Parma-89 03.04.2022 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Witam serdecznie. Poproszę o radę. Jestem w tarkcie remontu starego mieszkania z wielkiej płyty. Jak wiadomo stare budownictwo cechuje się krzywymi ścianami i kątami.Obecnie aby doprowadzić ściany do porządku mam klejone płyty k-g na wszystkich ścianach. Na jednej ze ścian płyta została przyklejona krzywo, ze względu na wypukłość na ścianie. Płyta kg nie jest równoległa do płyty po drugiej stronie ściany. Skutkiem tego mam różne grubości ścian, otworu drzwiowego. Na dole po prawej stronie ściana ma grubość ok 14 cm, na górę po lewej stronie ok 17 cm. Fachowiec powiedział, że inaczej się nie dało tego wyprowadzić, a zresztą jak założę ościeżnice regulowaną to i tak nie będzie tego widać. Pytanie czy tak jest rzeczywiście? Czy dzięki takiej ościeżnicy "zgubię" te różnice w grubości ściany? Czy nie będzie problemu żeby założyć ościeżnice inic nie będzie odstawac? Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 03.04.2022 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Będzie do bani. Nie zamaskujesz 3 cm ościeżnicą. Już lepiej będzie wstawić metalową - bez opasek. Będzie mniej widać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parma-89 03.04.2022 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Chciałam tam drzwi bezprzylgowe. I nie wiem jak teraz wyjść z tej sytuacji ☹️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.04.2022 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Chciałam tam drzwi bezprzylgowe. I nie wiem jak teraz wyjść z tej sytuacji ☹️ Tym bardziej będzie lipa. Raz - tak jak napisał kolega wyżej: 3 cm zwykła ościeżnica nie zniweluje. Dwa - czasem, jak to jest strona zawiasowa to w ogóle ościeżnica musi stać w pionie. Trzy - fachowiec od ściany to... brak słów. Nie za to, że krzywo prostował, ale za to że gada bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.04.2022 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Wszystko jest uzależnione od tego która strona jest krzywa.Jeśli ścianą krzywą jest strona z zawiasami to nie ma możliwości zgubienia i zamaskowania krzywizny.W przeciwnym przypadku będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.04.2022 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 ... W przeciwnym przypadku będzie dobrze. Zdecydowana większość drzwi ma regulację w zakresie 14-16 i 16-18 itp. Więc jak na dole mamy 14 a na górze 17 cm, to czegoś tu brakuje. Co prawda są ościeżnice z tzw. długim piórem, ale to dalej będzie daleko od dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 04.04.2022 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Wszystko jest uzależnione od tego która strona jest krzywa. Jeśli ścianą krzywą jest strona z zawiasami to nie ma możliwości zgubienia i zamaskowania krzywizny. W przeciwnym przypadku będzie dobrze. Jak jest 3 cm to niczym nie wyrówna. I rzeczywiście, jak od strony zawiasów to trzeba się w milimetrze wyrobić żeby było ok. Druga strona max 5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts