Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw hydrauliczny (2 grupy pompowe)

radziula

Recommended Posts

Chciałbym zakupić zestaw hydrauliczny, tj. sprzęgło z grupami pompowymi na dwa obiegi grzewcze - grzejniki oraz podłogówkę. Zainteresowany jestem zestawem od Elterm (Kompania na dwie grupy z ociepleniem EPP). W przypadku grzejników sprawa jest prosta - jeden obieg musi być bezpośredni, bez podmieszania. W przypadku podłogówki, mam natomiast wybór pomiędzy zaworem obrotowym a zaworem termostatycznym. W pierwszym przypadku mogę jeszcze dodatkowo zdecydować się na siłownik.

Chciałem się Was poradzić, który wariant byłby dla mnie korzystniejszy? Mam trzy opcje:

1. z zaworem obrotowym z siłownikiem

2. z zaworem obrotowym bez siłownika

3. z zaworem termostatycznym

Poza tym, w przypadku zaworu termostatycznego, producent podaje informację "z mieszającym zaworem termostatycznym VTA322 do 60m2". Co oznacza owe 60m2? Przy wyborze opcji 1 lub 2 w konfiguratorze, taka informacja się nie pojawia, czytam natomiast "z obrotowym, progresywnym zaworem mieszającym VRG432". Czy to znaczy, że zawór termostatyczny nie pozwoli mi na montaż podłogówki powyżej 60m2?

Bazuję na tym konfiguratorze: https://www.elterm.pl/konfigurator_ske/#/pl/wybrane-sprzeglo-kolektory

Do każdej instalacji należy dobrać odpowiedni zawór 3D a konkretnie jego Kvs Wspomniany zawór VTA 322 jest jednym z mniejszych Kvs=1,6 i obsłuży on tylko małą podłogówkę.Wybór pomiędzy zaworem termostatycznym typu VTA a zaworem obrotowym VRG z siłownikiem zależy jak chcesz sterować obiegiem grzewczym.

Temperaturę za zaworem VTA jaka ma iść na instalację ustawiasz ręcznie poprzez obrót pokręta czyli innymi słowy jak się na zewnątrz np.ociepli to w domu masz za gorąco i lecisz do kotłowni i przykręcasz ów zawór na mniejszą wartość.Natomiast zawór typu VRG z siłownikiem umożliwia automatyczną nastawę temp.np poprzez sterowanie pogodowe.Może jeszcze dodam że akurat ten konkretny zawór VRG432 ma tą zaletę że dzięki progresywnej charakterystyce minimalizuje ryzyko przewymiarowania zaworu.

Edytowane przez Reku1

Dziękuję za wyjaśnienie. Mam jeszcze pytanie: Jak taki zawór VRG432 sprawuje się bez siłownika? Pytam o to ponieważ, mam piec Viessmanna i jego automatyka raczej nie będzie współpracować z tym zaworem i siłownikiem, nie mówiąc o tym, że na pewno musiałbym coś jeszcze dokupić. Piec działa właśnie w oparciu o pogodówkę, więc chyba najlepiej i najtaniej byłoby, gdyby zawór 3D pilnował poprostu aby temperatura na zasileniu podłogówki nie przekraczała np. 40-45C. Poniżej tej temperatury, to piec sterowałby temperaturą wody, powyżej niej, następowałoby podmieszanie na podłogówce, a cieplejsza woda szła by tylko na grzejniki?

Który z dostępnych wariantów będzie działał w taki lub podobny sposób?

Edytowane przez radziula

Jeśli nie planujesz pełnej automatyki czyli dokupienia modułu uzupełniającego sterowania mieszacza Viessmann np. EM-MX M1 to wystarczy raczej jedna grupa pompowa do podłogówki z wariantu 3 o odpowiednim współczynniku Kv zaworu trójdrogowego termostatycznego.

Jeśli instalacja ma zawierać sprzęgło to jeszcze dodatkowa pompa do obwodu grzejnikowego

Z tego co widzę w konfiguratorze to mam możliwość wyboru jedynie VTA 322 z Kvs=1,6 lub VRG432 z siłownikiem lub bez. Wg. danych producenta VTA 322 obsłuży do 60m2 podłogówki, więc obawiam się że to może być zbyt mało. Może powinienem od nich zakupić tylko sprzęgło, a grupy pompowe innego producenta? Tylko czy wtedy nie będzie problemu z dopasowaniem izolacji? Wybór padł akurat na tego producenta z dwóch względów: sprzęgło ma kierownicę przepływu oraz w ofercie mają pompy Grundfosa.

Z izolacją obejmującą całość czyli sprzęgło i pompy z zaworami może być problem. Możesz wybrać jakąkolwiek grupę z identycznym rozstawem co sprzęgło ale z własną izolacją nie będącą zintegrowaną ze sprzęgłem.

W konfiguratorze z linku masz też zestaw Kompania 570 z zaworem Kvs 3,2

Jeden zestaw z mieszaczem termostatycznym a drugi bezpośredni.

Pompy elektroniczne

https://www.elterm.pl/konfigurator_ske/#/pl/wybrane-sprzeglo-kolektory

Faktycznie, masz rację. Według opisu jest tam: "SKE 2DC+ 55kW, UNI, VTA522 do 120m², pompy DN25", a dalej można przeczytać "oraz z mieszającym zaworem termostatycznym VTA322 do 60m²", co mnie zmyliło.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli producent podaje tutaj do 120m2 powierzchni ogrzanej, to wiadomo jaki rozstaw podłogówki przyjmuje? Niektórzy układają co 10cm, a niektórzy co 15cm. Może zatem być różnica w długości pętli, co pewnie wpływa na działanie takiego zaworu? Do tego dochodzą też piony, rozdzielacze itp. Można to jakoś przeliczyć na metry bieżące rury od podłogówki? Co jeśli przekroczy się te 120m2? np. o kolejne 10-20m?

Chciałem za mieszaczem dać jeszcze trójnik i pociągnąć niezależnie podłogówkę na parter oraz na piętro. Ewentualnie zastanawiam się nad sprzęgłem na trzy obiegi i wówczas podłogówka na parterze i piętrze to byłyby dwa osobne obiegi. Z drugiej strony to też znaczny koszt - większe sprzęgło, dodatkowy zawór termostatyczny oraz pompa.

Dodam, że będą dwa rozdzielacze: sześć i siedem pętli.

Edytowane przez radziula

To już nie ma aż takiego znaczenia.

Nie operuj powierzchnią którą zakłada producent i metrami kwadratowymi. Masz zawór kvs-3,2 m3/h a więc przy np. 15 pętlach po 70mb licząc twój przepływ całkowity będzie na max. poziomie 3200l/h : 15 = 213,3 l/h co daje przepływy w jednej pętli na poziomie 3,5 l / min a więc całkiem spore.

Jeśli trójnik to przed rozdzielaczami z zaworem trójdrogowym i pompami ze stopniowaniem średnicy rur, ale najlepiej to sprzęgło na 3 obiegi.

Dopytaj bo sprzęgło 2DC ma w miejscu przyłączenia 3 rozdzielacza zaślepki które można zdemontować.

Po drugie to skoro na parterze i piętrze masz podłogówkę to po co ci trzeci obieg bezpośredni.

Masz jeszcze gdzieś grzejniki ?

Edytowane przez Mareks77

Chciałem uniknąć trzech obiegów, o ile to możliwe. Więc byłby za sprzęgłem zawór 3D oraz pompa, a za pompą trójnik (tak samo na powrocie). W pion wrzucam cztery rurki, dwie na parter i dwie na piętro.

Tak, będą grzejniki. W zasadzie to już są, więc żaden koszt, może poza sprzęgłem i grupą pompową. Obecne ogrzewanie nie jest dla nas satysfakcjonujące i chcemy zrobić podłogówkę. Grzejniki w zasadzie można byłoby wywalić, ale troche ich szkoda bo nie są stare ani zniszczone. Nikomu nie odsprzedam, a na złomie dużo nie dostanę - tylko roboty sobie dołożę, bo będę musiał łatać dziury po nich. Zostawienie ich daje natomiast więcej możliwości, bo nie musimy podłogówki kłaść od razu w całym domu, tylko możemy na spokojnie pomieszczenie po pomieszczeniu dokładać pętle do rozdzielacza zwiększając nasz komfort. Poza tym, nie wiem, czy podłogówka poradzi sobie w kuchni, w której wogóle nie ma słońca i w zasadzie nawet w dzień świecimy światło.

Nie będę więc bawił się w wymienianie grzejników na większe, rozkuwanie wnęk pod oknami alb o ich usuwanie. Zostawie to co jest - będzie gdzie wysuszyć na szybko rękawiczki dzieciaków, a i w łazienkach oraz w pralni grzejniki się zawsze przydadzą (tym bardziej że pralnia w przyziemiu, gdzie nie będzie podłogówki). Natomiast na pewno chcę do tego dołożyć podłogówkę, która mam nadzieję zapewni większy komfort.

Problemem nie jest przepływ ale wyregulowanie takiego układu gdzie nie jest zależna tylko jedna pętla od drugiej ale i piętro od parteru i odwrotnie.

Działać to będzie zawsze a skoro sam to robisz to potem sam to odpowietrzysz i wyregulujesz.

Po co tracisz kasę na gotowe zestawy pompowe. Chcąc je umieścić w kotłowni wraz ze sprzęgłem będziesz zmuszony ciągnąć 2 - 3 osobne piony z 4 lub 6 rur, natomiast rozbudowując rozdzielacz na każdym piętrze o gotowy moduł mieszacza wliczając rury miedziane i złączki wyjdzie na to samo lub niewiele drożej.

Po co tracisz kasę na gotowe zestawy pompowe. Chcąc je umieścić w kotłowni wraz ze sprzęgłem będziesz zmuszony ciągnąć 2 - 3 osobne piony z 4 lub 6 rur, natomiast rozbudowując rozdzielacz na każdym piętrze o gotowy moduł mieszacza wliczając rury miedziane i złączki wyjdzie na to samo lub niewiele drożej.

Niestety nie do końca chyba rozumiem, co chcesz przez to powiedzieć?

Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie rozdzielacze najlepiej kupić? Dostępne są różne warianty, w szczególności mniej znani producenci dołączają nawet złączki na rurę PEX16, czego nie robią ci bardziej znani jak Wavin czy Kan-Therm. Są także wersje tylko z rotametrami, oraz wersje z rotametrami i wkładkami termostatycznymi. Jest tego tak dużo, że łatwo się pogubić. Co tam na prawdę potrzebuję, aby później łatwo regulować przepływy? Jakich producentów polecacie?

Tylko ja chyba potrzebuję taki bez grupy pompowej, więc tylko się upewnię, czy taki będzie dobry: https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-6-ogrzewania-podlogowego-do-podlogowki-8608661107

I dodatkowe pytanie. W ogłsozeniu jest napisane "W komplecie adaptery do podłączenia rury PEX 16". One pasują do rury Wavin Kameleon PERT/EVOH/PERT 16x2,0 mm, czy potrzebuję inne adaptery? Może nie ma sensu wówczas brać rozdzielacza z adapterami w zestawie?

Niestety nie mam tyle miejsca, aby zamontować większą szafkę w której oprócz rozdzielacza zmieści się także grupa pompowa. Dlatego zdecyduję się na sprzęgło na trzy obiegi i tam będą pompy. Dlatego chciałbym jeszcze raz zapytć, czy taki rozdzielacz będzie odpowiedni: https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-6-ogrzewania-podlogowego-do-podlogowki-8608661107 czy lepiej poszukać czegoś lepszego bardziej znanego producenta?

Jednocześnie dziękuję za dotychczasowe wyjaśnienia i pomoc.