grucher 15.03.2022 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Zakupiłem deskę tarasową na wykonanie tarasu. Materiał który wybrałem to modrzew syberyjski w klasie AB. Mam jednak watpliwości czy to co otrzymałem to rzeczywiście modrzew syberyjski. Czy ktoś tutaj jest w stanie ocenić czy wszystko się zgadza ? Nie otrzymałem żadnego certyfikatu. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 15.03.2022 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Nie wygląda to na modrzew patrząc na zdjęcia. Co masz na rachunku napisane? Dlaczego nie upomniałeś się o certyfikat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.03.2022 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Patrząc na usłojenie desek mam wątpliwości czy to jest modrzew syberyjski. Ten charakteryzuje się bardzo gęstymi słojami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2022 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 mam wrażenie, że drewno jest mieszane, bo częśc desek ma gęste usłojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadowiak 30.03.2022 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Usłojenie nic tu nam nie gwarantuje, ponieważ modrzew europejski rosnący na mniej żyznych glebach te z będzie drobnosłoisty a jeszcze trzeba wziąść pod uwagę, że jeśli nie był za stary to słój bedzie drobny. Kolor tej deski sugeruje, że nie jest to modrzew syberyjski, i róznica w kolorze bieli i twardzieli, też mówi o tym. Syberyjski jest bardziej złoty, żółtawy, miodowy coś w ten deseń a to jest konkretnie różowo-czerwony jak typowy europejski. Kolejne kwestie to syberyjski aż tak nie pęka, i jakoś obróbki też mi wygląda na stodołową robotę. Czarne końce sugerują, że długo to leżało pod jakąś wiatą (minimum rok), sezonowało się w desce i teraz zostało poddane obróbce. Sprawdz wilgotność tego surowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts