Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ceny a wojna

Norbwet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To było dawno temu, ...
Co było dawno temu a to, to co : @DUNIA.MD by po próżnicy czasu nie tracić a że hołotę i warchoł uświadamiać trzeba, to wyraź swe zdanie jak po Twojemu by to wyglądało gdyby w tym palenisku kowalskim był węgiel suchy i gdyby ono w czasie rozpalania było nakryte czymś w rodzaju lejka, który by tu chciał nie chciał pełnił rolę palnika.

Po mojemu wyglądało by to zdecydowanie lepiej i to pod każdym względem.

Jak rozpalić piec kowalski na węgiel kamienny?

Tak trudno Ci się w tej kwestii wypowiedzieć lub choć skrobnąć co, że zielonego pojęcia o tym nie masz i wypowiadać na ten temat się nie będziesz.

:)

szkoda prądu na to...

.

Jakiego prądu?

Ale nikomu się nie chce bawić w palenie od góry,

Palenie od góry przy aktualnych cenach może wrócić do łask bardzo szybko. Są inne lepsze metody ekonomicznego spalania paliw stałych.

zresztą za 2 lata będą musieli wymienić kotły na 5 klasę więc

I co z tego, myślisz że jakość paliwa będzie szła w parze z nowymi kotłami. Tępakowi czy leserowi nawet jak dasz dobry kocioł to i tak coś spi... co odbije się jeszcze gorzej dla środowiska. Nie wspominam o krętach którzy dla kasy zmielą psa z budą i łańcuchem.

Tak trudno Ci się w tej kwestii wypowiedzieć lub choć skrobnąć co, że zielonego pojęcia o tym nie masz i wypowiadać na ten temat się nie będziesz.

Nie prowokuj mnie.

Wrzucasz jakiegoś amatora i każesz mi się wypowiadać na temat Twojego pomysłu. Opisz to dokładniej i pogadamy.

Edytowane przez DUNIA.MD

Mnie jedno ciekawi, @Norbwet założył temat i ani jednego posta ( a jako autor powinien zabrać głos w dyskusji)
Mądra i słuszna uwaga – tylko co po tym jak autor tematu nie chce brać udziału w wątku który wywołał, to po co czas na to tracić – no chyba lepiej ten czas w taki sposób wykorzystać niż parzyć i pić czaj w oczekiwaniu na wizje tym czajem wywołane a później opowiadanie co kto zobaczył, bo jeśli o zagadnienie poruszone przez autora tematu chodzi – to jak już – to tylko do wróżki z tym – choć nie bo i tu się rysuje podejście do zagadnienia tego : nasze postrzeganie surowców naturalnych i pomysł oraz uniezależnienie się od węgla”
  • Like 1

Wrzucasz jakiego amatora i każesz mi się wypowiadać na temat Twojego pomysłu. Opisz to dokładniej i pogadamy.
No co - nie widać na tym filmie jak pięknie kopci mokry węgiel w czasie rozpalania.

No co - nie widać na tym filmie jak pięknie rozpalany węgiel się spala.

No co - jak jak by coś takiego nad tym było jak nadmieniłem, to nie tak by to było, że wszystko razem szło by jedna dziurą i chciał nie chciał, to co szło bokami, to jak by iść musiało razem z płomieniem, to ten płomień wiele wypalił by z tego a tym samym wcześniej doszli byśmy do stanu takiego jak to wyglądało na zakończenie rozpalania tego.

Palenie od góry przy aktualnych cenach może wrócić do łask bardzo szybko. Są inne lepsze metody ekonomicznego spalania paliw stałych.

Ha, ha - proszę cię....

Przy aktualnych cenach czego ? Węgla ?

Jak ktoś wziął dotację, ocieplił chałupę wywalił kopciucha, założył gaz, to i tak przez określony w umowie czas nie może do niego wrócić - bo ją będzie musiał zwrócić.

Moi rodzice tak zrobili (dotacja z miasta na ocieplenia i przejście z węgla na gaz) - i nawet nie wyobrażają sobie, aby wrócić do węgla.

O czy, Ty w ogóle piszesz - myślisz, że my nagle do 19/20 wieku wrócimy... ?

Oooo Jaaa Pierdzielęęę – co raz lepiej na tym forum dziać się zaczyna!!!

Cośśś ty za jeden i skąd nadajesz, że nie masz odwagi przyznać się po naszemu do pochodzenia swego!!!

.

Normalnyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy tyyyyyyyyyyyyyyyyyyy jesteś? Czy może pisiorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr?

Nie powinni nikogo karać tylko uczyć palić w tym co jeszcze ma. ]

Karać i to dotkliwie.

Taki w którym potrzeba 70 stopni na grzejniku żeby było ciepło.

A co to za problem ocieplić dom?

Od kolędowania to wara, .

Idź ze swoimi katolibskimi histeriami do kościoła, a nie tutaj urządzasz krucjaty.

Edytowane przez mistalova

Ha, ha - proszę cię....

Przy aktualnych cenach czego ? Węgla ?

Jak ktoś wziął dotację, ocieplił chałupę wywalił kopciucha, założył gaz, to i tak przez określony w umowie czas nie może do niego wrócić - bo ją będzie musiał zwrócić.

Moi rodzice tak zrobili (dotacja z miasta na ocieplenia i przejście z węgla na gaz) - i nawet nie wyobrażają sobie, aby wrócić do węgla.

Ha, ha, ha - żeby było więcej od ciebie.

Człowieku o czym ty piszesz - aktualna sytuacja zmusza ludzi do szukania czegoś tańszego nawet kosztem wygody. Znam ludzi którzy pozamawiali już kotły i twierdzą że ich głównym źródłem ogrzewania będzie drewno i węgiel a gaz to tylko dodatek.

O czy, Ty w ogóle piszesz - myślisz, że my nagle do 19/20 wieku wrócimy... ?

Chciałbym tak myśleć jak ty.

Znam ludzi którzy pozamawiali już kotły i twierdzą że ich głównym źródłem ogrzewania będzie drewno i węgiel a gaz to tylko dodatek.

TO pewnie ci sami, to w dzień ataku na Ukrainę stali 2h pod stacją benzynową, a dzień później wybierali do oporu gotówkę z bankomatach :)

Ja nie znam takich zamożnych, co teraz wydają dziesięć tysięcy za 200 kilo blachy.

Prędzej pompę ciepła z dotacją

Normalnyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy tyyyyyyyyyyyyyyyyyyy jesteś? Czy może pisiorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr? Idź ze swoimi katolibskimi histeriami do kościoła, a nie tutaj urządzasz krucjaty.
Skoro tak wylewny jesteś - no co masz za problem w tym aby się określić i wypowiedzieć w kwestii : Oooo Jaaa Pierdzielęęę – co raz lepiej na tym forum dziać się zaczyna!!!

Cośśś ty za jeden i skąd nadajesz, że nie masz odwagi przyznać się po naszemu do pochodzenia swego!!!

Nooo cóż ci Ślązacy temu winni, że na Śląsku spalanie węgla jest jak chleb powszedni rzeczą normalna i oczywistą a to że kopca nim, to tak jak wyżej napisałem i @fotohobby w uzupełnieniu nadaje!!!

Nooo dlaczego na @fotohobby opinii nie polegasz wszak on ze Śląska pochodzi a jeśli jemu nie wierzysz to czytaj gazety z Rybnika, bo w nich dokładnie jest wszystko o tym opisane!!!

Oddd „Sk...syny”-ów wyzywasz a ty wiesz choć co to po naszemu znaczy – matkę i ojca masz lub miałeś ale nie w rozumieniu takim jak to taki tu jeden się wypierał matki hieny i ojca szakala tak jak i się wypierał węgla spalania!!!

Jeśli nie psychiatry ci trzeba, to tylko egzorcysta tu jeszcze co ci poradzić może.