zergeling 21.03.2022 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 (edytowane) Planuje:- włącznik ścienny przy każdej z rolet- brak grupowego włącznika ściennego- sterowanie jakimś rodzajem sterownika wi-fi jako całość, z aplikacji 1. Jaki kabel pociągnąć do puszek przy roletach? a) 4x1,5b) 3x1,5 ? Może nawet cieńszy kabel? 2. Zakładam że to zależy od rozwiązania:a) sterownik wi-fi w każdej puszceb) jakiś sterownik centralny i z niego kable do każdej z puszek Ogólnie zależy mi na tym żeby było taniej i mniej roboty przy tym. Sterowniki ścienne widzę nawet po 50zł za szt. ale pewnie diabeł tkwi w szczegółach. Sposób podłączenia ich jest dla mnie prosty i zrozumiały, nie mam rozeznania w jakiś sterownikach centralnych (zakładam że coś takieg istnieje ale wydaje mi się że wyjdą droższe kable, bo więcej kabli będzie trzeba puścić + sama centralka może też wyjść drożej, ale może się mylę) Na tą chwilę chciałbym wiedzieć które kable poprowadzić co się wiąże też z podjęciem decyzji w punkcie 2. Edytowane 21 Marca 2022 przez zergeling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych1991 24.03.2022 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) W rozwiązaniu B trzeba puścić kabel 5x1.5 do każdej rolety, bo trzeba podłączyć: - uziemienie - neutralny - faza - sterowanie centralne góra - sterowanie centralne dół I te sterowania centralne muszą być oczywiście wspólne do każdej rolety, ewentualnie podzielone na strefy jak na załączonym obrazku. Rozwiązanie A wydaje się tańsze, bo trzeba doprowadzić tylko 3x1.5 do każdej rolety. Dodatkowo widzę, że sterownik do WiFI można kupić taniej niż przewodowy. Ale trochę wątpię w sterowniki WiFi więc sam jestem w trakcie wykonywania rozwiązania B. Edytowane 24 Marca 2022 przez Krzych1991 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zergeling 24.03.2022 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Dzieki To rozwiazanie z wi-fi w kazdej puszce działa na pewno bo znajomy tak ma u siebie w domu. Jaki sterownik centralny z ciekawosci chcesz uzyc? Czy trzeba 3x1,5 czy moze wystarczy nawet 3x1mm ? Na jednym obwodzie planuje w największym zagęszczeniu 3 albo 4 rolety (zakladam ze , w pozostałych od 1 do 3 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2022 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Czy trzeba 3x1,5 czy moze wystarczy nawet 3x1mm ? Nie wystarczy. Minimalny przekrój przewodów instalacji układanej na stałe to 1,5 mm2 Cu. Podstawa - PN-HD 60364-5-52:2011 wersja polska. Instalacje elektryczne niskiego napięcia Część 5-52: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego Oprzewodowanie Zastąpiła arkusz 5-523 Edytowane 25 Marca 2022 przez elpapiotr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych1991 25.03.2022 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Też dałbym 1.5mm przekroju, jak pod oświetlenie. Wydaje mi się, że wtedy można podłączyć znacznie więcej niż 4 rolety pod jeden obwód.Wciąż nie wiem jaki system sterowania wybiorę. Na schemacie powyżej nie ma sterownika centralnego, tylko sterowniki lokalne, przyciski i separatory wejść. Jeszcze poczytam o tych sterownikach wifi ale jakoś nie widzę by mieć 19 takich urządzeń i wszystko zawsze działało, nic nie traciło sygnału. Poza tym będę uwiązany do konkretnej aplikacji w telefonie a sterowniki łączą się z chmurą która kiedyś zostanie wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zergeling 25.03.2022 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Dzięki Panowie, ok zatem wybiorę 3x1,5mm Ja będę mieć 9 urządzeń więc powinno być lepiej ale jakoś to funkcjonuje u ludzi. Jeśli będzie to do wymiany za 10 lat to dla mnie ok choć to dość pesymistyczna wizja, w każdym razie jest to do zaakceptowania. Początkowo to możę tylko w salonie to zamontuje na próbę, nie wiem czy konieczne mi to jest w innych pomieszczeniach (natomiast będzie miejsce w puszce pod włącznikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.03.2022 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Jeszcze poczytam o tych sterownikach wifi ale jakoś nie widzę by mieć 19 takich urządzeń i wszystko zawsze działało, nic nie traciło sygnału. Poza tym będę uwiązany do konkretnej aplikacji w telefonie a sterowniki łączą się z chmurą która kiedyś zostanie wyłączona. Wifi to faktycznie średni wybór, chmura itp. całe szczęście są inne rozwiązania z lokalną bramką np. zigbee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.03.2022 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Dzięki Panowie, ok zatem wybiorę 3x1,5mm . Gratuluję skansenu już na starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych1991 27.03.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Wifi to faktycznie średni wybór, chmura itp. całe szczęście są inne rozwiązania z lokalną bramką np. zigbee. Wydaje mi się, że zigbee ma sens. Obecnie czytam o sterownikach QS-Zigbee-C01 które można podłączyć do uniwersalnej bramki Zigbee2MQTT. Zastanawiam się nad tym czy skoro już i tak mam puszczony w domu 5 żyłowy kabel to czy zrobić sterowanie centralne z normalnego przycisku mono-stabilnego dodając po 2 diody do każdego sterownika, jak na obrazku poniżej: Edytowane 27 Marca 2022 przez Krzych1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 29.03.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 Jak będzie szło po 2,5GHz to zrób przycisk softwarowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts