Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obliczyć COP pompy ciepła?

ezg2014

Recommended Posts

Mój dom ogrzewa gruntowa pompa ciepła Galmetu. Pompa jest stara i jej sterownik nie pokazuje COP. Chcę obliczyć COP pompy. Mój pomysł na to jest następujący. Na podstawie wartości energii końcowej z audytu energetycznego domu obliczę roczne zapotrzebowanie na energię mojego domu i podzielę to przez roczne zużycie prądu przez pompę (jest oddzielny licznik na pompę). Czy to ma sens, żeby w przybliżeniu obliczyć COP? Jest jeszcze jeden problem. Energia końcowa została obliczona dla temp 20st. C. A ja w domu utrzymuję 23st. C. Czy jest jakiś przelicznik, jak zmienia się przy takiej temp. energia końcowa?

audyt zewnętrzny?

czy obliczenia dodane do projektu domu?

bo jak to drugie to wynik może być z przypadku.

Pobaw się tym kalkulatorem, to przynajmniej poznasz różnice zapotrzebowania między różnymi temp. w domu:

https://cieplo.app/start

Otrzymane wyniki będą jakimiś uśrednionymi dla danego regionu. Średnia z 10 lub 20 ostatnich lat.

Nie pokażą aktualnego zapotrzebowania na ciepło w konkretnym sezonie grzewczym.

To dzieląc to nawet przez realne zużycie prądu wynik może być niemiarodajny. Zima zimie nierówna.

Totalnie bez sensu :) Różnica między latami może wynosić 30%. W dodatku nie uwzględnia zysków bytowych.

Zamontuj jakiś ciepłomierz i będziesz widział dokładnie co się dzieje, a dodatkowo optymalizować ustawienia pompy.

Dzięki ciepłomierzowi udało mi się podnieść SCOP w gruntowej pompie ciepła. Okazało się, że instalacja jest zasyfiona. Dodatkowo przepływy są trochę na styk, więc zmniejszyłem modulację.

Poszukaj jakiegoś ultradzwiekowego landys-gyr. Czasem się trafiają na allegro używane. Za nowy HT550 płaciłem 675zł.