Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie działki do sieci energetycznej - pytania o koszty

Recommended Posts

Cześć,

Złożyłem wniosek o przyłącz energetyczny do działki. Póki co budował domu nie będę ale intensywnie tę działkę ogradzam, chcę postawić blaszak, urządzić ją lekko na zasadzie działki rekreacyjnej i tak też złożyłem wniosek, moc przyłączeniowa - 13 kW. Przyłącz kablowy.

Słup energetyczny i skrzynkę sąsiada mam po drugiej stronie drogi gminnej. Z tego co wiem opłata za przyłącz wyjdzie ~930 zł brutto.

Moje pytania:

1. Czy oprócz tej opłaty do ZE ekipa Tauron, która będzie to robić pobierze ode mnie dodatkowe pieniądze typu: za przecisk pod drogą, za skrzynkę licznik itp.? Ile to może kosztować łącznie?

2. Rozumiem, że aby mieć prąd do użytku na działce muszę zawołać elektryka, który postawi obok skrzynki ZE moją skrzynkę z zabezpieczeniem, gniazdami 230V i 400V i zgłosi to do ZE?

1. Co masz w warunkach przyłączeniowych? Gdzie ZE ma Ci dostarczyć energię? Opłata (a raczej kalkulacja wstępna, bo opłata może się zmienić) uwzględnia wykonanie przyłącza do miejsca dostarczania energii elektrycznej.

2. Tak, nie wiem jak w Tauron, ale w innym zakładzie energetycznym aby podpisać umowę kompleksową (lub dystrybucyjną) musisz złożyć oświadczenie o wykonaniu instalacji- które podpisuje Ci elektryk wykonujący Twoją część instalacji

1. Jak będziesz miał arunki przyłączenia zapytaj jeszcze raz chyba że przeczytasz ze zrozumieniem i wszystko będzie jasne inaczej jest wróżenie z fusów.

2. Zależy jaka taryfę chcesz mieć, nie koniecznie skrzynka obok to dobre rozwiązanie.

Ps. Elektryk nic nie musi składać chyba że mu za to zapłacisz i napiszesz upoważnienie inaczej to Twój obowiązek.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...