Majster712 03.04.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Nowy kominek z płaszczem wodnym było grzane cały sezon śmierdzi od początku przy paleniu a jak jest żar to najgorzej. Raz bardziej raz mniej. Szukam i nie mogę znalesc przyczyny. Ostatnio otworzyłem dolna rewizje Komina a tu takie coś. Czy to skropliny? Tak ma być? Dodaje link do galerii googlehttps://photos.app.goo.gl/rwGH1UE87DSjBxqt7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 03.04.2022 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 https://photos.app.goo.gl/hW9rYmwqb6s2izXNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2022 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 https://photos.app.goo.gl/hW9rYmwqb6s2izXNACo Ci w tym kominie nie pasuje? I jaki to ma mieć związek ze smrodem w domu? Pokaż fotki wkładu kominkowego w środku, w zabudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 03.04.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Tak czysty komin ? Czy zrobiłes fotkę na pewno tego komina przez który wydostawały sie spaliny ? Raczej wątpliwe by przyczyna smrodu tkwiła po stronie komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 04.04.2022 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 No to jest dolna rewizja. Rura od kominka wchodzi dużo wyżej. Tak komin wygląda na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 04.04.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Jesli chodzi o te ślady , zacieki to nic złego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 04.04.2022 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Dodam że palikem tylko peletem bo zarzucono mi palenie mokrym drzewemhttps://photos.app.goo.gl/HbZAEAjtNwkAcZrM7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 04.04.2022 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Co Ci w tym kominie nie pasuje? I jaki to ma mieć związek ze smrodem w domu? Pokaż fotki wkładu kominkowego w środku, w zabudowie. https://photos.app.goo.gl/HbZAEAjtNwkAcZrM7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 04.04.2022 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Jedyne co mi przychodzi na myśl to przypalający się kurz .Na fotkach widać przykurzone elementy . Im wyższa temperatura tym bardziej czuć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 04.04.2022 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Jedyne co mi przychodzi na myśl to przypalający się kurz .Na fotkach widać przykurzone elementy . Im wyższa temperatura tym bardziej czuć . Kurz pojawił się niedawno ponieważ robimy łazienki i były cięte płyty a czuć cała zimę. Mam wrażenie że są jakby smugi na tym kurzu w okolicach rury może tam nie szczelność jakąś jest nie mam pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.04.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Kurz pojawił się niedawno ponieważ robimy łazienki i były cięte płyty a czuć cała zimę. Mam wrażenie że są jakby smugi na tym kurzu w okolicach rury może tam nie szczelność jakąś jest nie mam pojeciaBez jakiegoś kumatego fachury na miejscu, słabo widzę diagnozę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 04.04.2022 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Kurz pojawił się niedawno ponieważ robimy łazienki i były cięte płyty a czuć cała zimę. Mam wrażenie że są jakby smugi na tym kurzu w okolicach rury może tam nie szczelność jakąś jest nie mam pojecia Te smugi to raczej z zasysania kurzu przez ciąg komina . Raczej wątpliwe by wydmuchiwało dym w tym miejscu .A potrafisz określić ten smród . Jakiś chemiczny , spalenizny i z którego miejsca go czuć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 04.04.2022 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Te smugi to raczej z zasysania kurzu przez ciąg komina . Raczej wątpliwe by wydmuchiwało dym w tym miejscu .A potrafisz określić ten smród . Jakiś chemiczny , spalenizny i z którego miejsca go czuć ? Czuć z pod zabudowy. Uchodzi góra przez otwór i uchodzi razem z ciepłym powietrzem do góry. Czuć wedzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 04.04.2022 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Na jednym zdj widać w środku paleniska jak by jakieś zacieki możliwe że zimna woda z kaloryferów wchodząc do kominka tworzy skropliny w środku i to ocieka i śmierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 04.04.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Na jednym zdj widać w środku paleniska jak by jakieś zacieki możliwe że zimna woda z kaloryferów wchodząc do kominka tworzy skropliny w środku i to ocieka i śmierdzi? Tak jak pisał Piotr bez wizji lokalnej ciężko stwierdzic co śmierdzi . Skropliny wewnątrz wkładu raczej nie bo wszystko co we wnetrzu uleci przez komin . Zapach wedzonki swiadczył by o dymie ale skąd byłby ten w zabudowie ? Cofka mało prawdopodobna podczas palenia przez rurę dymową . A nie zaciąga czasem przez wentylacje . Masz grawitację czy inne wynalazki ? Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.04.2022 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Te smugi to raczej z zasysania kurzu przez ciąg komina . Raczej wątpliwe by wydmuchiwało dym w tym miejscu .A potrafisz określić ten smród . Jakiś chemiczny , spalenizny i z którego miejsca go czuć ? A ja bym postawił na odwrotny kierunek. Może jakieś foto kratek dolotu powietrza pod kominek. Za mała kratka i słaby ciąg kominowy plus niszczelnosc, moze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.04.2022 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Skoro czuć wędzonką, może jest jakiś trop. 1.Czy równolegle z kanałem dymowym "idzie" kanał wentylacyjny?2.Jakim drewnem palisz? Opisz gatunek i kiedy ścięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 05.04.2022 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Tak jak pisał Piotr bez wizji lokalnej ciężko stwierdzic co śmierdzi . Skropliny wewnątrz wkładu raczej nie bo wszystko co we wnetrzu uleci przez komin . Zapach wedzonki swiadczył by o dymie ale skąd byłby ten w zabudowie ? Cofka mało prawdopodobna podczas palenia przez rurę dymową . A nie zaciąga czasem przez wentylacje . Masz grawitację czy inne wynalazki ? Wentylacja grawitacyjna. Sprawdziliśmy przykładając papier do kratki wentylacyjnej no i wygląda że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 05.04.2022 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Skoro czuć wędzonką, może jest jakiś trop. 1.Czy równolegle z kanałem dymowym "idzie" kanał wentylacyjny? 2.Jakim drewnem palisz? Opisz gatunek i kiedy ścięte? Palę brykietem bo jak paliłem drzewem to pierwsze co powiedziano mi że to przez drzewo ale cała zimę palę brykietem i nie ma poprawy. Jest to komin systemowy i obok kanału dymowego idą dwa kanały wentylacyjne od łazienki i drugi od salonu gdzie jest kominek właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majster712 05.04.2022 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 A ja bym postawił na odwrotny kierunek. Może jakieś foto kratek dolotu powietrza pod kominek. Za mała kratka i słaby ciąg kominowy plus niszczelnosc, moze. Dolot rura fi110 kratki mogę zrobić zdj dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts