edosi1 04.04.2022 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Dzień dobry, jestem zainteresowany kupnem działki budowlanej. Działka jest w świetnym miejscu, cena jest w porządku, w sumie nie ma do czego się przyczepić, poza jednym - pod sąsiednią działką przebiega gazociąg wysokiego ciśnienia. Dokładnie znajduje się on 20 metrów od działki, którą jestem zainteresowany. Na Geoportal jest on oznaczony jako GW200. W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego przeczytałem, że jest to gazociąg wysokiego ciśnienia 200DN. Chciałbym Was zapytać czy warto w pobliżu takiego gazociągu się budować? Czy nie jest to jakieś ryzyko? Sama myśl, że w pobliżu jest gazociąg jest dla mnie mało komfortowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.04.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Zgodnie z przepisami odległości sieci gazowej od budynku wynoszą: - przy ciśnieniu gazu mniejszym lub równym 0,4 MPa - 1,5 m, - przy ciśnieniu gazu od 0,4 MPa do 10 MPa - od 15 m do 100 m. Pytanie podstawowe czy cokolwiek tam zbudujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edosi1 04.04.2022 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Dziękuję za szybką odpowiedź. Gdzie mogę sprawdzić jakie może być tam ciśnienie? W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, działka ta jest przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną, a na mapce jest ustalona (narysowana) odległość 10 metrów od gazociągu jako strefa kontrolowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.04.2022 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Gazownia wie jakie ma tam ciśnienie. No ale jak jest MPZP to raczej projektant trzyma się tego co w MPZP czyli ta strefa kontrolna 10m cię obowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edosi1 04.04.2022 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Spróbuję może jeszcze skontaktować się z gazownią. A czy warto w pobliżu takiego gazociągu się budować? Czy nie jest to jakieś ryzyko? Czy działka nie jest przez to mniej atrakcyjna w oczach kupującego jeżeli jednak plany by mi się zmieniły i zdecydowałbym się kiedyś na jej sprzedaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.04.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 To zależy od kupującego. Jak ma ci gaz wybuchnąć to najpewniej i tak ten niskiego ciśnienia na twojej działce. Nie uważam żeby to był jakiś problem taki rurociąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edosi1 04.04.2022 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 A z czego wynika większe ryzyko wybuchu przy gazociągu niskiego ciśnienia niż przy gazociągu wysokiego ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.04.2022 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 GW200 to raczej rura stalowa czyli taka jak w Jankowie Przygodzkim Plastikowa to 160 lub 225. Znam przyjemniejsze lokalizacje bez takiego sąsiedztwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edosi1 04.04.2022 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Nie znam się za bardzo na tym i nie wiem czy to ma znaczenie, ale w Jankowie Przygodzkim był gazociąg DN500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.04.2022 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 OK to magistrala o średnicy 500 mm i jak dziś wiemy - stalowa. Ciśnienie jest ważne. Widziałem rurkę plastikową fi 125 średniego ciśnienia, trafioną przez brygadę ustawiającą znaki drogowe na terenie zakładu leczniczego. Zdolne chłopaki. Kilkanaście metrów do dyspozycji i akurat trafili w gaz. Świstało tak, że na pół kilometra było słychać, przypadkiem nie byli palący więc obyło się bez grilowania. Ale trudno przewidzieć rozwój wypadków, więc mobilizacja służb z całego powiatu, ewakuacja, pacjenci mieli nieplanowaną wycieczkę. A wystarczyło rzucić okiem na mapę za 20 zeta, jeśli w zakładzie nie mieli dokumentacji, choć chyba powinni mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edosi1 04.04.2022 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 To już sam nie wiem co o tym myśleć Pytanie tylko co jest bardziej prawdopodobne: upadek meteorytu czy wybuch gazociągu? Czyli krótko mówiąc: Waszym zdaniem lepiej nie interesować się taką działką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.04.2022 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Każda instalacja zakopana powinna mieć pewne podparcie czyli spokój. Inwestycje w bezpośredniej bliskości czyli wykopy lub o zgrozo, używanie walców wibracyjnych do zagęszczania nasypów, to potencjalne proszenie się o nieszczęście. Wiem, że to krakanie i czarnowidztwo, lecz nie zawsze wykonawcy robót pamiętają o zasadach bezpieczeństwa i zdrowym rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts