Tribon 04.04.2022 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Dom z suporeksu. Ocieplony 12cm styropianu. Na dole podzielony na 2 pokoje + kuchnia, łazienka. Na górze dwa pokoje, dach czterospadowy. Częściowo podpiwniczony (kotłownia).Obecnie instalacja węglowa + kaloryfery. Instalacja w miarę nowa (Rury PEX, kaloryfery). CWU z bojlera elektrycznego. Niestety starsza osoba ma coraz więcej problemów aby sobie napalić plus koszt węgla szybuje. Piec węglowy jest podłączony do instalacji przez wymiennik ciepła. Bardzo łatwo zagotować wodę.Do działki dochodzi gaz.Proszę o poradę jakie są opcje aby inwestycja nie zabiła ewentualnych oszczędności?Na początku myślałem o klimatyzatorze z opcją grzania ale ze względu na ilość pokoi ciepło raczej nie rozprowadzi się po tym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.04.2022 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 PC PW albo kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 PC PW albo kocioł gazowy. Tradycyjne pytanie jaki jest sens inwestowania w to co napisałeś ? Co to ma na celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.04.2022 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Zamierzasz zaśmiecać każdy wątek na FM?Idź poszukaj sobie jakiegoś miejsca w necie "troll-friendly" i nie marnuj ludziom czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 I po co ta histeria ? Pytanie jest proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.04.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Otrzymałeś już na nie odpowiedź i to kilkukrotnie i to od kilku różnych osób w kilku różnych tematach. Jak masz problem ze zrozumieniem, to twój problem i na pewno nie powód do zaśmiecania każdego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Otrzymałeś już na nie odpowiedź i to kilkukrotnie i to od kilku różnych osób w kilku różnych tematach. Jak masz problem ze zrozumieniem, to twój problem i na pewno nie powód do zaśmiecania każdego wątku. To nie zaśmiecaj pouczaniem innych i używaj merytorycznych argumentów w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.04.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Szkoda czasu na trolla.Cyk i kolejny do ignorowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 04.04.2022 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Do działki dochodzi gaz. Zainstaluj kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.04.2022 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Tradycyjne pytanie jaki jest sens inwestowania w to co napisałeś ? Co to ma na celu? a co Ty sugerujesz? farelek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 a co Ty sugerujesz? farelek ? No nie termowentylator jest niebezpieczny a farel nawet nie miał silnika na łożysku to samobójstwo. \\ Dom jest mały, wszelkie wodne układy to niepotrzebne komplikacje i koszty. Na pewno ogrzewanie elektryczne w łazience podłogówka mata grzejna w pokojach grzejniki elektryczne w salonie klimatyzator do cwu bojler a w kuchni przepływowa. liczać na szybko klima 2k grzejniki i podłogówka 2k bojler 1k to mamy 5k do tego pv w takiej ilości aby pokryła w całości grogą taryfę ja mam 6 kWp u mnie poktywa całe zużycie a dom mam 2 razy większy ale mam pc do ciepłej wody a to dodatkowe 2 MWh rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.04.2022 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 czyli grzanie prądem, rachunki kosmiczne. no chyba że ma się "darmowy" prąd z paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 czyli grzanie prądem, rachunki kosmiczne. no chyba że ma się "darmowy" prąd z paneli. jakie masz doświadczenie w grzaniu samym prądem bo ja od 2003 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.04.2022 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 jakie masz doświadczenie w grzaniu samym prądem bo ja od 2003 roku mam kable w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 mam kable w warsztacie Raczej akumulacyjne czy płyciej? Jaka taryfa i operator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 u mnie pge taryfa g12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 E mnie pge taryfa g12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor.zwir 05.04.2022 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Jasne.Grzać czystym prądem przy obecnych cenach to jakiś żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.04.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 @TribonObecnie PV to "ślepy kanał", przed kwietniem by było O.K.Gaz to też raczej nie jest przyszłościowy. Koszt zarówno założenia jak i przyszłej eksploatacji nie będzie mały.Powinno się rozważyć tanią PC, może LG, lub jakiegoś Chińczyka, być może monoblok. Do tego "co nieco" zmodernizować (rozbudować) instalację grzejnikową i być może jeszcze lepiej docieplić dom. Kolega @Tom1000k ma podobnej wielkości dom i ogrzewa go PC o mocy 2,9 kW. Jest to PC przerobiona z klimatyzatora, więc jeśli takiej mocy samoróbka ogarnie grzanie to firmowa na pewno też. Koszt monobloka pewnie "do udźwignięcia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tribon 05.04.2022 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Dziękuję za konkretne odpowiedzi. Pozwolą mi coś poradzić dalej.Rozważę:- Gaz- Pompę Ciepła, wymianę kaloryferów. Ocieplenie domu będzie trudne. Kolejna inwestycja. Nie wiem jak jest wykonana podłoga ale jest bardzo zimna. Możliwe, że izolacja jest znikoma. Poprawa tego w gotowym domu raczej niemożliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts