Mokebe 24.03.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Hej, Zawsze chciałem zalesioną działkę, ale gdy kupowałem w 2020, to nie udało mi się znaleźć sensownej. Były albo bardzo drogie, albo z innymi wadami. Kupiłem taką "zwykłą". Mam całe jedno małe drzewko na mojej Sąsiedzi mają trochę iglaków. Myślałem o tym, by coś po zakończeniu budowy zasadzić. Lubię lasy sosnowe, ale nim sosny mi urosną (o ile w ogóle urosną), to minie ze 30 lat Macie do polecenia coś, co jest iglakiem, szybko rośnie i nie ma bardzo szerokiego systemu korzeniowego? Nie chcę "somsiadom" zniszczyć domów. Niestety dość ciasna zabudowa, centrum miejscowości. Mam 1000m^2 działki. Myślałem o standardowym i nudnym żywopłocie dookoła (tuje co 60cm?) dla zwiększenia prywatności, plus właśnie jakieś iglaki na terenie. Co ile m jest sens sadzić sosny, świerki, etc? Działka ma 1000m2. 33x33 Ekspozycja ogrodu to południowy wschód (bardziej wschód, niż południe). Gleba to pół metra torfu próchniczego, pół metra gliny. Potem piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2022 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 jak coś szybko rośnie to za 30 lat masz 40m wielkie drzewo. W ciasnej zabudowie nie jest to najlepszy pomysł, zwłaszcza w czasach potężnych wichur Najszybciej rosnącym iglakiem zimozielonym będzie daglezja Skoro sąsiedzi mają iglaki, jesteś pewny, ze trzeba robić szczelny żywopłot po twojej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 25.03.2022 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 a może "las" z tych miniaturowych, szczepionych iglaków? tylko to drogo wyjdzie choć blisko mnie, przez las jeździ kolejka z kopalni na hałdę, na torach rosną sosny, rosną leżąc, bo wagonik ścina z wysokości kiedyś działka rod była obsadzona samymi iglakami, bukszpanem, irgągęsto i zielono, bez gołych, wyrośniętych sosen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2022 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 miniaturowe - aby było je widać miną lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts