rm-rf 02.04.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) Cześć,Na początku chciał bym zaznaczyć, że przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi bądź takiego samego problemu jak mój.W łazience mam 2 zlewy, pralkę i wannę - gdziekolwiek nie odkręcę wody bezpośrednio po jej spuszczeniu pojawia się smród pod szafką w pierwszej umywalce - jest to takie kilkuminutowe uderzenie i się już nie pojawia przez jakiś czas.Mam zrobioną wentylację z kominem przy szambie i na dachu Co na ten moment zrobiłem:- przy obu syfonach zamontowałem napowietrzniki- przy obu kranach wymieniłem syfony- wymieniłem wszystkie uszczelki + dałem pastę- zasilikonowałem całość na 2cm Smród jak się pojawiał tak się pojawia - zaczynam być zdesperowany :/ Jakieś pomysły co może być nie tak? Co mogę jeszcze zrobić lub sprawdzić? Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez rm-rf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.04.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) Nowa instalacja czy stara? Jeśli nowa z PCV, to może brak uszczelki lub podwinięta uszczelka? Jeśli stara, to pytań jest wincyj.Jeszcze jedno: jesli koniec rury w szambie jest zatopiony (poniżej lustra zawartości) to smrodu nie będzie? Sprawdź wentylację szamba i pionu - drożność!!!, jakie fi rury do kominka na dachu i na szambie? Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rm-rf 03.04.2022 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Instalacja nowa.Przekrój pionu kanalizacyjnego 110.Wentylacja przy szambie ciągnie ostro i dmucha z komina - komin prawie na szczycie dachu - z 3 dachówki albo 4 poniżej - dach 2-spadowy.Wszystko jest drożne - nigdzie nic nie wybija poza pojawianiem się zapachu w jednym miejscu - pod jednym zlewem.Wywietrznik szamba zrobiony też rurą 110 i podpięty do tunelu włazu szamba.Nie rozumiem pytania dot. zatopienia końca rury - pierw miałem automat napowietrzający na pionie i brak wywietrznika szamba - dołożyłem wywietrznik i komin bo smród się pojawiał - sytuacja się nie zmieniła. Obawiam się, że kolanko bądź rura od tego jednego zlewu jest wadliwie połączona i jest jakaś mikronieszczelność, która nie przepuszcza wody ale gaz się przedostaje. Ciekaw jestem czy da radę to uszczelnić bez kucia całej ściany w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.04.2022 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Wrzuć rysunek przyborów podłaczonych - do pionu włącznie. Co kolejno i jakie średnice? Zresztą - pęknięta rurka/kolanko w górnej części lub coś z uszczelką i dlatego śmierdzi a nie cieknie. Jeśli tak wali zdecydowanie, to nie taka mikronieszczelność. Może masz jakąś rewizję na pionie niżej aby podłączyć coś do wytworzenia ciśnienia np. wąż z tyłu odkurzacza? Albo do jakiegoś przyboru niżej - umywalka? Rura 32 pasuje do węża odkurzacza. Da to symboliczny wzrost ciśnienia (ewent. na szambie zawiń workiem foliowym wywietrznik) i szukasz, oglądasz pod wytypowanym zlewem. Zrób roztwór "Ludwika" (dobrze się pieni) i miękkim pędzelkiem nanieś na rury i szukaj gdzie widać bąbelki. Na dachu możesz nie zatykać, bo pion 110 też ma opory i powinno wystarczyć. Chyba że nic nie zobaczysz, to przydław też na dachu (worek foliowy na kominek, niezbyt szczelnie!!), ale wtedy to będzie syczeć i od razy zobaczysz gdzie. Nie lutowali ci instalacji gazowej w pobliżu rur kanalizacyjnych? Może palnikiem coś przypalili? Fi110 szara polizana płomieniem tylko przebarwi się, ale 32 biała chyba jest łatwiejsza do przepalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rm-rf 20.04.2022 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 OK to zamówiłem inspekcję kanalizacji i wyszedł przeciwspadek i stoi woda na jednym odcinku w łazience - czy to może być przyczyną smrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 22.04.2022 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 OK to zamówiłem inspekcję kanalizacji i wyszedł przeciwspadek i stoi woda na jednym odcinku w łazience - czy to może być przyczyną smrodu? Wrzuć zdjęcia tych syfonów i podłączeń. Śmierdzi tylko po spuszczeniu wody w toalecie? Czy np musi być wykonana jeszcze jakaś czynność typu odkręcenie wody w umywalce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rm-rf 30.04.2022 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 Syfony zamontowane teraz są mcalpine HC2 - za syfonami są napowitrzacze. Odór pojawia się po użyciu którejkolwiek z umywalek bądź wanny (wszystkie na rurach 50 połączone razem). Toaleta jest podłączona bezpośrednio do 160ki i problemu żadnego niema z toaletą. Najdłuższy odcinek tej 50ki ma około 3,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.05.2022 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Jeśli masz przeciwspadek na dłuższym odcinku fi50, to spuszczenie wody z umywalki lub wanny powoduje wahanie lustra wody w rurze (tej wody jest więcej objętościowo niż w syfonach) i wysysanie wody z syfonów czyli w efekcie smród "parfumy". Usuń napowietrzacze czyli maksymalnie ułatwisz napowietrzenie (nie będzie wysysać wody z syfonów) i może raczej śmierdzieć tylko z brudnego wnętrza rur fi 50 przed stojącą wodą na przeciwspadku. To experyment, a na serio zlikwiduj przeciwspadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts