Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - rotametry

kondi50

Recommended Posts

Witam,

posiadam nową instalacje ogrzewania podłogowego. Problem jaki w niej występuje dotyczy tego, ze rotametry pomimo całkowitego otwarcia nie pokazują przepływu (wszystkie pokazują wartość 0).

Schemat mojej instalacji:

Piec - Saunier Duval Thelia Condens 25-A

Instalacja: Żadnych dodatkowych podmieszaczy. Jedynie pompa w piecu. Rura zasilająca PEX-26, rury obwodowe PEX-16.

Odległości rur co 10-15cm (dom 116m2) instalacja niestety dalej nie opisana przez wykonawce, wiec nie mogę podać więc szczegółów dotyczących długości pętli.

Dwie rozdzielnie:

Piętro ( 8 obwodów) - 8 obwodów (po 2-3 obwody na pokój), długości pętli nie powinna być dłuższe niż 100m. (piętro 58m2)

Parter ( 6 obwodów) - 3 obwody w salon+kuchnia, 1 obwód łazienka, 1 garaż. W garażu rurki co 20-25cm.

Moje spostrzeżenia:

Poczytałem forum i wykonałem kilka czynności przed napisaniem posta:

Zakręciłem rozdzielnie na parterze, po czym rotametry w rozdzielni na piętrze delikatnie się obniżyły, na wartości od 0 do 0,5. Następnie podczas zakręcania kolejnych obwodów na piętrze (zakręcam zawory na powrocie) z każdym dodatkowo zakręconym obwodem powiększały się wartości przepływów na otwartych maksymalnie rotametrach. Dopiero jednak kiedy pozostały dwa otwarte obwody w całej instalacji, rotametry wskazały maksymalny przepływ 5 l/min i mogłem nimi sterować. Po otwarciu wszystkich obwodów i dolnej rozdzielni przepływy wracają do wartości 0.

Instalacja odpowietrzona 3-4 krotnie przez wykonawce, wiec to możemy wykluczyć. Ostatni raz odpowietrzona jeszcze raz pompą.

Widzę, że wykonawca nie ma pojęcia gdzie jest problem, wiec proszę o pomoc i zidentyfikowanie problemu.

Poniżej zdjęcia instalacji i rozdzielni.

IMG_20220405_173846.jpg

IMG_20220409_135042.jpg

IMG_20220405_174213.jpg

IMG_20220409_132418.jpg

IMG_20220409_135035.jpg

Może zaslaba pompa w tym piecu i dodatkowo za mały przekrój pex na rozdzielacz że 32 średnicy było by ok jak nie wtedy pompa plus sprzeglo

Dzięki za odpowiedz, ale potrzebuje bardziej konkretnych informacji gdzie wykonawca popełnił błędy, bo sam nie potrafi sobie z tym poradzić.

....

Widzę, że wykonawca nie ma pojęcia gdzie jest problem, wiec proszę o pomoc i zidentyfikowanie problemu.

Poniżej zdjęcia instalacji i rozdzielni.

Zbyt małe przekroje rur pex zasilajace rozdzielacze, podejrzewam ze po drodze są ksztalki pex które dodatkowo zmniejszają przekrój, oraz za słaba pompa obiegowa w kotle.

Co mozna poprawic? z rurami pex juz nic chyba ze bądą wymienione (ale jak?), z pompą mozna ale trzeba dołozyc sprzegło i dodatkową mocniejszą pompę. Miało byc tanio bo pompa kotłowa rzekomo wystarczy (bo tak niektórzy piszą na forum) wyszło jak zwykle. Co do przepływów, po co przepływy rzedu 5 l/min. W rzeczywistosci przepływ zwykle jest w zakresie od 0,5 do 2,5 l/min.

Co do przepływów, po co przepływy rzedu 5 l/min. W rzeczywistosci przepływ zwykle jest w zakresie od 0,5 do 2,5 l/min.

Nie potrzebuje przepływów 5 l/min. Poposiłem jedynie instaratora, aby na każdym obwodzie ustawil mi przepływ 1 l/min. Abym w poźniejszym czasie sam wyregulował sobie ogrzewanie.

Zbyt małe przekroje rur pex zasilajace rozdzielacze, podejrzewam ze po drodze są ksztalki pex które dodatkowo zmniejszają przekrój, oraz za słaba pompa obiegowa w kotle.

Zakładałem, że to może być główny problem, ponieważ od kotła wychodzi Pex-26, który trójnikiem dzieli się na dwie rozdzielnie (trójnik jest pod posadzką)

Posprawdzałem przekroje i okazuje się, ze Pex-26 - średnia wewnętrzna 20mm. Dodatkowo trójnik, który zmniejsza przekrój, nie znalazłem jednak informacji ile ten przekrój mógł się zmniejszyć. Dodatkowo rozdzielnia jest 1 calowa(DN 25mm), wiec na logike rura dochodząca do niej nie powinna mieć przekroju mniejszego niż sama rozdzielnia.

Co mozna poprawic? z rurami pex juz nic chyba ze bądą wymienione (ale jak?)

Wszystko pod posadzką. Ogólnie od kotła do pierwszej rozdzielni jest około 2m rury (1 metr w ścianie i 1 metr w posadzce. Gdzieś tam także jest trójnik.

Trzeba by było kuć tę cześć, jednak tam wychodzą wszystie obody na piętro, a jak dobrze pamiętam rury zasilające i trójnik sa pod nimi.

Czy wykucie tego miejsca coś nam da, aby np od pieca zastosować wiekszą średnice rury i na trójniku rozdzielić na dwe PEX-26 które już tam są?

z pompą mozna ale trzeba dołozyc sprzegło i dodatkową mocniejszą pompę. Miało byc tanio bo pompa kotłowa rzekomo wystarczy (bo tak niektórzy piszą na forum) wyszło jak zwykle.

Czy dołożenie sprzęgła i dodatkowej pompy pomimo nie zmieniania średnicy rur zasilających załatwi nam sprawę?

Dzięki za pomoc!

14 obiegów po 1 l/min to 0,9 m 3/h

Pętle masz do 85 m długości

Więc jakkolwiek to podejście nie było by spieprzone

Pompa w kotle powinna zapewnić wymagany przepływ

Zacznij od ustawień kotła

Pobieżnie sprawdzając dokumentacje w internecine:

https://www.saunierduval.pl/instrukcje-instalacji-2/kot-y-kondensacyjne-4/ii-thelia-condens-25a-as-18-a-as-25-a-as-30-a-1575312.pdf

Kocioł ma pompę stało wydajnościową, a regulacja jest poprzez otwieranie przewodu obejściowego

Fabrycznie jest nastawione minimum przepływu

Str. 25 podlinkowanej instrukcji wyjaśnia co trzeba zrobić by zwiększyć przepływ

14 obiegów po 1 l/min to 0,9 m 3/h

Pętle masz do 85 m długości

Więc jakkolwiek to podejście nie było by spieprzone

Pompa w kotle powinna zapewnić wymagany przepływ

Zacznij od ustawień kotła

Dzięki za dodatkowa uwagę, zrobie zgodnie z instrukcją w dniu dzisiejszym i dam znać czy coś się zmieniło.

Zrobiłem zgodnie w uwagami. Dokręciłem śrubę w kotle odpowiedzialną za wydajność pompy. Sytuacja poprawiła się i obecnym momencie rotametry wskazują:

- Rozdzielnia piętro (kotłownia) - 6 obwodów 1 l/min, 2 obwody 0,5 l/min

- Rozdzielnia parter - 2 obwody 0,75 l/min, 2 obwody 1 l/min, 1 obwód 1,5 l/min

Jednak zastanawia mnie jak przy takich przepływach będzie funkcjonowała instalacja, czy będę w stanie nią sterować używając rotametrów? Skoro moje możliwości ustawienia przepływu dla pętli oscylują od 0 do 1 l/min.

Jakie są możliwe i najlepsze rozwiązania tego problemu?

Sytuacja jest bardziej skomplikowana, to dom z zabudowie szeregowej od dewelopera. Nie miałem wpływu na wykonanie instalcji. Na własną rękę chce się dowiedzieć o błędach w instalacji. Zamierzam teraz od dewelopera zażądać projektu instalacji, aby sprawdzić ją ze stanem faktycznym. Na tej podstawie będzie wiadomo, czy wykonawca czy deweloper ponosi odpowiedzialność za błędy w instalacji.