goguś1719517740 25.03.2022 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Montuję pompę ciepła HAIER i mam pewne problemy , 1 to zawór 3 dr przełączający pompuje sobie zam/otw problem drugi to błąd 08E a takiego nawet w tej nędznej instrukcji nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.03.2022 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Panowie zabiją mnie w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 25.03.2022 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Trzeba było wybrać Panasonica tak ktoś by pomógł, tak to jest z chińskimi wynalazkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 25.03.2022 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 System Water Flow Protection; Led Displays 08E/10E - Haier AU082FYCRA(HW) Service Manual [Page 77] | ManualsLib Z powyższego linku możesz pobrać serwisówkę 08E - sprawdź pompę wody - może jakieś zawory pozamykane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.03.2022 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 Trzeba było wybrać Panasonica tak ktoś by pomógł, tak to jest z chińskimi wynalazkami Z takimi bzdurami to lepiej jak byś zamilkł nikt cię o to nie prosi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.03.2022 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 System Water Flow Protection; Led Displays 08E/10E - Haier AU082FYCRA(HW) Service Manual [Page 77] | ManualsLib Z powyższego linku możesz pobrać serwisówkę 08E - sprawdź pompę wody - może jakieś zawory pozamykane ? [ATTACH=CONFIG]458876[/ATTACH] Tego manuala mam ,błąd już zlikwidowany bo odwrotnie założyłem zawór 3dr przełączający ale to już ok , mam problem z przełączaniem tego zaworu bo wg schematu podłączam pod zaciski 2-3-4 i jak w sterowniku ustawię heater to grzeje fajnie ale jak dam tank i heater to ten zawór otwiera i zamyka się w kółko zamiast przełączyć i stać , zworki w BM1 oraz BM2 przełączone na 8-ki mostek na cn 21 też założony a najdziwniejsze że jak mierzę napięcia na zaciskach 1-2-3-4 to wszędzie są napięcia między 3 czyli N a pozostałymi ,nie wiem jak to rozegrać i dlaczego ten zawór stale się przełącza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 26.03.2022 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 @goguś https://haier-ac.pl/wp-content/uploads/materialy/instrukcje/pompy-ciepla/instrukaja-obslugi-i-montazu-zestaw%20przylaczeniowy-atw.pdf Przed podłączeniem ATW-A01 należy najpierw ustawić jednostkę zewnętrzną, otworzyć obudowę jednostki zewnętrznej i skrzynkę sterowniczą, a następnie ustawić BM1-1, 1-8 i 2-8 w następujący sposób za pomocą pokrętła:1. Jeśli jednostka zewnętrzna połączy się z ATW-A01, należy upewnić się, że przełącznik BM1-8 jednostki zewnętrznej jest włączony.2. Jeśli funkcja C.W.U. jest aktywowana, włączyć BM2-8 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej i ustawić dwie opcje w następujący sposób:• YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. (podłączony do CN31), który zostanie wprowadzony do zbiornika C.W.U., gdy przełącznik BM1-1 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej będzie wyłączony (rys. 3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.03.2022 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 @goguś https://haier-ac.pl/wp-content/uploads/materialy/instrukcje/pompy-ciepla/instrukaja-obslugi-i-montazu-zestaw%20przylaczeniowy-atw.pdf Przed podłączeniem ATW-A01 należy najpierw ustawić jednostkę zewnętrzną, otworzyć obudowę jednostki zewnętrznej i skrzynkę sterowniczą, a następnie ustawić BM1-1, 1-8 i 2-8 w następujący sposób za pomocą pokrętła:1. Jeśli jednostka zewnętrzna połączy się z ATW-A01, należy upewnić się, że przełącznik BM1-8 jednostki zewnętrznej jest włączony.2. Jeśli funkcja C.W.U. jest aktywowana, włączyć BM2-8 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej i ustawić dwie opcje w następujący sposób:• YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. (podłączony do CN31), który zostanie wprowadzony do zbiornika C.W.U., gdy przełącznik BM1-1 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej będzie wyłączony (rys. 3) Ja to czytałem ale za żadne skarby nie mogę zrozumieć jakie pokrętła ? skoro tam są takie suwaki góra dół ,dół wył góra zał . ja mam w BM-1 na on tylko ten czerwony oraz usemkę natomiast w BM2 czerwony oraz 8 , jakie pokrętła ? oni chyba byli po flaszce jak to pisali . albo ja się zaciąłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.03.2022 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Montuję pompę ciepła HAIER i mam pewne problemy , 1 to zawór 3 dr przełączający pompuje sobie zam/otw problem drugi to błąd 08E a takiego nawet w tej nędznej instrukcji nie ma . hi hi - mogę się pośmiać ??? goguś z k-k to ten gość co od kilku miesięcy każdemu polecał Haiera - po co przepłacać, kup Haiera - tani Haier jest meritum na każdą bolączkę (tani i niezawodny). Do tego robiłeś się niemal agresywny, gdy ktoś wyrażał przeciwne zdanie, że lepsza firmowa P.C. i na Splicie. Tak brzmiały Twoje wpisy - a teraz okazuje się, ze P.C. nawet nie posiadałeś - dopiero montujesz. Ten temat to świetne podsumowanie Twoich wcześniejszych wpisów. A już na poważnie - życzę powodzenia. Ja się na tym nie znam - kupiłem P.C. z montażem z 8% VAT (czyli 15% taniej niż przy zakupie indywidualnym z 23% VAT- a to pokrywa znaczną część (blisko 70-80%) kosztu usługi montażu) do tego 60% otrzymałem zwrotu z Czystego Powietrza. Niskie przychody to zakwalifikowałem się na podwyższone dofinansowanie. A rodziny z jeszcze niższymi dochodami mogą zwrócić się do gminy o pomoc i otrzymać z Czystego Powietrza do 80% zwrotu kosztów. Czasem nie warto kombinować. ... jak w sterowniku ustawię heater to grzeje fajnie ale jak dam tank i heater to ten zawór otwiera i zamyka się w kółko zamiast przełączyć i stać ,.... a nie ma tam trzeciego ustawienia samo Tank? normalnie to powinno przełączyć i trzymać, a po zakończeniu grzania (osiągnięciu temperatury lub przekroczeniu limitu czasu grzania) wrócić do C.O. W Althermie mam chyba 60 minut limitu na grzanie CWU - gdy przekroczy czas to powinna przerwać dalsze grzanie CWU i wrócić do grzania C.O. W teorii, bo w praktyce wyrabia się z grzaniem w 20 do 40 minut. Edytowane 26 Marca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 26.03.2022 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) @goguś Nie mam Haiera ale zrozumiałem z instrukcji żeby sterować zaworem 3D potrzebny jest ATW-01 i : YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U.alboInny system pilnujący temp CWU. Podejrzewam że masz pierwszą opcję (YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. do CN31) Więc zgodnie z instrukcją wpinasz zawór miedzy 2-3-4, BM1-1 Wyłączasz. Zdejmij zworę z CN21 -> "mostek na cn 21 też założony" Za instrukcja : CN21 Przełącznik sygnału ogrzewaniaW przypadku zapotrzebowania ogrzewania styk bezprądowy jest włączony, w przeciwnym razie jest wyłączony. Ewentualnie spróbowałbym konsultacji z : Haier serwis - (pn-pt) Wsparcie ds. Pomp ciepła +48 661 500 987 Edytowane 26 Marca 2022 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.03.2022 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Chyba że z jakiegoś powodu czujnik temp. jest zbyt blisko wężownicy - co powoduje szybki wzrost odczytu temp. i przełączenie z powrotem na C.O. Czujnik temp. powinien być umieszczony w połowie wysokości bojlera CWU.Kolejny trop - jaka jest ustawiona histereza wahań temp. CWU. U siebie po roku ustawiłem 10*C, pierwotnie było 4 lub 5*C (już nie pamiętam). Edytowane 26 Marca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.03.2022 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 @goguś Nie mam Haiera ale zrozumiałem z instrukcji żeby sterować zaworem 3D potrzebny jest ATW-01 i : YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. albo Inny system pilnujący temp CWU. Podejrzewam że masz pierwszą opcję (YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. do CN31) Więc zgodnie z instrukcją wpinasz zawór miedzy 2-3-4, BM1-1 Wyłączasz. Zdejmij zworę z CN21 -> "mostek na cn 21 też założony" Za instrukcja : CN21 Przełącznik sygnału ogrzewaniaW przypadku zapotrzebowania ogrzewania styk bezprądowy jest włączony, w przeciwnym razie jest wyłączony. Ewentualnie spróbowałbym konsultacji z : Haier serwis - (pn-pt) Wsparcie ds. Pomp ciepła +48 661 500 987 Mam moduł ATW a w nim jest czujnik podłączony do wtyczki cn 31 oraz sterownik YR-e27 zworka na BM1 wyłączona z 1 ale zał na 8 , mostek mam na cn21 ale nawet jak go zdejmowałem to podobnie się robi a grzać puki co trzeba bo jeszcze zimno . pomysły mi się kończą bo co bym nie zrobił to napięcia się pokazują między 2-3 oraz 3-4 z tym że jak dam na grzanie co to napięcie z zacisku 4 zniknie a pozostanie na 2-ce ale jak zapodam grzanie co oraz cwu to zawór sobie żyje swoim życiem , zaczynam myśleć że ktoś mi zjebany zawór sprzedał ps do Marko36 tego co płacił za montaż mnie to nie interesuje co ty zrobiłeś i co kupiłeś nie moja brożka i rad nie musisz mi dawać a pompa stała pod wiatą od końca października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 26.03.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Możesz podać model zaworu ? Edytowane 26 Marca 2022 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.03.2022 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Tak mi się przypomniało - zawór trójdrożny powinien mieć jeszcze manualny przełącznik - sprawdź czy masz przełącznik w odpowiedniej pozycji umożliwiającej pracę automatyczną.U mnie zamontowali zawór Honelly czy jakoś tak - kojarzyła mi się ta nazwa z angielską nazwą miodu.Gdzieś czytałem, że te są jednymi z bardziej niezawodnych.W przypadku niektórych innych firm czasem faktycznie można trafić na zawory felerne już w chwili sprzedaży lub mające krótką żywotność. To co pisałem o zakupie P.C. to była przede wszystkim uwaga dla innych co trafią na ten temat jeszcze będąc przed zakupem własnej P.C. Haier 8 kW i Panasonic były jednymi z pierwszych P.C. których zakup rozważałem - pierwsze na których test na YT trafiłem. A jednak ostatecznie kupiłem Daikina. Prawdopodobnie gdybym wcześniej (przed zakupem) znał ofertę LG Terma-V to kupiłbym LG 7 kW, bo wychodził około 5 tyś. tańszy od Daikina przy podobnej wydajności. Split - bo monobloki u mnie odpadły już na starcie gdy poznałem różnice między nimi.. Edytowane 26 Marca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 27.03.2022 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Muszę się dostać do tego zaworu i odczytać co tam napisali ale mam zdjęcie podł elektrycznego , on działa tak że podasz napięcie on zaskoczy i tak zostaje i aby przełączył musi dostać napięcie z drugiej strony i też zaskoczy i tak zostaje , widziałem też takie zawory które dostają napięcie to się przestawiają a jak napięcie przerwiesz to wraca z powrotem mam taki zawór https://allegro.pl/oferta/zawor-trojdrozny-dzielacy-3-drogowy-silownik-11532203864 Edytowane 27 Marca 2022 przez goguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 27.03.2022 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Zmierz napięcie na między 3(N) - (1) i 3(N) - (4) Jeśli L się przełącza miedzy 1 a 4 - np CO (1) a CWU (4) to podłącz między (1)niebieski ,(3)N-czarny,(4)brązowy. Jeśli się pojawia na (1) i (4) równocześnie to podłącz sterowanie przekaźnika np na (4) i do przekaźnika brązowy i niebieski z zaworu. Niebieski z Brązowym dopasuj do podłączenia hydraulicznego Edytowane 27 Marca 2022 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 27.03.2022 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Zmierz napięcie na między 3(N) - (1) i 3(N) - (4) Jeśli L się przełącza miedzy 1 a 4 - np CO (1) a CWU (4) to podłącz między (1)niebieski ,(3)N-czarny,(4)brązowy. Jeśli się pojawia na (1) i (4) równocześnie to podłącz sterowanie przekaźnika np na (4) i do przekaźnika brązowy i niebieski z zaworu. Niebieski z Brązowym dopasuj do podłączenia hydraulicznego [ATTACH=CONFIG]458887[/ATTACH] Super dzięki jutro działam i zdam relacje fajnie jak by to zadziałało , a tak poza konkursem powiem że zbytnio nie myślałem nad bojlerem i kupiłem dwupłaszczowy 300litrów czyli płaszcz ok 70 litr a reszta to treść ciepłem wypełniona i na moje oko (niefachowe) on rewelacyjnie odbiera ciepło bo ładowanie to ok 30 minut a rura z zasilania gorąca a powrotna letnia i dopiero pod koniec się to wyrównuje , ale aby nie było tak słodko to na mój zryty beret myślałem że robię dobrze no to wstawiłem miedzianą rure we wlot zasilania bojlera a że wlot i wylot jest od góry to chyba ta rura powoduje wystudzanie bojlera bo wieczorem woda ciepła a rano ok 20 stopni ma a bojler nie byle jaki bo to ACV nierdzewka , chyba trzeba będzie tę przedłużkę wyciągnąć co ? chciałem osiągnąć to aby świeża zimna dopuszczana woda szła na dno ale potem stojąc wszystko szybciej się wystudza chyba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.03.2022 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Zmierz napięcie na między 3(N) - (1) i 3(N) - (4) Jeśli L się przełącza miedzy 1 a 4 - np CO (1) a CWU (4) to podłącz między (1)niebieski ,(3)N-czarny,(4)brązowy. Jeśli się pojawia na (1) i (4) równocześnie to podłącz sterowanie przekaźnika np na (4) i do przekaźnika brązowy i niebieski z zaworu. Niebieski z Brązowym dopasuj do podłączenia hydraulicznego [ATTACH=CONFIG]458887[/ATTACH] Teraz mi się wspomniało że na zacisku 1 pojawia się napięcie jak na sterowniku nacisną cool to chyba chłodzenie ale sprawdzę jeszcze raz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.03.2022 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Zmierz napięcie na między 3(N) - (1) i 3(N) - (4) Jeśli L się przełącza miedzy 1 a 4 - np CO (1) a CWU (4) to podłącz między (1)niebieski ,(3)N-czarny,(4)brązowy. Jeśli się pojawia na (1) i (4) równocześnie to podłącz sterowanie przekaźnika np na (4) i do przekaźnika brązowy i niebieski z zaworu. Niebieski z Brązowym dopasuj do podłączenia hydraulicznego [ATTACH=CONFIG]458887[/ATTACH] Zrobiłem jak mi radziłeś i działa idedalnie , dzięki piękne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 28.03.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 (edytowane) Fajnie, że się udało. ... mam taki zawór https://allegro.pl/oferta/zawor-trojdrozny-dzielacy-3-drogowy-silownik-11532203864 Na pierwszym zdjęciu widać ten przełącznik manualny o którym pisałem wcześniej - ma formę suwaka. Można nim manualnie przełączyć kierunek otwarcia o ile dobrze pamiętam. Na ile pamiętam to bojlery dwu płaszczowe mają mniejszą powierzchnię wymiany niż duże wężownice przewidziane pod Pompy Ciepła. Ale jak się wyrabia z grzaniem w 30 minut, to raczej dobry wynik. U mnie przy dogrzewaniu 200L o jakieś 10-12°C trwa to w okolicy 40 minut. Licząc od przełączenia elektrozaworu. Widzę to na wykresie temp. - dałem czujnik na SonOff. Edytowane 28 Marca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts