asolt 04.04.2022 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Z Ciebie taka sama przekupka gdy ganisz inne rozwiązania niż te swoje bufory. Coś gdzieś widziałeś, szaslyszales…. i tyle Twojego. Czy aby? Montujemy i projektujemy wszystko co słuzy do ogrzewania, chłodzenia, wentylacjji, automatykę grzewczą i sterującą. Znasz zakres naszych instalacji? Czy wzorem Gawła piszesz o tym, o czym nic nie wiesz? Jezeli chodzi o scisłosc nie ganię rozwiazn grzewczych Gawła, ganie jego nieznajomosc rozkałdu strat przy ogrzewaniu podłogowym i strat bez takiego ogrzewania. Trzeba zrosumiec sens mojej wypowiedzi i nie chciec zostac jego adwokatem, bo adwokat zwykle ma cos do powiedzenia. Czy znasz zródła twierdzen Gawła ze go chcesz bronic, NIe policzył, nie doczytał a wie, skad? nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.04.2022 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 owszem jest. Ciekawi mnie dlaczego Skandynawowie budują budynki szkieletowe i nie jarają się akumulacyjnością??? Z tego samego powodu co Jankesi - budują szybko, tanio i na relatywnie krótki czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Masz dane potwierdzajace gownowartosc moich obliczen? Bardzo chetnie sie z nimi zapoznam. Nie widziałes ich nigdy, nie wiesz co zawierają, nie wiesz czy sie sprawdziły ale wiesz najlepiej . Niczym ta przysłowiowa przekupka. W odróznieniu od Ciebie mogę policzyc jaka bedzie ta strata, w porównaniu do grzania grzejnikami czy klimatyzatorem strata do gruntu istotnie jest wieksza, wieksza o klika promili całkowitego zapotrzebowania na ciepło budynku, w kazdym razie nie jest to strata która dyskwalifikuje ogrzewanie podłogowe. Po co CW skoro nie liczy obciazen cieplnych w poszczegolnych pomieszczeniach, i tak trzeba dobrac moce grzejników konwektorowych dla kazdego pomieszczenia. Nie wiem jak Ty to dobierałes ale CW w ty nie pomogło, byc moze z powierzchni. Pochwal sie jak to zrobiłes, przeciez ilosz inteligencji masz nie taki mały. ple ple tylko winny się tłumaczy, znam twoich klientów z tego forum którzy dali się naciągnąć i są niezadowoleni. Mnie to wystarczy. Specjaliści nie muszą się lansować na Forum i nie mają czasu na pisanie w ciągu dnia roboczego. Zawsze reklamujesz bufor ciepła i dlatego z tym sie kojarzysz , napisz coś i innych systemch. Pomiajac wszystko od samego liczenia nic nikomu nie przybyło, moim zdaniem nalezy poprawić ocieplenie domu i polożyć nacisk na decentralizację ogrzewania, bo nie ma już tanich źródeł ciepla ale można finalnie nie ogrzewać całego domu a to na pewno zmniejszy koszty. Może po prostu nie byc innego wyboru. Lepeij mieć cieplej tam dzie sie przebywa niż psiarnię w całym domu. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Z tego samego powodu co Jankesi - budują szybko, tanio i na relatywnie krótki czas. Jak to ma same plusy to dlaczego w Polsce tyle betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Bo to jest plusem w USA niekoniecznie jest nim w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 ple ple tylko winny się tłumaczy, znam twoich klientów z tego forum którzy dali się naciągnąć i są niezadowoleni. Mnie to wystarczy. Serio, a konkretnie kto ? Bo ja się na takie wątki nie natknąłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Serio, a konkretnie kto ? Bo ja się na takie wątki nie natknąłem.... Rozmawiałem przez telefon, obiecałem że nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Hahaha..... Telefon zaufania sobie urządził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Bo to jest plusem w USA niekoniecznie jest nim w PL A w czym my jesteśmy gorsi od amerykanów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 A w czym my jesteśmy gorsi od amerykanów ? Nie gorsi ale inni. Inaczej zarabiamy, inne są u nas ceny robocizny, dostępność materiałów, inna jest nasza mobilność w trakcie kariery zawodowej. Wiec inaczej budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.04.2022 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) ple ple tylko winny się tłumaczy, znam twoich klientów z tego forum którzy dali się naciągnąć i są niezadowoleni. Mnie to wystarczy. Specjaliści nie muszą się lansować na Forum i nie mają czasu na pisanie w ciągu dnia roboczego. Zawsze reklamujesz bufor ciepła i dlatego z tym sie kojarzysz , napisz coś i innych systemch. Pomiajac wszystko od samego liczenia nic nikomu nie przybyło, moim zdaniem nalezy poprawić ocieplenie domu i polożyć nacisk na decentralizację ogrzewania, bo nie ma już tanich źródeł ciepla ale można finalnie nie ogrzewać całego domu a to na pewno zmniejszy koszty. Może po prostu nie byc innego wyboru. Lepeij mieć cieplej tam dzie sie przebywa niż psiarnię w całym domu. Niezadowoleni z czego? NIe ma takiego co by wszystkim dogodził. Tak było tak jest i tak bedzie, taka jest ludzka natura. Co do pisania na forum jak mam chwilkę czasu to cos napiszę, czy lansowaniem jest podanie w watpliwosc Twojego stwierdzenia o stratach i to bynajmniej nie małych przy OP. Nie mogę