jacek206 24.03.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Dzień dobry,Chciałem podpytać o możliwość ponownego wytyczenia linii brzegowej jeziora.Działka o której piszę to łąka z bezpośrednim dostępem do jeziora. Linia brzegowa została kiedyś niechlujnie wytyczona na granicy drzew i łąki (jak usłyszałem, prawdopodobnie geodecie nie chciało wejść się w krzaki). W związku z tym faktyczna linia brzegowa, względem tej na mapie jest przesunięta na korzyść jeziora nawet o 50m. Słyszałem że można wystąpić o ponowne wyznaczenie linii brzegowej jeziora. Chciałem dopytać o:1. formalności jakich trzeba dokonać2. czas potrzebny na zmianę3. koszty4. inne uwagi lub zagrożenia jak np, czy taka zmiana wymaga zgody np sąsiadów, czy uzyskany w ten sposób grunt automatycznie zostanie dołączony do przedmiotowej działki czy np wymaga odkupienia od właściciela jeziora....itp. Temat dla mnie o tyle istotny, że dzięki tej zmianie, będę mógł wybudować dom, na wzniesieniu terenu zachowując 100m strefę ochronną od jeziora. przy obecnej granicy, 100m strefa ochronna kończy się na niecce z nienośnym gruntem i budowa byłaby możliwa dopiero w odległości ok 150m od obecnej linii jeziora, co przy wspomnianym przesunięciu o 50m, daje 200m od brzegu - trochę sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.03.2022 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Nie przyszło ci do głowy, że przed laty gdy wykonywano pomiary (na początku poprzedniego wieku lub jeszcze ze dwa wieki wcześniej - nie wiem w którym byłym zaborze jest jezioro) poziom wody był wyższy? Podniesiony zarzut jest oględnie mówiąc niepoważny, lecz to twój wybór. Udajesz sie do PGWWP czyli RZGW według właściwości, wyposażony w mapę ewidencji gruntów i mapę syt-wys (kupiona za kilkanascie/dziesiąt zeta, bez aktualizacji), włąsnośc udowodnisz wyrysem, AN lub w smartfonie na stronie ekw.ms.gov.pl (o ile znasz pełny numer KW swojej działki) i możesz przedyskutowac temat rozgraniczenia według ustawy Prawo Wodne (https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20210002233) . Poczytaj art. 163, art. 220 i następne. Kierunek rozgraniczenia raczej rzadko spotykany, najczęściej chodzi o grunty zajęte przez wody. Próbować można a nawet tzreba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek206 24.03.2022 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Spadek poziomu wody przyszedł mi do głowy i jest to możliwy scenariusz, tak samo jak to że komuś kiedyś się nie chciało... nie oceniam, nie krytykuje, powtórzyłem co usłyszałem w gminie i nie kontynuuję tego tematu bo jest dla mnie nieistotny.dziękuję za wskazówki, poczytam, popatrzę - jest punkt zaczepienia.... jeśli ktoś, jeszcze coś może podpowiedzieć, może przechodził przez ten proces... będę wdzięczny za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.03.2022 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Pytanie czy gruntów odsłoniętych przez wodę nie traktuje się jak starorzeczy? Okaże się w PGWWP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts