Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaz kabiny prysznicowej - polaczenie z brodzikiem

invx

Recommended Posts

mam brodzik akrylowy, i kabine, i teraz czy kabine tylko ustawic bezposrednio na brodziku (kabina oczywiscie mocowana do sciany), czy dac warstwe silikonu, i na to nalozyc kabine? a moze pasek jakiejs pianki ? czy tez po montazu uszczelnic silikonem tylko polaczenie ? macie jakies sugestie inne ?

mam brodzik akrylowy, i kabine, i teraz czy kabine tylko ustawic bezposrednio na brodziku (kabina oczywiscie mocowana do sciany), czy dac warstwe silikonu, i na to nalozyc kabine? a moze pasek jakiejs pianki ? czy tez po montazu uszczelnic silikonem tylko polaczenie ? macie jakies sugestie inne ?

Dać koniecznie, raczej przed montażem, ale nie silikon, tylko akryl. Jak spytasz w sklepie o coś do uszczelnania brodzików, powinni dac co trzeba. Chyba, że dadzą silikon - wtedy zmień sklep, albo do innego sprzedawcy podejdź.

J.

ok :D , a jesli mozna wiedziec jakie sa przeciwskazania zeby dac silikkon ? :

Silikon coś nie bałdzo z akrylowymi wannami i brodzikami współpracuje. Tzn oczywiście można, nie chodzi o to, ze wanna od tego zgnije i kury nieść sie przestaną, po prostu akryl jest lepszy - trwalszy, lepiej trzyma....

J.

i na akrylu lepiej rosną grzyby.

Wit

:)

Dlatego są specjalne silikony do mocowania i uszczelniania brodzików, wanien itp. Niektóre firmy, np. ravak mają gotowe zestawy montażowe- wątek obok. A na brodzik przed ustawieniem kabiny koniecznie daj ów specyfik. najprawdopodobniej i tak jeszcze będzie konieczność uszczelnienia kabiny i jej połączenia z brodzikiem i ścianą po jej ustawieniu.

Ja mam kabinę Ravak i dawałem firmowy zestaw montażowy z firmowym SILIKONEM.

pzdr

Pamiętaj żeby najpierw wszystko spasować na sucho przed połozeniem silkonu. zamocuj profile do ściany oczywiście też musisz dać pod spód silkon albo uszcelnić styk od wewnątrz - (jak wolisz) i ustal sobie żądany wymiar kabiny . Jeśli zaczniesz ustawiac kabinę na silikonie bez uprzedniego spasowania to będziesz jeździć po brodziku i wszystko ci sie upaprze silikonem.

Przyjemnego montażu - nie taki diabeł straszny.

:)

Zgodnie z zaleceniami producentów kabin (mam Huppe i Korale) nie daje sie silikonu w czasie montowania kabiny ale po zamontowaniu (patrz odpowiedź wyzej ) znajde zaraz instrukcje montażu i napiszę z której strony i naprawdę warto tak zrobić cienka warstwa bezbarwnego silikonu i jest OK U mnie w Huppe była dawany ( w trakcie montażu) pod profil który leży na brodziku reszta po zamontowaniu była uszczelniona silikonem

Daj silikon ten sam co pomiędzy brodzikiem a ścianą. Nie kupuj silikonu kwaśnego tylko taki specjalny neutralny do brodzików akrylowych. Akrylu nie dawaj absolutnie bo inaczej muchomorki ci wyrosną.

Pozdrawiam

A to mnie zastrzeliles. Montowalem Kabi i byl tam zalaczony silikon w takiej malej tubce.. Zignorowalem to i uzylem silikon sanitarny. Znaczy to ze brodzik akrylowy ucierpi na tym? Co zo znaczy silikon kwasny?

Do uszczelnień w okolicach brodziku akrylowego należy używać sanitarnego silikonu neutralnego (np. Soudal). Można go kupić w Castoramie, OBI lub sklepach z chemią budowlaną. Tylko silikon neutralny ma bardzo dobrą przyczepność zarówno do akrylu, PVC, poliwęglanu, jak i glazury, blachy emaliowanej itd. Silikon kwaśny (o charakterystycznym octowym zapachu) słabo przylega do akrylu i po prostu po jakimś czasie się odspoi.

Powyżej Jarek.P zaleca akryl (ale to chyba żart - a nieładnie kpić sobie z pytających :evil: ). Przeczytaj zalecenia dotyczące stosowania akrylu na opakowaniu produktu i wszystko będzie jasne - nie stosować w miejscach narażonych na stały kontakt z wilgocią, tylko na podłoża porowate, itd. Woda z prysznica szybko wypłucze akryl, chyba że wcześniej spleśnieje i sam go usuniesz

Powyżej Jarek.P zaleca akryl (ale to chyba żart - a nieładnie kpić sobie z pytających :evil: ).

Nie kpi sobie, a jedynie pomylił środki.

Moja pomyłka powstała przez pomieszanie silikonu neutralnego m.in. do wyrobów akrylowych z uszczelniaczem akrylowym.

Po zgodnych protestach grupowiczów poczytałem opisy dostępne w necie i niniejszym bije się w piersi i przepraszam za wprowadzanie w błąd.

J.