zrozumiec ze w tym cz yw innych przyapdkach gdzie mam takie uzasadnione zreszta wątpliwosci zaraz dyskutacni podpierają sie moją dzialalmoscią jako kontrargument, Przyzwyczaiłem sie do tego , taka specyfika tego forum. Co wy z tymi buforami, nie pamietam kiedy ostatni montowałem. O czym mam napisac skoro wszystkie inne zódła ktore montuje zasilają głownie podłogówkę. Co chcesz wiedziec o pompie ciepła PW skoro jestes jej przeciwnikiem. Swego czasu Arturo za ze policzyłem ozc dla domu z kotłem weglowym nazwał mnie sprzedajną dz..ką. Chcesz isc w jego slady? Jezeli ktos chciał dobrac konwektory elektryczne czy klimatyzację do grzania tez policze. A tak przy okazji kiedy ostatnio i czy w ogele reklamowałem bufor ciepła. NIe twierdze ze to jedynie rozwiazanie, ale jezeli klient chce to nie odmawiam, chociaz w obecnym czasie nie mam takich zamówien. Co do ocieplen to znajdz chociaz jednego klienta któremu nie doradzałem najlepszego w jego przypadku ocieplenia, chociaz jednego, liczenie bez wniosków i doradzy jest bez celu, policze to wiem ile i co trzeba poprawic. Nie wiem dlaczego zarzucasz mi ze tego nie doradzam. Jezeli chodzi o decentralizacje systemu grzewczego i nieogrzewanie niektorych pomieszczen to kazdy decyduje w swoim domu jak i gdzie ma grzac. Decentralizacja mu w tym nie pomoze. Ogrzewanie podłogowe tez daje sie sterowac i selektywnie wybierac ktore pomieszczenia mają byc grzane. Jezeli zapotrzebowanie domu jest małe to takie rozwiazanie jest niezmiernie rzadko stosowane. Czasem inwestorzy zmniejszają temperaturę o 2 max 3 st w niektórzych pomieszczeniach, ale z mojej perspektywy są to rzadkie przypadki. Moze dlatego ze na ogól są to bardzo dobrze ocieplnie domy i coraz czesciej zasilane PC. Po prostu cienia sobie komfort kosztem nieznacznego wzrostu kosztów ogrzewania o ile taki wzrost kosztów ma miejsce. Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Nie gorsi ale inni. Inaczej zarabiamy, inne są u nas ceny robocizny, dostępność materiałów, inna jest nasza mobilność w trakcie kariery zawodowej. Wiec inaczej budujemy Ok ale budowanie z betonu nie jest szybsze i tańsze ze względów nawet technologicznych a i sama robocizna też nie jest za darmo. Co ma wspólnego sposób zarabiania pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Ok ale budowanie z betonu nie jest szybsze i tańsze ze względów nawet technologicznych a i sama robocizna też nie jest za darmo. : Kiedy ja budowałem, drewniaki (w przyzwoitej technologii, nie jakieś bida-domki) były droższe. No gdyby to było tańsze i super-hiper, to by było więcej chętnych na takie domy. Póki co nie ma. I koniec off-topu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Kiedy ja budowałem, drewniaki (w przyzwoitej technologii, nie jakieś bida-domki) były droższe. No gdyby to było tańsze i super-hiper, to by było więcej chętnych na takie domy. Póki co nie ma. I koniec off-topu moim zdaniem to jest kwestia bezmyślności w dokonywanych wyborach, ignorowanie wszelkich opcji i olewanie wszystkiego co inne. Szkoda ale to takie nasze narodowe buractwo w moim otoczeniu domów drewnianych jest co najmniej 50 nie licząc mojego wiec tak rzadkie jak np kopuła autorusa to nie jest która też jest niedaleko mnie ale tylko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.04.2022 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Jak to ma same plusy to dlaczego w Polsce tyle betonu? Bo to są minusy a nie plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Bo to są minusy a nie plusy. akurat to nieprawda proponuję przeczytać na głos i na spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.04.2022 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Mam też dom ogrzewany kotłem stałopaliwowym. Mieszka w nim słabo zarabiająca starsza osoba tuż przed emeryturą. To niewielki 70-metrowy domek, w którym utrzymywana jest temperatura 18 stopni - schodzi na ogrzewanie jakieś 2 tony węgla rocznie plus drewno w okresach dodatnich temperatur. Naprawdę, da się dom ogrzewać przez pół sezonu gałęziami, wiem o tym, bo takie czasy pamiętam (i to było przed położeniem styropianowej izolacji). Na najcięższe mrozy trzymało się węgiel i koks. Podchodzisz do tematu skrajnie, "cały sezon na chruście", a dla biedniejszych ludzi każda ulga się liczy. Co do ograniczeń w ogrzewaniu drewnem taki pierwszy z brzegu artykuł: https://www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-srodowiska/uzywanie-wegla-oraz-drewna-na-cenzurowanym-czy-kominki-moga-zostac-zakazane,343143.html Czyli: próbowali, ale się nie udało. Nie będę wycinał postów, które mnie nie dotyczą.. Generalnie, to nie odpowiedziałeś na zarzuty, a opowiadasz... Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter1 16.03.2023 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Jeżeli chodzi o tanie ogrzewanie to ja bym proponował pompę ciepła powietrze-powietrze koszt 4x mniejszy a latem chłodzi jak tu: 033 Najtańsze ogrzewanie domu - koszt montażu 7000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts