Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel do rolet elektrycznych?

Recommended Posts

Planuje:

- włącznik ścienny przy każdej z rolet

- brak grupowego włącznika ściennego

- sterowanie jakimś rodzajem sterownika wi-fi jako całość, z aplikacji

1. Jaki kabel pociągnąć do puszek przy roletach?

a) 4x1,5

b) 3x1,5 ?

Może nawet cieńszy kabel?

2. Zakładam że to zależy od rozwiązania:

a) sterownik wi-fi w każdej puszce

b) jakiś sterownik centralny i z niego kable do każdej z puszek

Ogólnie zależy mi na tym żeby było taniej i mniej roboty przy tym. Sterowniki ścienne widzę nawet po 50zł za szt. ale pewnie diabeł tkwi w szczegółach. Sposób podłączenia ich jest dla mnie prosty i zrozumiały, nie mam rozeznania w jakiś sterownikach centralnych (zakładam że coś takieg istnieje ale wydaje mi się że wyjdą droższe kable, bo więcej kabli będzie trzeba puścić + sama centralka może też wyjść drożej, ale może się mylę)

Na tą chwilę chciałbym wiedzieć które kable poprowadzić co się wiąże też z podjęciem decyzji w punkcie 2.

Edytowane przez zergeling

W rozwiązaniu B trzeba puścić kabel 5x1.5 do każdej rolety, bo trzeba podłączyć:

- uziemienie

- neutralny

- faza

- sterowanie centralne góra

- sterowanie centralne dół

I te sterowania centralne muszą być oczywiście wspólne do każdej rolety, ewentualnie podzielone na strefy jak na załączonym obrazku.

Rozwiązanie A wydaje się tańsze, bo trzeba doprowadzić tylko 3x1.5 do każdej rolety. Dodatkowo widzę, że sterownik do WiFI można kupić taniej niż przewodowy. Ale trochę wątpię w sterowniki WiFi więc sam jestem w trakcie wykonywania rozwiązania B.

plansza__artykul_zamel_rolety4.jpg

Edytowane przez Krzych1991
  • Like 1

Dzieki

To rozwiazanie z wi-fi w kazdej puszce działa na pewno bo znajomy tak ma u siebie w domu.

Jaki sterownik centralny z ciekawosci chcesz uzyc?

Czy trzeba 3x1,5 czy moze wystarczy nawet 3x1mm ?

Na jednym obwodzie planuje w największym zagęszczeniu 3 albo 4 rolety (zakladam ze , w pozostałych od 1 do 3 sztuk.

Czy trzeba 3x1,5 czy moze wystarczy nawet 3x1mm ?

Nie wystarczy.

Minimalny przekrój przewodów instalacji układanej na stałe to 1,5 mm2 Cu.

Podstawa - PN-HD 60364-5-52:2011 wersja polska. Instalacje elektryczne niskiego napięcia Część 5-52: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego Oprzewodowanie

Zastąpiła arkusz 5-523

Edytowane przez elpapiotr
  • Like 1

Też dałbym 1.5mm przekroju, jak pod oświetlenie. Wydaje mi się, że wtedy można podłączyć znacznie więcej niż 4 rolety pod jeden obwód.

Wciąż nie wiem jaki system sterowania wybiorę. Na schemacie powyżej nie ma sterownika centralnego, tylko sterowniki lokalne, przyciski i separatory wejść. Jeszcze poczytam o tych sterownikach wifi ale jakoś nie widzę by mieć 19 takich urządzeń i wszystko zawsze działało, nic nie traciło sygnału. Poza tym będę uwiązany do konkretnej aplikacji w telefonie a sterowniki łączą się z chmurą która kiedyś zostanie wyłączona.

Dzięki Panowie, ok zatem wybiorę 3x1,5mm

Ja będę mieć 9 urządzeń więc powinno być lepiej ale jakoś to funkcjonuje u ludzi. Jeśli będzie to do wymiany za 10 lat to dla mnie ok choć to dość pesymistyczna wizja, w każdym razie jest to do zaakceptowania. Początkowo to możę tylko w salonie to zamontuje na próbę, nie wiem czy konieczne mi to jest w innych pomieszczeniach (natomiast będzie miejsce w puszce pod włącznikiem).

Jeszcze poczytam o tych sterownikach wifi ale jakoś nie widzę by mieć 19 takich urządzeń i wszystko zawsze działało, nic nie traciło sygnału. Poza tym będę uwiązany do konkretnej aplikacji w telefonie a sterowniki łączą się z chmurą która kiedyś zostanie wyłączona.

Wifi to faktycznie średni wybór, chmura itp. całe szczęście są inne rozwiązania z lokalną bramką np. zigbee.

Wifi to faktycznie średni wybór, chmura itp. całe szczęście są inne rozwiązania z lokalną bramką np. zigbee.

Wydaje mi się, że zigbee ma sens. Obecnie czytam o sterownikach QS-Zigbee-C01 które można podłączyć do uniwersalnej bramki Zigbee2MQTT.

Zastanawiam się nad tym czy skoro już i tak mam puszczony w domu 5 żyłowy kabel to czy zrobić sterowanie centralne z normalnego przycisku mono-stabilnego dodając po 2 diody do każdego sterownika, jak na obrazku poniżej:

Diody.jpg

Edytowane przez Krzych1991