drtq 07.04.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Witam wszystkich. Przymierzam się do kupna mieszkania z rynku wtórnego i postanowiłem przed zakupem wysłać tam firmę zajmującą się odbiorem mieszkań i najpoważniesza znaleziona usterka to mostek termiczny na suficie. Widać niewielkie przebarwienia. Jest to ostatnie piętro w 2-poziomowym bloku, budynek 13-letni. Oprócz tego mostka na zdjęciach jest jeszcze kilka innych, mniejszych. Specjalista sprawdzający nieruchomość twierdzi, że jest to koniecznie do naprawy i można to zrobić przez nawiercenie sufitu w kilku miejscach i wstrzyknięcie pianki - nie powinien to być koszt większy niż 1500zł i raczej jest to pilne bo może w przyszłości się pojawić grzyb. Nie znam się na tym temacie kompletnie i proszę o radę - czy rzeczywiście jest to poważny problem, ale do naprawy tanim kosztem? Czy może są inne, lepsze metody? Może powinna zostać poprawiona izolacja od zewnątrz a nie poprzez wiercenie w suficie? A może świadczy to poważnych błędach w konstrukcji i jest powodem dla którego lepiej szukać innego mieszkania, jeśli nie chcę w przyszlości walczyć z grzybem / pleśnią? Na ostatnim zdjęciu widać to miejsce na łączeniu skosu z sufitem z szerszej perspektywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2022 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2022 Mi to wygląda na problem z hydroizolacją. Trochę trudno zweryfikować, bo nawet, jak pierwotną przyczyną jest mostek, to spowodował on zawilgocenie - więc jak zmierzysz wilgotność tego miejsca to tak czy inaczej będzie wyższa, niż obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts