Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokry pierwszy bloczek H+H od ziemi

Recommended Posts

Witam.

Mam pewien problem. Będąc dzisiaj na budowie zauważyłam ze w dwóch miejscach domu mam przesiąknięty pierwszy pustak H+H... Martwię się od czego to może być. Dom od dołu przedstawia się następująco: wylany fundament, na to izolacja pozioma, wymurowane bloczki fundamentowe posmarowane dwa razy masą kmb, fundament ocieplony XPS- jest nim również zajechany prawie cały pierwszy pustak H+H i właśnie ta warstwa jest mokra (to jest ten który "schowa" się tzn bedzie od srodka 15cm styro i wylewka takze caly bedzie "przykryty"). Dodaję poniżej zdjęcia. Od środka domu jest za to całkowicie sucho. Co może być przyczyną? Zacinający deszcz na ścianę domu i ściekająca woda ulokowała się na dole H+H czy coś może byc nie tak z izolacją domu? W przyszłości planuję zrobić drenaż opaskowy wokól domu przed kostką, czy to będzie rozwiązaniem?

277454123_548267386627630_7328200121197548904_n.jpg

275945785_387582479630160_7993826567425868920_n.jpg

Dzień dobry,

na podstawie Pani opisu i zdjęć wydaje się, że jedyną przyczyną zawilgocenia dolnych części bloczków może być zacinający deszcz spływający po ścianie i kumulująca się woda na styku z zamontowaną izolacją fundamentu. Nie podejrzewam innej przyczyny, typu awaria poziomych izolacji. Myślę, że bloczki wyschną i problem zniknie.

Pozdrawiam

No nie mogę. Jak padało to będzie mokry. Takie są odwieczne prawa natury. Jak przestanie padać albo skończysz dom to wyschnie i będzie suchy.

Tak. Ale jak widać, ktoś nie szczędził na piance PU między ociepleniem a bloczkiem (hydroizolacji praktycznie nie widać). Tymczasem pianka szybko namaka, ale i długo wysycha. To niekoniecznie musi być takie oczywiste dla każdego. Wkoło może być już dawno sucho a pianka nadal oddaje wilgoć do bloczka i taki efekt.

Brakuje odcięcia hydroizolacją drogi wilgoci z gruntu. Klej, na który przyklejony jest styropian może podciągać kapilarnie, para wodna też ma wolną drogę i ściana będzie wilgotna.

Powinno być tak (tylko bez metalowej listwy, bo robi głównie za mostek):

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381644

A ta hydroizolacja to najlepiej papa - potem zgrzana z papą na chudziaku.