Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wzmocnić słupa nie ruszając słupa?

Recommended Posts

Jak wzmocnić ten słupek narożny nie ruszając go? :D

Sprawa z tym słupkiem wygląda tak, że część osób mówi, że wytrzyma, jest dobrze, nic nie trzeba robić a druga część osób że nie wytrzyma. Mój kierownik budowy jest zdania, że jest ok i żebym nic z nim nie robił. Inny kierownik budowy (znajomy) mówił, że powinien wytrzymać, a jeszcze inny że koniecznie trzeba go wyburzyć i chociażby wymurować z bloczków.

Ja miałem takie pomysły :D

1. Wyciąć kwadrat po zewnętrznej stronie w rogu od nadproża do fundamentów jakieś 6x6 lub 8x8cm i wstawić profil stalowy (ale ktoś mi powiedział, że taka "zapałka" nic nie da)

2. Żeby uniknąć pękania bo H+H jak pęknie to po całości - owinąć go siatką stalową i zatynkować, ale wydaje mi się, że zapałka byłaby lepsza.

3. Prawe okno przesunąć o 10 cm, więc tam gdzie jest zaznaczona czerwona linia mam max 10 cm, żeby coś wstawić - profil stalowy 24x10? Ale postawiony na murze to pewnie też słabo.

Ostateczna opcja to zamurowanie jednego okna (raczej lewego), z tymże okna już zamówione, niedługo montaż (oba w warstwie ocieplenia) a lewe jest otwieralne, prawe fix.

Proszę o pomoc.

s-upek-naro-ny.png

KB bym nie pytał o zdanie. KB powinien nie dopuścić do takiego wykonania jak jest obecnie.

Zapytaj projektanta czy tak może być :)

Projektant też powie jakie jest obciążenie tego filarka.

Możesz wzmocnić dają cztery stalowe kątowniki, po jednym w każdym narożniku. Kątowniki należy połączyć ze sobą poprzeczkami.

Wykonanie filarka żelbetowego to też jest dobry pomysł.