karolcia4475 05.04.2022 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Witam. Mam pewien problem. Będąc dzisiaj na budowie zauważyłam ze w dwóch miejscach domu mam przesiąknięty pierwszy pustak H+H... Martwię się od czego to może być. Dom od dołu przedstawia się następująco: wylany fundament, na to izolacja pozioma, wymurowane bloczki fundamentowe posmarowane dwa razy masą kmb, fundament ocieplony XPS- jest nim również zajechany prawie cały pierwszy pustak H+H i właśnie ta warstwa jest mokra (to jest ten który "schowa" się tzn bedzie od srodka 15cm styro i wylewka takze caly bedzie "przykryty"). Dodaję poniżej zdjęcia. Od środka domu jest za to całkowicie sucho. Co może być przyczyną? Zacinający deszcz na ścianę domu i ściekająca woda ulokowała się na dole H+H czy coś może byc nie tak z izolacją domu? W przyszłości planuję zrobić drenaż opaskowy wokól domu przed kostką, czy to będzie rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert HH 08.04.2022 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 Dzień dobry,na podstawie Pani opisu i zdjęć wydaje się, że jedyną przyczyną zawilgocenia dolnych części bloczków może być zacinający deszcz spływający po ścianie i kumulująca się woda na styku z zamontowaną izolacją fundamentu. Nie podejrzewam innej przyczyny, typu awaria poziomych izolacji. Myślę, że bloczki wyschną i problem zniknie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.04.2022 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2022 No nie mogę. Jak padało to będzie mokry. Takie są odwieczne prawa natury. Jak przestanie padać albo skończysz dom to wyschnie i będzie suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 12.04.2022 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 No nie mogę. Jak padało to będzie mokry. Takie są odwieczne prawa natury. Jak przestanie padać albo skończysz dom to wyschnie i będzie suchy. Tak. Ale jak widać, ktoś nie szczędził na piance PU między ociepleniem a bloczkiem (hydroizolacji praktycznie nie widać). Tymczasem pianka szybko namaka, ale i długo wysycha. To niekoniecznie musi być takie oczywiste dla każdego. Wkoło może być już dawno sucho a pianka nadal oddaje wilgoć do bloczka i taki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.04.2022 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Ale jak zrobi elewacje to nje bedzie namakać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.04.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Brakuje odcięcia hydroizolacją drogi wilgoci z gruntu. Klej, na który przyklejony jest styropian może podciągać kapilarnie, para wodna też ma wolną drogę i ściana będzie wilgotna.Powinno być tak (tylko bez metalowej listwy, bo robi głównie za mostek):http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=381644 A ta hydroizolacja to najlepiej papa - potem zgrzana z papą na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts