Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różne grubości ścian + czy ościeżnica regulowana załatwi sprawę?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Poproszę o radę.

Jestem w tarkcie remontu starego mieszkania z wielkiej płyty. Jak wiadomo stare budownictwo cechuje się krzywymi ścianami i kątami.

Obecnie aby doprowadzić ściany do porządku mam klejone płyty k-g na wszystkich ścianach. Na jednej ze ścian płyta została przyklejona krzywo, ze względu na wypukłość na ścianie. Płyta kg nie jest równoległa do płyty po drugiej stronie ściany. Skutkiem tego mam różne grubości ścian, otworu drzwiowego. Na dole po prawej stronie ściana ma grubość ok 14 cm, na górę po lewej stronie ok 17 cm. Fachowiec powiedział, że inaczej się nie dało tego wyprowadzić, a zresztą jak założę ościeżnice regulowaną to i tak nie będzie tego widać.

Pytanie czy tak jest rzeczywiście? Czy dzięki takiej ościeżnicy "zgubię" te różnice w grubości ściany? Czy nie będzie problemu żeby założyć ościeżnice inic nie będzie odstawac?

Proszę o poradę

Chciałam tam drzwi bezprzylgowe. I nie wiem jak teraz wyjść z tej sytuacji ☹️

Tym bardziej będzie lipa.

Raz - tak jak napisał kolega wyżej: 3 cm zwykła ościeżnica nie zniweluje.

Dwa - czasem, jak to jest strona zawiasowa to w ogóle ościeżnica musi stać w pionie.

Trzy - fachowiec od ściany to... brak słów. Nie za to, że krzywo prostował, ale za to że gada bzdury :(

...

W przeciwnym przypadku będzie dobrze.

Zdecydowana większość drzwi ma regulację w zakresie 14-16 i 16-18 itp. Więc jak na dole mamy 14 a na górze 17 cm, to czegoś tu brakuje.

Co prawda są ościeżnice z tzw. długim piórem, ale to dalej będzie daleko od dobrze..

Wszystko jest uzależnione od tego która strona jest krzywa.

Jeśli ścianą krzywą jest strona z zawiasami to nie ma możliwości zgubienia i zamaskowania krzywizny.

W przeciwnym przypadku będzie dobrze.

Jak jest 3 cm to niczym nie wyrówna.

I rzeczywiście, jak od strony zawiasów to trzeba się w milimetrze wyrobić żeby było ok. Druga strona max 5 mm