Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic 9 kw seria J vs T-cap

Petronelli

Recommended Posts

Panasonic 9 kw seria J vs T-cap. Grzejniki, t-cap, podobno pod nie jest rekomendowany. Temperatura na grzejnikach max 45. Z info od instalatora seria J moze mięc wyższe zużycie prądu od t-capa. Czy ktoś z doświadczeniem i wiedzą, mógłby sie podzielić informacjami na temat tych dwóch pomp i przewagi jednej nad drugą?

Seria J jest na R-32 a t-cap na R-410. Czy ma to duże znaczenie?

Seria J jest tańsza, stąd pytanie czy warto dopłacac za t-capa.

I najtrudniej jest do podjęcia decyzji, później juz z górki.

Z góry dzięki za spostrzeżenia :)

do przeczytania ten temat :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

Samo porównywanie SDC 9 kW do T-Cap 9 kW jest bez sensu - która będzie lepsza do Twojego domu zależy od zapotrzebowania na ciepło OZC.

Do OZC i do strefy klimatycznej dobiera się odpowiednią P.C.

Link do kalkulatora OZC jest w podlinkowanym wyżej temacie.

ed097c7f94f5.jpg

Moc P.C. jednowentylatorowych spada wraz z mrozem za oknem- T-Cap ma stałe 9 kW mocy do -20*C (przy grzaniu wody do +55*C).

COP tych pomp wyrównuje się między +2*C a -10*C, SDC może uzyskać lepszy COP w temp. dodatnich, a T-Cap zyskuje przewagę w mrozy poniżej -10*C.

Z racji że T-Cap ma mocniejszy kompresor (pracujący na wyższym ciśnieniu) - to ten kompresor będzie pobierał więcej prądu.

Ludzie pisali że ich T-Cap pobiera minimum 900 Watt prądu, na minimalnych obrotach. Fakt przy niższej temp. niż dzisiaj (bo przy +6*C - moja P.C. pobierała wtedy 480 do 530 Watt), dla porównania mój Daikin 6 kW obecnie przy +15*C za oknem, pobiera między 240 a 270 Watt grzejąc wodę do +27*C. Niżej z mocą nie potrafi zejść - robi sobie przerwy w pracy.

Grzejniki mam przeliczone by przy moim OZC grzać wodą +45*C przy -20*C mrozu. A P.C. pracuje na krzywej pogodowej.

Z kolei porównując P.C. wg czynnika to modele na R32 mają o 6% wyższą sprawność - w porównaniu do R410a. I to mimo tego że R32 jest w układach mniejsza ilość niż R410a, w tych samych modelach starszej generacji.

Edytowane przez Marco36
  • Like 1

do przeczytania ten temat :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

Samo porównywanie SDC 9 kW do T-Cap 9 kW jest bez sensu - która będzie lepsza do Twojego domu zależy od zapotrzebowania na ciepło OZC.

Do OZC i do strefy klimatycznej dobiera się odpowiednią P.C.

Link do kalkulatora OZC jest w podlinkowanym wyżej temacie.

ed097c7f94f5.jpg

Moc P.C. jednowentylatorowych spada wraz z mrozem za oknem- T-Cap ma stałe 9 kW mocy do -20*C (przy grzaniu wody do +55*C).

COP tych pomp wyrównuje się między +2*C a -10*C, SDC może uzyskać lepszy COP w temp. dodatnich, a T-Cap zyskuje przewagę w mrozy poniżej -10*C.

Z racji że T-Cap ma mocniejszy kompresor (pracujący na wyższym ciśnieniu) - to ten kompresor będzie pobierał więcej prądu.

Ludzie pisali że ich T-Cap pobiera minimum 900 Watt prądu, na minimalnych obrotach. Fakt przy niższej temp. niż dzisiaj (bo przy +6*C - moja P.C. pobierała wtedy 480 do 530 Watt), dla porównania mój Daikin 6 kW obecnie przy +15*C za oknem, pobiera między 240 a 270 Watt grzejąc wodę do +27*C. Niżej z mocą nie potrafi zejść - robi sobie przerwy w pracy.

Grzejniki mam przeliczone by przy moim OZC grzać wodą +45*C przy -20*C mrozu. A P.C. pracuje na krzywej pogodowej.

Z kolei porównując P.C. wg czynnika to modele na R32 mają o 6% wyższą sprawność - w porównaniu do R410a. I to mimo tego że R32 jest w układach mniejsza ilość niż R410a, w tych samych modelach starszej generacji.

Ten wątek, który opisałeś, już wcześniej przeczytałem. Zagrożenia związane z 1f pompą, są i skutecznie mnie przed tym ostrzega/straszy sąsiad pracujący w energetyce. Jednakże róznica w cenie to koszt 10k, jest więc o co zawalczyć.

Widziałem Twoje koszty jakie ponosisz na ogrzewanie i na tle "konkurencji" wygląda to całkiem fajnie. Twoja pompa jest niedoszacowana względem OZC, a jak widac daje radę i moze własnie w tym tkwi sukces tanich kosztów grzania PC. Sam ją rozważałem, ale nie chce zasobnika CWU zintegrowanego z hydroboksem. Chciałbym maksymalnie wykorzytsac dotacje z czystego powietrza i zakupić osobna pompe do CWU.

Zdecydowałem, że jednak zrobię OZC. Zobaczymy co ten audyt pokaże .

27* to chyba nawet nie rozpędzie grzejnika taka temp Marco? prąd w powietrze, za niska krzywa dodatnia

Nie odnoś tej temp. do grzejników średnio lub wysoko temperaturowych.

Mam na tyle duże grzejniki, że ta temp. grzeje.

Krzywą celowo obniżyłem 3 tyg. temu bo w domu było już +23,5*C - za ciepło.

Obecna krzywa pasuje gdy za oknem 50% czasu jest słonecznie.

Teraz po całym tygodniu pochmurnym (bez słońca) dopiero temp. w domu opadła do +22,5*C.

Za marzec poszło mi więcej prądu bo było na tyle ciepło, że na piętrze uchyliłem dwa okna robiąc szczelinę -bo w domu było zbyt ciepło. Ale też pierwsze dwa tygodnie marca były wyraźnie mroźniejsze niż jakikolwiek dzień w lutym.

... Sam ją rozważałem, ale nie chce zasobnika CWU zintegrowanego z hydroboksem. Chciałbym maksymalnie wykorzytsac dotacje z czystego powietrza i zakupić osobna pompe do CWU.

Ja nie mam bojlera zintegrowanego, mam osobny bojler z nierdzewki Joule 200L z wężownicą 2,5 m2 dedykowanym dla P.C.

Doczytaj regulamin, bo będą to wtedy dwie Pompy Ciepła i na tą do CWU możesz nie otrzymać dotacji.

Mi początkowo klimakonwektory policzyli jako pompę powietrze-powietrze i nie wypłacili dotacji na KK.

Musiałem pisać reklamację, że KK to odpowiednik grzejnika z nadmuchem - a pompa powietrze-powietrze to klimatyzacja. Dopiero wtedy dopłacili różnicę.

Edytowane przez Marco36

Ten wątek, który opisałeś, już wcześniej przeczytałem. Zagrożenia związane z 1f pompą, są i skutecznie mnie przed tym ostrzega/straszy sąsiad pracujący w energetyce. Jednakże róznica w cenie to koszt 10k, jest więc o co zawalczyć.

Widziałem Twoje koszty jakie ponosisz na ogrzewanie i na tle "konkurencji" wygląda to całkiem fajnie. Twoja pompa jest niedoszacowana względem OZC, a jak widac daje radę i moze własnie w tym tkwi sukces tanich kosztów grzania PC. Sam ją rozważałem, ale nie chce zasobnika CWU zintegrowanego z hydroboksem. Chciałbym maksymalnie wykorzytsac dotacje z czystego powietrza i zakupić osobna pompe do CWU.

poszukaj filmiku na YT jak grzać w domu przy awarii prądu braku jednej fazy .

Pan z energetyki chyba trochę nie w temacie . brak jednej fazy i PC nie grzeje , a przy PC jednofazowej masz 33% szansy że trafi akurat na fazę z której korzysta PC.

Zawsze można zamontować automatyczny przełącznik faz i w razie awarii tej fazy przełączy na inną dobrą.

Pytanie czy często w Waszym rejonie zdarzają się awarie zasilania. U nas częściej jest brak którejś fazy niż wszystkich i dla tego zamontowałem PC 1 fazową a długo myślałem nad 3f .

Dobór mocy PC zależy też od zapotrzebowania domu w ciepło , jeśli będzie trzeba z 12kW to zostają tylko 3f do wyboru

Nie odnoś tej temp. do grzejników średnio lub wysoko temperaturowych.

Mam na tyle duże grzejniki, że ta temp. grzeje.

Krzywą celowo obniżyłem 3 tyg. temu bo w domu było już +23,5*C - za ciepło.

Obecna krzywa pasuje gdy za oknem 50% czasu jest słonecznie.

Marco Ty masz jak dobrze pamiętam C22 ? jaki rozmiar?

Tak- C22 na tyle duże by grzać temp. wody +45*C przy mrozie -20*C.

Nie sam rozmiar ma znaczenie co dobór mocy do pomieszczenia przy określonym OZC budynku.

Większość obecnej zimy miałem temp. wody między 30*C a 40*C.

Przy zerze *C mam wodę w CO na granicy +37*C / +38*C. W domu między +22*C a +22,5*C.

Gdy dzień zrobił się dłuższy i pojawiło się więcej słońca to musiałem obniżyć krzywą po stronie dodatniej - bo temp w domu zaczynała przekraczać +23,5*C.

Od tej zimy jadę na regulacji temperaturą wody. Odszedłem od autoadaptacji (na termostacie), bo sterowanie termostatem uniemożliwiało kontrolę poboru prądu między tanią a droższą taryfą.

Po ustawieniu harmonogramu na równą krzywej nocą, potem -1*C od 9 do 12 godziny, +2*C od 14 do 15:30 i -3*C od 15:30 do 22:00 - wychodziłem przez większość zimy 65% w taniej taryfie i 35% poboru w drogiej taryfie. PV dodatkowo odciąża pobór w droższej taryfie. Ale jest o 20% za słaba by pokryć całe roczne zapotrzebowanie stąd G12W.

Może faktycznie zamiast obniżać krzywą. Mogłem na tyle mocno w harmonogramie obniżyć temp. wody przez kilka godzin (między 16 a 22 godz.), że wymusiłbym całkowite wyłączenie P.C. w godzinach popołudniowych.

Gdy ktoś nie ma miejsca na 2 metrowy grzejnik to montuje C33 jednometrowej długości - przykładowo, bo nie chce mi się teraz szukać tabel z mocami grzejników.

Edytowane przez Marco36