Nurek_ 10.04.2022 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Akurat w domku 35m2 pompa czy gaz faktycznie może nie mieć sensu ekonomicznego. Klima, kable i dobre ocieplenie powinny się tu sprawdzić. Chociaż, oprócz ekonomii jest jeszcze coś takiego jak wygoda, czasem dogrzewam się klimą w pracy i nigdy bym się nie zdecydował na taki sposób ogrzewania w domu. Natomiast Twoje bicie piany to wciskanie wszystkim kabli + PV bez względu na wielkość czy ocieplenie budynku. O jakiegoś czasu, gdziekolwiek jest wątek o ogrzewaniu, zjawia się gawel z pytaniem po co grzać wodę żeby ogrzać powietrze. I głuchy jesteś na jakiekolwiek argumenty, że przy obecnym sposobie rozliczeń fotowoltaiki ani same kable ani połączenie kable + PV nie ma sensu ekonomicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.04.2022 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) Sam bijesz piane bo nie msz argumentów za wodną podłogówką jest ona bez sensu i nie uzasadnia poniesionych kosztów, dla domu o powierzchni do 35m2 gdzie liczy się każdy m2 powierzchni robienie podłogówki i buforów jest po prostu dziecinadą.. nie masz obiektywnych argumentów bo obecnych realiach one po prostu nie istnieją i wpadasz w histerie i mnie obrażasz. Odpowiedź jest prosta jeżeli ktoś ma już podłogówkę i to sprawną to PC lub kocioł elektrycznu+PV ma jak najbardziej sens. Natomiast nawoływanie do wodnych podłogówek w maleńkim domu jest leczeniem własnych kompleksów i frustracji, jakby wciągnięcie kogoś na mine miało poprawić ci samopoczucie że dokonałeś złego i po prostu niemądrego wyboru, bo warunki się zmieniły. "Przyganiał kocioł garnkowi". Dyskusja z Tobą jest bez sensu i już na jej początku to stwierdziłem bo ciągle "bijesz pianę" zamiast wypowiadać się logicznie i merytorycznie. Na Twoje pytanie o zalety wodnej podłogówki odpowiedziałem a Ty wyjechałeś ze swoimi wydumanymi i subiektywnymi opiniami o jej przestarzałości. Co to ma wspólnego z możliwością podłączenia do niej różnych źródeł energii? Upierasz się przy ogrzewaniu kablami bądź matami i piejesz nad ich nowoczesnością. To są Twoje subiektywne przekonania nie mające związku z faktami. Co do warunków, to masz rację się zmieniły i dlatego gdy ogrzewanie czystym prądem z sieci było do dzisiaj nieekonomiczne, to teraz to już czyste samobójstwo. Tak przy okazji Twoich insynuacji że ja kogoś namawiam do wodnej podłogówki. Sugeruję żebyś przeczytał mój pierwszy wpis w tym temacie, tak ze zrozumieniem. Kilka razy jeśli jeden raz nie wystarczył. Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 10.04.2022 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 ... przy obecnym sposobie rozliczeń fotowoltaiki ani same kable ani połączenie kable + PV nie ma sensu ekonomicznegoNowy system rozliczania prosumentów od 1 kwietnia 2022 roku https://wysokienapiecie.pl/42887-nowy-system-rozliczania-prosumentow-od-1-kwietnia-2022-roku/ Bój o bezpieczeństwo energetyczne obnaża swoje oblicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.04.2022 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Akurat w domku 35m2 pompa czy gaz faktycznie może nie mieć sensu ekonomicznego. Chyba że jest się autorem tego tematu i ma się klimę za darmo którą się potrafi przerobić na PC do ogrzewania wodnej instalacji grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.04.2022 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) Nowy system rozliczania prosumentów od 1 kwietnia 2022 roku https://wysokienapiecie.pl/42887-nowy-system-rozliczania-prosumentow-od-1-kwietnia-2022-roku/ Bój o bezpieczeństwo energetyczne obnaża swoje oblicze. Cytat z tego artykułu Rozliczenie energii Wartość depozytu prosumenckiego będzie ustalana na koniec miesiąca i przyporządkowywana do konta w kolejnym miesiącu kalendarzowym. Kwota środków może być rozliczana na koncie przez 12 miesięcy od dnia przypisania. Po upływie 12 miesięcy od dnia przypisania prosumentowi zwraca się niewykorzystane środki, ale tylko do 20 proc. wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci w miesiącu kalendarzowym, którego dotyczy zwrot nadpłaty. Pozostałe zgromadzone oszczędności umarza się. Te pozostałe zgromadzone oszczędności nie są "umarzane" tylko kradzione. Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 10.04.2022 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Te pozostałe zgromadzone oszczędności nie są "umarzane" tylko kradzione.Jak kradzież – w imieniu narodu – stanowisko narodu zostało obwieszczone – sejmos i senatos oraz prezidentos podpisanos i zaś żyj albo zdychaj jeśli na życie kogoś nie stać. Do tego to jeszcze : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376104-Rachunek-za-GAZ-w-2022 ale ja się pocieszam tym, że skoro Eskimosi w igloo przy kagankach oliwnych, to może jak my się do ziemianek przenosić zaczniemy, to też damy radę – tylko jak i za co ten haracz płacić będziemy od posiadanej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.04.2022 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Akurat w domku 35m2 pompa czy gaz faktycznie może nie mieć sensu ekonomicznego. Klima, kable i dobre ocieplenie powinny się tu sprawdzić. Chociaż, oprócz ekonomii jest jeszcze coś takiego jak wygoda, czasem dogrzewam się klimą w pracy i nigdy bym się nie zdecydował na taki sposób ogrzewania w domu. Natomiast Twoje bicie piany to wciskanie wszystkim kabli + PV bez względu na wielkość czy ocieplenie budynku. O jakiegoś czasu, gdziekolwiek jest wątek o ogrzewaniu, zjawia się gawel z pytaniem po co grzać wodę żeby ogrzać powietrze. I głuchy jesteś na jakiekolwiek argumenty, że przy obecnym sposobie rozliczeń fotowoltaiki ani same kable ani połączenie kable + PV nie ma sensu ekonomicznego No właśnie jakby padły argumenty to bym nie drążył tematu, ale argumentów nie ma natomiast zaczynają się wytyki i obrażania. Ja wiem że prawda boli i podjęcie decyzji bezmyślnej i nieprzemyślanej jest smutne, ale mnie nie o to chodzi aby kogokolwiek upokarzać, nie muszę tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.04.2022 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Cytat z tego artykułu Rozliczenie energii Wartość depozytu prosumenckiego będzie ustalana na koniec miesiąca i przyporządkowywana do konta w kolejnym miesiącu kalendarzowym. Kwota środków może być rozliczana na koncie przez 12 miesięcy od dnia przypisania. Po upływie 12 miesięcy od dnia przypisania prosumentowi zwraca się niewykorzystane środki, ale tylko do 20 proc. wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci w miesiącu kalendarzowym, którego dotyczy zwrot nadpłaty. Pozostałe zgromadzone oszczędności umarza się. Te pozostałe zgromadzone oszczędności nie są "umarzane" tylko kradzione. Z tego co zauważyłem, to również w "starym prosumencie" też są sytuacje że energia niezużyta przepada. Teoretycznie jest 365 dni na zużycie przekazanej do sieci energii, ale problem w tym że produkcja jest rozliczana miesięcznie i proporcjonalnie nie od najstarszego KWh do najmłodszego. Przy dużym przewymiarowaniu sporo kWh przepada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.04.2022 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 No właśnie jakby padły argumenty to bym nie drążył tematu, ale argumentów nie ma natomiast zaczynają się wytyki i obrażania. Ja wiem że prawda boli i podjęcie decyzji bezmyślnej i nieprzemyślanej jest smutne, ale mnie nie o to chodzi aby kogokolwiek upokarzać, nie muszę tego robić. Jakie wytyki? Jakich argumentów nie widzisz? Jaka bezmyślna decyzja Ci się śni. Kto tu i kogo upokarza? Nie musisz ale robisz. I to jest całe podsumowanie Twojego tu pisarstwa przyprawionego brakiem zrozumienia tekstu pisanego. EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.04.2022 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Czy to tak trudno napisać podłogówka wodna jest lepsza od ogrzewania elektrycznego z następujących powodów :1).....2) ......3)........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.04.2022 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Jak kradzież – w imieniu narodu – stanowisko narodu zostało obwieszczone – sejmos i senatos oraz prezidentos podpisanos i zaś żyj albo zdychaj jeśli na życie kogoś nie stać. Do tego to jeszcze : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376104-Rachunek-za-GAZ-w-2022 ale ja się pocieszam tym, że skoro Eskimosi w igloo przy kagankach oliwnych, to może jak my się do ziemianek przenosić zaczniemy, to też damy radę – tylko jak i za co ten haracz płacić będziemy od posiadanej nieruchomości. Jak tak dalej będą się ZE "rządzić" to ci bardziej zaradni i zdesperowani nie patrząc na koszty odłączą się od ich burdelu zacofanej sieci i przejdą na swoje. Ja już od kwietnia do listopada mam ich w "głębokim poważaniu" i nie interesuje mnie co oni tam w tej sieci wyprawiają. Jak jeszcze bardziej mnie zdenerwują to się od nich odłączę. Właśnie ostatnio 30 godzin czekałem na leniów z PGE żeby bezpiecznik włączyli na brakującej fazie a dwa dni wcześniej 14 godzin na przywrócenie sieci. To i tak już lepiej niż kilka lat temu jak prądu nie miałem przez 5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.04.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Czy to tak trudno napisać podłogówka wodna jest lepsza od ogrzewania elektrycznego z następujących powodów : 1)..... 2) ...... 3)........ Już Ci to napisałem kilka razy ale Ty nie rozumiesz słowa pisanego niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.04.2022 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Już Ci to napisałem kilka razy ale Ty nie rozumiesz słowa pisanego niestety. Widocznie mi umknęło to poproszę poraz ostatni o napisanie lub skopiowanie i wklejenie jak już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.04.2022 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Widocznie mi umknęło to poproszę poraz ostatni o napisanie lub skopiowanie i wklejenie jak już było. Do tego wszystkiego jeszcze lenistwo Cię ogarnęło. Przeczytaj co napisałem. Nie chce mi się pisać jeszcze raz tylko dlatego że Ci się nie chce przeczytać (i zrozumieć) tego co już tu napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.04.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Do tego wszystkiego jeszcze lenistwo Cię ogarnęło. Przeczytaj co napisałem. Nie chce mi się pisać jeszcze raz tylko dlatego że Ci się nie chce przeczytać (i zrozumieć) tego co już tu napisałem. Jak nie to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 10.04.2022 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Jak nie to trudno. Proszę bardzo https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376694-Czym-ogrzewa%C4%87-ma%C5%82y-dom&p=8126005&viewfull=1#post8126005 Przykładowy watek, gdzie jak zwykle proponujesz kable+PV. Na żadne argumenty nie odpowiadasz merytorycznie tylko idziesz w coraz większy bełkot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.04.2022 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Chyba że jest się autorem tego tematu i ma się klimę za darmo którą się potrafi przerobić na PC do ogrzewania wodnej instalacji grzewczej. Sama przeróbka klimy wymaga zakupu odpowiedniego wymiennika, który nie jest za free. Za.to sam koszt klimy i jej przeróbki, to śmieszne pieniądze. Do autora tematu. Kable wyjdą taniej, za to koszty eksploatacji,3x więcej. Dom ze słomy. Oglądałem, widziałem jak się to robi. Niestety trochę grube ściany. Jednak patrząc całościowo, przy konstrukcji szkieletowej, wyjdzie pewnie podobnie na grubości ścian jak standardowy mur z ociepleniem. Dodatkowo taniej. Taniej, jednak ceny drewna wywaliło w kosmos. Także powiedzenia. Nie wiem, czy to odbiorą/zatwierdzą zgłoszenie. Znajomy chciał tak budować 5 lat temu. Odpuścił, nie znalazł architekta. Następne problemu z tym, co może się zagnieździć w słomie. Jest niby "zabezpieczona" wapnem. Co do klimy. Nie działa zamontowana za zamkniętymi drzwiami. Także przeróbka jest na plus. Nie wiem jak teraz Wcześniej przy odpowiednio dużej działce,.można było na każde 500m2 działki postawić jeden budynek na zgłoszenie. Jeśli działka była 10ar, to spokojnie 2 się mieściły i mozna je było postawić mur z murem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.04.2022 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) Proszę bardzo https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376694-Czym-ogrzewa%C4%87-ma%C5%82y-dom&p=8126005&viewfull=1#post8126005 Przykładowy watek, gdzie jak zwykle proponujesz kable+PV. Na żadne argumenty nie odpowiadasz merytorycznie tylko idziesz w coraz większy bełkot. Specjalistą od ogrzewania akumulacyjnego i użytkownikiem jest Kaizen. Ja natomiast jestem zwolennikiem ogrzewania elektrycznego i Klimy kabli to raczej w łazienkach , może kuchni. Bo choć cop ten sam to sterowanie trudniejsze. Nie widzę aż takiej różnicy w podłogówce w porównaniu innymi rodzajami ogrzewania. Merytoryczne argumenty sa zawsze podobne: zawsze przy wyborze źródła ciepła trzeba wszystko przeliczyć nie powielać cudzych rozwiązań bo to nie oznacza że ktoś inny za to odpowie zamiast nas i będzie płacił za to rachunki. Dla domów już istniejących PC lub kocioł elektryczny i PV w proporcji zależnej od ceny. Może się niedługo okazać że zamiast PC opłacać się będzie nieco więcej PV Dla nowych domów ogrzewanie elektryczne szeroko pojęte i klimy oraz PV ale bez układów hydraulicznych. Zamiast układu hydraulicznego lepiej wziąć więcej PV Zawsze warto wziąć g12 (w) i do tego PV w takiej ilości aby co najmniej pokryło nam w 100 % zużycie w I drogiej strefie w tym z jak największą autokonsumpcją. Spowoduje to lepsze wykorzystanie energii i odpadną pomysły z akumulowaniem taniego prądu bo nigdy to się nie odbywa bez strat wynikających z bezładności. Każdy bufor traci ciepło im większy tym więcej. To co opisuję opieram na własnych doświadczeniach, oparte są one na niekonwencjonalnym podejściu do ogrzewania prądem od 18 lat i dokonywanych modyfikacjach. Są to rozwiązania niemodne i niepowszechne spotykają się z brakiem akceptacji i mam tego świadomość, jestem negatywnie traktowany bo przyjęte przeze mnie rozkazania są tanie i proste , moi adwersarze albo w nie nie wierzą albo uważają ze ich obrażam bo mam coś lepszego a przez to się wywyższam a z nich robię głupków. Nie mam takich intencji natomiast nie mam też wpływu na wnioski innych. Mogę tylko im współczuć, zarówno przyjętych rozwiązań jak i odczuć. Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 10.04.2022 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Drewno jak kolega wyżej napisał jest jednym z droższych materiałów na chwilę obecną. Słoma, glina - nie wiem, nie znam się ale jeśli ma to być dom rekreacyjny to musi być z materiałów, które uniemożliwią dostęp wszelkich gryzoni itp.Klimatyzator i jakieś proste grzejniki konwektorowe czy kable w łazience - na to bym stawiał. Unikałbym systemów wodnych dla zminimalizowania ryzyka.Kominki z płaszczem, bufory, zawory, pompy, pompki - dużo miejsca i jeszcze więcej pieniędzy.Ja buduję troszkę większy dom i mam kotłownie/pom.gospodarcze prawie 4m2. Też chwilę myślałem na kominkiem z płaszczem. Wstawienie bufora nawet 500l kompletnie dezorganizuje wykorzystanie tego pomieszczenia. Lepiej wstawić tam pralkę, półeczki i beczkę 200L z zacierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.04.2022 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Kiedy nastawiasz towar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts