DavideS 17.03.2022 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Dzień dobry.Szanowni koledzy, szukam od połowy roku przeróżnych informacji związanych z ogrzewaniem i niestety odpowiedzi są różne, przez co jestem tak naprawdę zagubiony. Kupiłem mieszkanie w jednej z najpiękniejszych secesyjnych kamienic. Mieszkanie tutaj jest rozliczane ryczałtowo od m2. Zarząd wspólnoty tłumaczy to tym, iż obawiali się, że ludzie nie będę ogrzewać mieszkań przez co kamienica będzie doprowadzana do przeróżnych uszkodzeń. Jest to dla mnie trochę zrozumiałe. Lecz niestety w kamienicy są różnice związane z wysokościami mieszkań. Moje mieszkanie znajduję się na dziedzińcu tej o to kamienicy i wysokość mieszkania to 3,6 metra. Front posiada 4,2 metra,a sklep muzyczny znajdujący się na dziedzińcu 7,1 metra wysokości. Lokale użytkowe nie są rozliczane osobno, jak i wspólnota nie chce rozliczać tego w m3. Osoby znajdujące się we wspólnocie mieszkają oraz posiadają lokale, gdzie ta wysokość jest znacznie wyższa. Wspólnota również twierdzi, że liczniki na kaloryferach są tak naprawdę niemiarodajne. Przeszukując internet, chciałbym zadać więc Państwu pytanie, czy w tej chwili mam racje i upewnić się czy to działa. Stworzenie na klatce schodowej jednej rury od ogrzewania miejskiego. Podłączenie do niej osobno ogrzewania każdego mieszkania co łączy się z nowa instalacja. Zamontowanie licznika ultradźwiękowego, który będzie miarodajne i idealnie rozliczał zużycie ogrzewania. Oraz blokady na termostatach, by kamienica nie była dewastowana przez nieogrzewane mieszkanie ustawiając przy tym minimalne zużycie ciepła przez każdego mieszkańca . Czy w tej kwestii mam racje i czy mój pomysł jest 100 % miarodajny. Wspólnota twiedzi, ze nie ma innej możliwości niż rozliczanie ogrzewania na m2. Niestety ja się na tym w ogóle nie znam, lecz wydaje mi się, że dokładam co miesiąc do lokali użytkowych i mieszkań znajdujących się we froncie. Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.03.2022 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Zarządca ma rację.W budynkach o znacznej wartości (np. zabytkowe kamienice w centrach miast) często za CO płaci się od m2 - ma to właśnie zapobiec sytuacji, że ktoś wyłączy CO i albo będzie pasożytował na sąsiadach, albo co gorsza zagrzybi lokal, a nie da się tego (wyłączenia) uniknąć przy indywidualnych instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DavideS 17.03.2022 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Dziękuje za odpowiedź. Moje pytanie zadałem , ponieważ myślałem o zamontowaniu inteligentnego ogrzewania, by rozliczać się osobno. Wszyscy sasiedzi mówią, ze niestety wszyscy dokładamy do tej galerii, która przy powierzchni 113 m2 posiada wysokość 7.1 metra oraz jedna ściana jest zbudowana z nieszczelnych okien. Zacząłem wiec zastanawiać się jak to obejść . Na ile miarodajne są takie liczniki ultradźwiękowe. Znam przypadki w moim mieście również w kamienicach , że po obliczeniach zostało nakazane minimalne zużycie ogrzewania, by właśnie nie powstawała pleśń i każdy ma tam ustawiony termostat jak dobrze pamietamna 2,5 . Z drugiej strony dostawca sieci miejskiej udzielił mi odpowiedzi, że w niektórych kamienicach naszego miasta, z powodu różnic wysokościowych rozliczane jest ogrzewanie CO od m3 na co nasza wspólnota unika odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.03.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Owszem, rozliczanie od kubatury też bywa stosowane. Musisz zgłosić na zebraniu wspólnoty wniosek o takie rozliczanie. Zapewne będzie głosowanie i jeśli ono przejdzie to zarządca będzie miał obowiązek przeliczyć sposób opłat wg m3. Jest jednak małe ale - jeśli ten sklep posiada stosunkowo dużo udziałów (duży powierzchniowo sklep) i głosowanie odbywa się według udziałów a nie wg ilości udziałowców, to Twój wniosek może nie przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts