < +2,0 C ; b/ ok; 4,0 - 4,5 kW dla tz > +2,0 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 15.03.2022 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Witam, dzięki - to jaki jest zakres min -max mocy pompy panasonica 9kW/TCapa? Rozumiem, że jak sie włączy to musi pobierać jakąś minimalna moc.... Żeby nie taktowała to musi pracować na tej minimalnej mocy, najlepiej jak najdłużej, teoretycznie 1kW x 24h x 30 dni = 720 kWh na miesiąc i pomnożyc przez miesiące zimowe które pompa działa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 15.03.2022 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 To potrafią tylko pompy ciepła przerobione z klimatyzatora ,im to nawet 200 Watt potrafi iść i niewiedzieć dlaczego w markowych pompach na sztywno ustawiają minimalną moc np na 3kw wyjściowo co z reguły nie schodzi niżej z poborem niż 1 kw , aby mieć lepszą pompę :D:D trzeba 10 razy tańszy klimatyzator przerabiać jakoś to bez sensu ale tak to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 15.03.2022 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 to jak ocenić pompy pod kątem ekonomicznym skoro jeden model ma 3 krotnie minimalna moc , z która może pracować, przy wysokich wczesnojesiennych i wiosennych temperaturach?Czy te 3 kW to moc wyjściowa po COP czy moc pobierana z sieci? Bo po odpowiedzi przedmóców to już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 (edytowane) minimalna modulowana moc pompy to 3kW, Minimalna moc zależy od temperatury GZ i DZ. Dla przykładu Zubadan 8kW ma minimalną moc 12,37kW przy A20W25 a przy A-20W45 5,98kW. Czyli im cieplej na zewnątrz - tym większa moc minimalna. Do tego im niższa temperatura grzejnika (a im cieplej za oknem, tym chłodniejszy grzejnik wystarczy) - tym większa moc minimalna. Więc masz dwie przyczyny taktowania jak poza największymi mrozami. COP w danych warunkach jest najniższy, gdy pompa chodzi na maksa - co jej w praktyce nie grozi w lwiej części instalacji, bo jest dobrana bez uwzględnienia zysków bytowych i słonecznych. Przy minimalnych obrotach niewiele lepszy jest COP. Najlepiej jest, jak chodzi w miarę długo na średnich obrotach - i ma dłuższe przestoje. Tylko producenci nie optymalizują sterowania pod tym kątem nawet jak masz podłogowkę czy bufor. Inwestor ma co najwyżej możliwość podbicia temperatury np. na dwie godziny i obniżenie na kolejne kilka. Wtedy poza większymi mrozami pompa pracuje tylko w czasie tych okienek z podwyższoną temperatura (jak w dzień ustawisz to w dziennym okienku to masz do tego tańszy prąd - ale przy grzejnikach bez bufora będzie to za mało i później też się pewnie będzie włączała). https://forum.muratordom.pl/entry.php?132709-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC Sprawdź parametry w przy różnych temperaturach GZ i DZ konkretnych pomp. Bo Mitsubishi należy do czołówki i większość pomp będzie miała większe różnice mocy w zależności od temperatur i będzie bardziej taktowała w cieplejsze okresy. Edytowane 15 Marca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 15.03.2022 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 to tu mi sie nasuwa sterowanie pompą jak kotłem na węgiel :_ - grzać nie ciągle tylko np 12 h tak jak do tej pory, teraz w nocy nie palę a mam ok. 20 stopni rano . Kwestia ile cyklów włącz wyłącz przewiduje producent pomp? Np Viessmann ........ Bo przy ciągłym grzaniu nawet na minimum (zalecenia, żeby w zimnym pomieszczeniu był nawet grzejnik, żeby pompa sie nie wyłączała to można pójść z torbami a te zużycia przy małym taktowaniu to raczej te wyliczenia poboru mocy nie są za bardzo prawdziwe... - tak na chłopski rozum czytając, że na sezon grzewczy wystarcza np ok 4500 kWh, mając pompę 12/16kW oczywiście uśredniając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 15.03.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Wejdź na tę stronę i wstaw najrzetelniej jak potrafisz i przybliżony wynik ci wyjdzie a potem dalej można gadać bo teraz nie wiadomo nawet o czym ,https://cieplo.app/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 15.03.2022 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Temat wywołałem przeświadczeniem, że pompa dobrze dobrana powinna mieć jak najmniej stanów START/STOP, najlepiej gdyby się wcale nie wyłączała.NIe mam wiedzy na ten temat, teraz jednak rozszerzyłem czytanie na ten temat poza to forum i wyszło na to że pompa dobrze dobrana może włączać/wyłączać sie kilka razy na godzinę, jeśli robi to kilkanaście to znaczy ze często taktuje...., Cytując google:Jak często powinna włączać się pompa ciepła?"Projektując instalację, należy dążyć do tego, żeby sprężarka uruchamiała się nie częściej niż dwa-trzy razy na godzinę. Mówi się, że pompa pracuje wtedy stabilnie – osiąga najwyższą efektywność, a jej sprężarka nie jest narażona na przedwczesne zużycie."iCzy pompa ciepła powinna pracować cały czas?"Prawidłowy dobór to 1800-2500 godzin pracy w skali roku i takie wytyczne daje większość producentów. Zakładając, że moc urządzenia została dobrana poprawnie, bezawaryjna i długa praca pompy ciepła zależy w największej mierze od instalacji dolnego i górnego źródła ciepła."Myślałem, że pompa powinna chodzić cały czas.... nawet z minimalną mocą i stąd te wyliczenia i szukanie modelu z szerokim zakresem modulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.03.2022 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Myślałem, że pompa powinna chodzić cały czas.... nawet z minimalną mocą i stąd te wyliczenia i szukanie modelu z szerokim zakresem modulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 16.03.2022 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Temat wywołałem przeświadczeniem, że pompa dobrze dobrana powinna mieć jak najmniej stanów START/STOP, najlepiej gdyby się wcale nie wyłączała. NIe mam wiedzy na ten temat, teraz jednak rozszerzyłem czytanie na ten temat poza to forum i wyszło na to że pompa dobrze dobrana może włączać/wyłączać sie kilka razy na godzinę, jeśli robi to kilkanaście to znaczy ze często taktuje...., Cytując google: Jak często powinna włączać się pompa ciepła? " Projektując instalację, należy dążyć do tego, żeby sprężarka uruchamiała się nie częściej niż dwa-trzy razy na godzinę. Mówi się, że pompa pracuje wtedy stabilnie – osiąga najwyższą efektywność, a jej sprężarka nie jest narażona na przedwczesne zużycie. " i Czy pompa ciepła powinna pracować cały czas? " Prawidłowy dobór to 1800-2500 godzin pracy w skali roku i takie wytyczne daje większość producentów. Zakładając, że moc urządzenia została dobrana poprawnie, bezawaryjna i długa praca pompy ciepła zależy w największej mierze od instalacji dolnego i górnego źródła ciepła. " Myślałem, że pompa powinna chodzić cały czas.... nawet z minimalną mocą i stąd te wyliczenia i szukanie modelu z szerokim zakresem modulacji Najlepiej jak by chodziła cały czas zwłaszcza w starszych domach nie do końca całkowicie docieplonych bo tylko uzupełnia ewentualne straty bo najgorzej jak ktoś steruję termostatem pokojowym w starszym domu i po opadnięciu temperatury następuje start i zaczyna się zabawa aby nagrzać 15 ton betonu od nowa bo wtedy zużycie rośnie o co najmniej 50 proc więcej niż grzanie nonstop . najlepiej modulują pompy ciepła przerobione z klimatyzatorów one z poborem prądu spadają nawet do 200Watt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.03.2022 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 najlepiej modulują pompy ciepła przerobione z klimatyzatorów one z poborem prądu spadają nawet do 200Watt . PC Panasonic 1fazowy podobnie jak PC Altherma ; 1/ PC 3 kW/ 5 kW - min pobiera średnio z sieci ok; 0,3 kW mocy, 2/ PC 7 kW/ 9 kW - min pobiera średnio z sieci ok; 0,4 kW mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts