Salah 17.03.2022 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Jak w tytule, temat śledzę wyrywkowo od paru miesięcy, ale z powodu kompletnego braku czasu, choroby przespałem terminy i muszę szybko zdecydować się na instalację. Mam taką ofertę: MOC 9,9kWpOFERTA ZAWIERA:- moduły AMERISOLAR AS-6M-HC 450Wp x 22 szt (20 lat gwarancji),- inwerter : FOXESS T10 G3 , 2MPPT , WiFi (12 lat gwar.),- specjalna konstrukcja wsporcza dla dwóch rzędów paneli w pionie kotwiona w grunt (10 lat gwarancji), - zabezpieczenie przepięciowe , bezpieczniki po stronie DC i AC oraz uziemienie,- złączki MC4 x 8szt + kabel solarny 6mm2 x 30 mb,- przewód AC ziemny 5x6mm2 + rura osłonowa arot 50mm x 60mb- montaż i dokumenty do PGE,Koszt instalacji : 35 185,19 zł netto + 8%VAT = 38 000,00 zł bruttoOferta nie zawiera: - wykopu pod kabel AC,- betonowania konstrukcji wsporczej w razie potrzeby, + Oferta na modułach HYUNDAI o mocy 400Wp. (HiE-S400VG - 25 sztuk) byłaby wyższa o 3 800,00 zł brutto Zgłoszenie do końca marca, montaż koniec kwietnia. Co sadzicie? I czy iść w HiE-S400VG? lub coś lepszego ale jeszcze dostępnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 17.03.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 (edytowane) Przypał może być jak przyjadą licznik zmieniać i zechcą sprawdzić czy działa poprawnie poprzez prośbę o włączenie instalacji, a jej fizycznie nie będzie albo będzie "w trakcie". Oczywiście sporadycznie się zdaża aby odpalić instalację po wymianie licznika-u mnie poprosił monter z PGE(ich pracownik) aby sprawdził czy wsio gra.Wymiana licznika max 30dni od zgłoszenia. Co do ceny 3800 z kWp to obecnie bardzo dobra cena. Druga sprawa-sprawdzałeś napiecia w sieci jakie masz obecnie i ile masz w okolicy instalacji już robionych oraz ile jeszcze przybędzie, bo już jaja są i falowniki się wyłąćzają-dziś miałęm swój pierwszy raz niestety a będzie tylko gorzej? Edytowane 17 Marca 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 17.03.2022 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Instalacji u siebie na wiosce nie liczyłem, ale z okna ich parę widzę Jutro może zerknę jak to wygląda na mojej ulicy. Co do napięcia mam 242-243V tak mi pokazuje licznik podpięty do pompy. Warto dopłacać do 3800zł. do paneli HiE-S400VG ? I czy Falownik będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 17.03.2022 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Przypał może być jak przyjadą licznik zmieniać i zechcą sprawdzić czy działa poprawnie poprzez prośbę o włączenie instalacji, a jej fizycznie nie będzie albo będzie "w trakcie". U mnie zmieniali licznik jak jeszcze instalacji nie było i żadnych wątów nie mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 17.03.2022 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 U mnie instalacja była, ale nikt przy montażu licznika o nią nie pytał... ale to było kiedyś. Jak będzie po 31.03? trudno powiedzieć, jakie wytyczne dostaną monterzy z ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 17.03.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 (edytowane) Ale obecnie w związku z nawałem instalacji i wiedzą, że w takim nawale część instalacji może być "wirtualnie wykonanych" wcale bym sie nie zdziwił jak by dostali nakaz kontroli czy instalacja jest i czy działa...może nie ale kto wie. Napięcia też miałem w miarę podobne do tych autora wątku i zaraz po mojej instalacji doszła jeszcze jedna i już lipa sie robi-dziś 1 wyłączenie a napięcia 249-253V wachające się na wszystkich fazach przy słoneczku ładnym...to dziś, a co jutro skoro ludziska nawalili bez opamiętania po 40paneli jak by jutra nie było i nikt autokonsumpcji nie robi, bo w domach pusto-słowem muzgi wywiało. Pewnie firmy instalacyjne wcisły ile wlazło na dach(faktycznie mam 2 sąsiadów co na całe dachy nawalili 36-40paneli-wincy nie wlazło, bo pewnie i wepchali by więcej, bo darmo prunt bedzie, bo panie prunt za darmo je i nic pan płacic nie bedziesz...no to sie zdziwią. Przy okazji dostają tacy jak ja co dopasowali instalację z lekkim naddatkiem... Licznik na pompie to odpuść-patrz co pokazuje licznik ZE w godzinach 10-14 jak będzie ładnie słońce nawalać, bo na nim będzie więcej. Edytowane 17 Marca 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 18.03.2022 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 AMERISOLAR AS-6M-HC 450Wp - nigdzie nic nie znalazłem na temat tych paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.03.2022 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 Jestem przekonany że będzie nakaz sprawdzania czy instalacja fizycznie znajduje się w punkcie PPE, aby nie było przypadków że do końca marca zgłoszą 1000 instalacji a robotę będą wykonywać przez kolejne 3 lata. Mogą również wziąć pod uwagę czy licznik zarejestrował przesył energii do sieci. Jeśli tego nie zrobił sorry ale "taki mamy klimat", ktoś powie że prawo tak nie mówi a co prawo mówi o bilansowaniu między fazowym, sposobie rozliczania (proporcjonalnego), terminach wysyłki faktur (raz w roku, co pół roku lub co 2 miesiące). I będzie słowo przeciw molochowi się nie podoba zapraszamy do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.03.2022 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 (edytowane) Jestem przekonany że będzie nakaz sprawdzania czy instalacja fizycznie znajduje się w punkcie PPE, aby nie było przypadków że do końca marca zgłoszą 1000 instalacji a robotę będą wykonywać przez kolejne 3 lata. Mogą również wziąć pod uwagę czy licznik zarejestrował przesył energii do sieci. Jeśli tego nie zrobił sorry ale "taki mamy klimat", ktoś powie że prawo tak nie mówi a co prawo mówi o bilansowaniu między fazowym, sposobie rozliczania (proporcjonalnego), terminach wysyłki faktur (raz w roku, co pół roku lub co 2 miesiące). I będzie słowo przeciw molochowi się nie podoba zapraszamy do sądu. Mój sprzedawca instalacji pv mówił, że w momencie składania wniosku o wymianę licznika,.wszystko ma być gotowe. Nie składałem wniosku prosumenta, więc nie wiem,.co jest w nim zawarte. Jeśli on je składa i mówi, że instalacja ma być gotowa na dzień składanego wniosku, to chyba tak musi być. Ja dałem pełnomocnictwo i tyle. Edytowane 18 Marca 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.03.2022 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 @Salah Ceny galopują. Jeśli jest fizyczna możliwość by Ci zamontowali w cenach jak wyżej to warto się zdecydować (zgłoszenie w ZE na "starych warunkach").Profile aluminiowe 40x40x2070 mm w lutym kupowałem po 45 zł za sztukę, teraz tego samego sprzedawcy są po 99 złotych. Inne komponenty też zdrożały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts