Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest to jakiś szpec od pomp ciepła HAIER ?

goguś1719517740

Recommended Posts

System Water Flow Protection; Led Displays 08E/10E - Haier AU082FYCRA(HW) Service Manual [Page 77] | ManualsLib

Z powyższego linku możesz pobrać serwisówkę

08E - sprawdź pompę wody - może jakieś zawory pozamykane ?

[ATTACH=CONFIG]458876[/ATTACH]

Tego manuala mam ,błąd już zlikwidowany bo odwrotnie założyłem zawór 3dr przełączający ale to już ok , mam problem z przełączaniem tego zaworu bo wg schematu podłączam pod zaciski 2-3-4 i jak w sterowniku ustawię heater to grzeje fajnie ale jak dam tank i heater to ten zawór otwiera i zamyka się w kółko zamiast przełączyć i stać , zworki w BM1 oraz BM2 przełączone na 8-ki mostek na cn 21 też założony a najdziwniejsze że jak mierzę napięcia na zaciskach 1-2-3-4 to wszędzie są napięcia między 3 czyli N a pozostałymi ,nie wiem jak to rozegrać i dlaczego ten zawór stale się przełącza .

@goguś

https://haier-ac.pl/wp-content/uploads/materialy/instrukcje/pompy-ciepla/instrukaja-obslugi-i-montazu-zestaw%20przylaczeniowy-atw.pdf

Przed podłączeniem ATW-A01 należy najpierw ustawić jednostkę zewnętrzną, otworzyć obudowę jednostki zewnętrznej i skrzynkę sterowniczą, a następnie ustawić BM1-1, 1-8 i 2-8 w następujący sposób za pomocą pokrętła:1. Jeśli jednostka zewnętrzna połączy się z ATW-A01, należy upewnić się, że przełącznik BM1-8 jednostki zewnętrznej jest włączony.2. Jeśli funkcja C.W.U. jest aktywowana, włączyć BM2-8 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej i ustawić dwie opcje w następujący sposób:• YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. (podłączony do CN31), który zostanie wprowadzony do zbiornika C.W.U., gdy przełącznik BM1-1 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej będzie wyłączony (rys. 3)

@goguś

https://haier-ac.pl/wp-content/uploads/materialy/instrukcje/pompy-ciepla/instrukaja-obslugi-i-montazu-zestaw%20przylaczeniowy-atw.pdf

Przed podłączeniem ATW-A01 należy najpierw ustawić jednostkę zewnętrzną, otworzyć obudowę jednostki zewnętrznej i skrzynkę sterowniczą, a następnie ustawić BM1-1, 1-8 i 2-8 w następujący sposób za pomocą pokrętła:1. Jeśli jednostka zewnętrzna połączy się z ATW-A01, należy upewnić się, że przełącznik BM1-8 jednostki zewnętrznej jest włączony.2. Jeśli funkcja C.W.U. jest aktywowana, włączyć BM2-8 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej i ustawić dwie opcje w następujący sposób:• YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. (podłączony do CN31), który zostanie wprowadzony do zbiornika C.W.U., gdy przełącznik BM1-1 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej będzie wyłączony (rys. 3)

Ja to czytałem ale za żadne skarby nie mogę zrozumieć jakie pokrętła ? skoro tam są takie suwaki góra dół ,dół wył góra zał . ja mam w BM-1 na on tylko ten czerwony oraz usemkę natomiast w BM2 czerwony oraz 8 , jakie pokrętła ? oni chyba byli po flaszce jak to pisali . albo ja się zaciąłem ?

Montuję pompę ciepła HAIER i mam pewne problemy , 1 to zawór 3 dr przełączający pompuje sobie zam/otw problem drugi to błąd 08E a takiego nawet w tej nędznej instrukcji nie ma .

hi hi - mogę się pośmiać ???

goguś z k-k to ten gość co od kilku miesięcy każdemu polecał Haiera - po co przepłacać, kup Haiera - tani Haier jest meritum na każdą bolączkę (tani i niezawodny). Do tego robiłeś się niemal agresywny, gdy ktoś wyrażał przeciwne zdanie, że lepsza firmowa P.C. i na Splicie.

Tak brzmiały Twoje wpisy - a teraz okazuje się, ze P.C. nawet nie posiadałeś - dopiero montujesz.

Ten temat to świetne podsumowanie Twoich wcześniejszych wpisów.

A już na poważnie - życzę powodzenia.

Ja się na tym nie znam - kupiłem P.C. z montażem z 8% VAT

(czyli 15% taniej niż przy zakupie indywidualnym z 23% VAT- a to pokrywa znaczną część (blisko 70-80%) kosztu usługi montażu)

do tego 60% otrzymałem zwrotu z Czystego Powietrza. Niskie przychody to zakwalifikowałem się na podwyższone dofinansowanie.

A rodziny z jeszcze niższymi dochodami mogą zwrócić się do gminy o pomoc i otrzymać z Czystego Powietrza do 80% zwrotu kosztów.

Czasem nie warto kombinować.

... jak w sterowniku ustawię heater to grzeje fajnie ale jak dam tank i heater to ten zawór otwiera i zamyka się w kółko zamiast przełączyć i stać ,....

a nie ma tam trzeciego ustawienia samo Tank?

normalnie to powinno przełączyć i trzymać, a po zakończeniu grzania (osiągnięciu temperatury lub przekroczeniu limitu czasu grzania) wrócić do C.O.

W Althermie mam chyba 60 minut limitu na grzanie CWU - gdy przekroczy czas to powinna przerwać dalsze grzanie CWU i wrócić do grzania C.O.

W teorii, bo w praktyce wyrabia się z grzaniem w 20 do 40 minut.

Edytowane przez Marco36

@goguś

Nie mam Haiera ale zrozumiałem z instrukcji żeby sterować zaworem 3D potrzebny jest ATW-01 i :

YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U.

albo

Inny system pilnujący temp CWU.

Podejrzewam że masz pierwszą opcję (YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. do CN31)

Więc zgodnie z instrukcją wpinasz zawór miedzy 2-3-4, BM1-1 Wyłączasz.

Zdejmij zworę z CN21 -> "mostek na cn 21 też założony"

Za instrukcja : CN21 Przełącznik sygnału ogrzewaniaW przypadku zapotrzebowania ogrzewania styk bezprądowy jest włączony, w przeciwnym razie jest wyłączony.

Ewentualnie spróbowałbym konsultacji z : Haier serwis - (pn-pt) Wsparcie ds. Pomp ciepła +48 661 500 987

Edytowane przez adkwapniewski

Chyba że z jakiegoś powodu czujnik temp. jest zbyt blisko wężownicy - co powoduje szybki wzrost odczytu temp. i przełączenie z powrotem na C.O.

Czujnik temp. powinien być umieszczony w połowie wysokości bojlera CWU.

Kolejny trop - jaka jest ustawiona histereza wahań temp. CWU. U siebie po roku ustawiłem 10*C, pierwotnie było 4 lub 5*C (już nie pamiętam).

Edytowane przez Marco36

@goguś

Nie mam Haiera ale zrozumiałem z instrukcji żeby sterować zaworem 3D potrzebny jest ATW-01 i :

YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U.

albo

Inny system pilnujący temp CWU.

Podejrzewam że masz pierwszą opcję (YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. do CN31)

Więc zgodnie z instrukcją wpinasz zawór miedzy 2-3-4, BM1-1 Wyłączasz.

Zdejmij zworę z CN21 -> "mostek na cn 21 też założony"

Za instrukcja : CN21 Przełącznik sygnału ogrzewaniaW przypadku zapotrzebowania ogrzewania styk bezprądowy jest włączony, w przeciwnym razie jest wyłączony.

Ewentualnie spróbowałbym konsultacji z : Haier serwis - (pn-pt) Wsparcie ds. Pomp ciepła +48 661 500 987

Mam moduł ATW a w nim jest czujnik podłączony do wtyczki cn 31 oraz sterownik YR-e27 zworka na BM1 wyłączona z 1 ale zał na 8 , mostek mam na cn21 ale nawet jak go zdejmowałem to podobnie się robi a grzać puki co trzeba bo jeszcze zimno . pomysły mi się kończą bo co bym nie zrobił to napięcia się pokazują między 2-3 oraz 3-4 z tym że jak dam na grzanie co to napięcie z zacisku 4 zniknie a pozostanie na 2-ce ale jak zapodam grzanie co oraz cwu to zawór sobie żyje swoim życiem , zaczynam myśleć że ktoś mi zjebany zawór sprzedał

ps do Marko36 tego co płacił za montaż mnie to nie interesuje co ty zrobiłeś i co kupiłeś nie moja brożka i rad nie musisz mi dawać a pompa stała pod wiatą od końca października

Tak mi się przypomniało - zawór trójdrożny powinien mieć jeszcze manualny przełącznik - sprawdź czy masz przełącznik w odpowiedniej pozycji umożliwiającej pracę automatyczną.

U mnie zamontowali zawór Honelly czy jakoś tak - kojarzyła mi się ta nazwa z angielską nazwą miodu.

Gdzieś czytałem, że te są jednymi z bardziej niezawodnych.

W przypadku niektórych innych firm czasem faktycznie można trafić na zawory felerne już w chwili sprzedaży lub mające krótką żywotność.

To co pisałem o zakupie P.C. to była przede wszystkim uwaga dla innych co trafią na ten temat jeszcze będąc przed zakupem własnej P.C.

Haier 8 kW i Panasonic były jednymi z pierwszych P.C. których zakup rozważałem - pierwsze na których test na YT trafiłem. A jednak ostatecznie kupiłem Daikina. Prawdopodobnie gdybym wcześniej (przed zakupem) znał ofertę LG Terma-V to kupiłbym LG 7 kW, bo wychodził około 5 tyś. tańszy od Daikina przy podobnej wydajności. Split - bo monobloki u mnie odpadły już na starcie gdy poznałem różnice między nimi..

Edytowane przez Marco36

Muszę się dostać do tego zaworu i odczytać co tam napisali ale mam zdjęcie podł elektrycznego , on działa tak że podasz napięcie on zaskoczy i tak zostaje i aby przełączył musi dostać napięcie z drugiej strony i też zaskoczy i tak zostaje , widziałem też takie zawory które dostają napięcie to się przestawiają a jak napięcie przerwiesz to wraca z powrotem

mam taki zawór https://allegro.pl/oferta/zawor-trojdrozny-dzielacy-3-drogowy-silownik-11532203864

Edytowane przez goguś

Zmierz napięcie na między 3(N) - (1) i 3(N) - (4)

Jeśli L się przełącza miedzy 1 a 4 - np CO (1) a CWU (4) to podłącz między (1)niebieski ,(3)N-czarny,(4)brązowy.

Jeśli się pojawia na (1) i (4) równocześnie to podłącz sterowanie przekaźnika np na (4) i do przekaźnika brązowy i niebieski z zaworu.

Niebieski z Brązowym dopasuj do podłączenia hydraulicznego ;)

zawor.jpg

Edytowane przez adkwapniewski

Jeśli L się przełącza miedzy 1 a 4 - np CO (1) a CWU (4) to podłącz między (1)niebieski ,(3)N-czarny,(4)brązowy.

Jeśli się pojawia na (1) i (4) równocześnie to podłącz sterowanie przekaźnika np na (4) i do przekaźnika brązowy i niebieski z zaworu.

[ATTACH=CONFIG]458887[/ATTACH]

Super dzięki jutro działam i zdam relacje fajnie jak by to zadziałało , a tak poza konkursem powiem że zbytnio nie myślałem nad bojlerem i kupiłem dwupłaszczowy 300litrów czyli płaszcz ok 70 litr a reszta to treść ciepłem wypełniona i na moje oko (niefachowe) on rewelacyjnie odbiera ciepło bo ładowanie to ok 30 minut a rura z zasilania gorąca a powrotna letnia i dopiero pod koniec się to wyrównuje , ale aby nie było tak słodko to na mój zryty beret myślałem że robię dobrze no to wstawiłem miedzianą rure we wlot zasilania bojlera a że wlot i wylot jest od góry to chyba ta rura powoduje wystudzanie bojlera bo wieczorem woda ciepła a rano ok 20 stopni ma a bojler nie byle jaki bo to ACV nierdzewka , chyba trzeba będzie tę przedłużkę wyciągnąć co ? chciałem osiągnąć to aby świeża zimna dopuszczana woda szła na dno ale potem stojąc wszystko szybciej się wystudza chyba .

Teraz mi się wspomniało że na zacisku 1 pojawia się napięcie jak na sterowniku nacisną cool to chyba chłodzenie ale sprawdzę jeszcze raz .

Zrobiłem jak mi radziłeś i działa idedalnie , dzięki piękne .:D

Fajnie, że się udało.

Na pierwszym zdjęciu widać ten przełącznik manualny o którym pisałem wcześniej - ma formę suwaka.

Można nim manualnie przełączyć kierunek otwarcia o ile dobrze pamiętam.

Na ile pamiętam to bojlery dwu płaszczowe mają mniejszą powierzchnię wymiany niż duże wężownice przewidziane pod Pompy Ciepła.

Ale jak się wyrabia z grzaniem w 30 minut, to raczej dobry wynik.

U mnie przy dogrzewaniu 200L o jakieś 10-12°C trwa to w okolicy 40 minut. Licząc od przełączenia elektrozaworu. Widzę to na wykresie temp. - dałem czujnik na SonOff.

Edytowane przez Marco36