romano78 28.03.2022 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 9kw na dom 200m2 z puszką Pandury w postaci nieodizolowanego garażu? Za mało. Dla -20 za mało ale w domu jest kominek a pompa ma jeszcze grzalki 9kw poholere dobierać pompe pod taka temp.aby potem taktowala w okresach przejściowych -20 to ja nie pamiętam kiedy ostatnio było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.03.2022 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 (edytowane) 9kw na dom 200m2 z puszką Pandury w postaci nieodizolowanego garażu? Za mało. Dla -20 za mało ale w domu jest kominek a pompa ma jeszcze grzalki 9kw poholere dobierać pompe pod taka temp.aby potem taktowala w okresach przejściowych -20 to ja nie pamiętam kiedy ostatnio było.Przyjmijmy ze ten garaz będzie ogrzewany do 15stopni.przez większość sezonu dom będzie srednio potrzebował pewnie ze 4-5kw Edytowane 28 Marca 2022 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 28.03.2022 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Dla -20 za mało ale w domu jest kominek a pompa ma jeszcze grzalki 9kw poholere dobierać pompe pod taka temp.aby potem taktowala w okresach przejściowych -20 to ja nie pamiętam kiedy ostatnio było.Przyjmijmy ze ten garaz będzie ogrzewany do 15stopni.przez większość sezonu dom będzie srednio potrzebował pewnie ze 4-5kw Instalator powiedział, że ok. 20 instalacji robił, gdzie robił ogrzewanie w garażu lub piwnicy, aby podtrzymać tam temperaturę dodatnią. Z tych wszystkich, do których jeździ na serwisowanie od 10 lat ANI RAZU termostat nie załączył ogrzewania. Poradził dać albo matę elektryczną, albo termowentylator stojący (na wypadek -20 °C przez 2 tygodnie). Nie mam żadnego ogrzewania w garażu, i w mrozy temperatura nie spadła mi poniżej +10 °C, a koszt inwestycji zerowy. No, ale jak ktoś chce mieć +20 °C, to już inna sprawa. Jedna uwaga: znajomy miał tak ogrzewany garaż i jak wyjechał z garażu w duży mróz to mu cały lakier samochodu popękał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.03.2022 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Instalator powiedział, że ok. 20 instalacji robił, gdzie robił ogrzewanie w garażu lub piwnicy, aby podtrzymać tam temperaturę dodatnią. Z tych wszystkich, do których jeździ na serwisowanie od 10 lat ANI RAZU termostat nie załączył ogrzewania. Poradził dać albo matę elektryczną, albo termowentylator stojący (na wypadek -20 °C przez 2 tygodnie). Nie mam żadnego ogrzewania w garażu, i w mrozy temperatura nie spadła mi poniżej +10 °C, a koszt inwestycji zerowy. No, ale jak ktoś chce mieć +20 °C, to już inna sprawa. Jedna uwaga: znajomy miał tak ogrzewany garaż i jak wyjechał z garażu w duży mróz to mu cały lakier samochodu popękał. Bo pewnie nie ma ocieplenia w podłodze w garażu to będzie +10 lub sciana od strony domu dogrzewa garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts