Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeden kanał wentylacyjny na mieszkanie 65 metrów ???

Recommended Posts

Witam,

mam mieszkanie w przedwojennej kamienicy 65 metrów.

Kuchnia w środku mieszkania, 4 pokoje, korytarz i łazienka (w łazience piec gazowy z otwartą komorą spalania).

W mieszkaniu 2 kanały wentylacyjne - jeden kuchnia i drugi łazienka (wentylacja grawitacyjna).

Zarówno w kuchni, jak i w łazience sufity podwieszane (sufit obniżono w ten sposób o około 50 cm).

W łazience kratka wentylacyjna w ścianie tuż pod sufitem podwieszanym (wentylacja sprawna, działa nawet przy zamkniętych oknach - okna skrzyniowe).

W kuchni natomiast podłączony okap w formie wyciągu podpięty do kanału wentylacyjnego, także rura od okapu idzie dalej w górę za sufitem podwieszanym.

Niebawem stare okna skrzyniowe wymienię na okna PCV. Na początek nie montuję nawiewników, będę rozszczelniał i wietrzył, może wytnę też uszczelki.

W związku z tym mam pytanie:

Jak sądzicie, czy jedna kratka wentylacyjna "udźwignie" wentylację wywiewną całego mieszkania? (ze względu na wpięty okap wentylacja kuchni odpada).

Pragnę jeszcze przypomnieć, że mam piec z otwartą komorą spalania, który pobiera powietrze z pomieszczenia łazienki.

Czy zdemontować okap w formie wyciągu i np. założyć kratkę sufitową na rurę w suficie podwieszanym?

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :cool:

I stąd się biorą tragedie. Jak masz kocioł z otwartą komorą spalania, to żadnych wentylatorów (okap tylko jako pochłaniacz, bez wyrzucania na zewnątrz) i szczelnych okien bez nawiewników, bo może się skończyć zaczadzeniem.

Tak, wiem, to jeszcze po poprzednich właścicielach ten okap. Nie używam go w ogóle.

Bardziej interesuje mnie to, czy jeden kanał wywiewny wystarczy na te mieszkanie czy muszę coś przerabiać w drugim kanale.

Rozważam też zamontowanie nawiewników ciśnieniowych, póki co będę obserwował po zamontowaniu okien "jak zachowuje się mieszkanie"

Przerabiałem to (bardzo podobny przypadek) i na drugą zimę po wprowadzeniu się, w rogach przy suficie jak i za meblami przy ścianach zewnętrznych i wkoło okien mogłem prawdziwki ze ścian zbierać. Z okien lało się mimo okien 3 szybowych.Skończyło się na rozprowadzeniu kanałów i zbudowaniu wentylacji nawiewno-wywiewnej z odzyskiem.

U mnie był luksus ten, że nade mną jest strych właściwie do mojej dyspozycji, więc zbudowanie wentylacji nie wiązało się z kolejnym remontem.

EDIT: oczywiście nie mówię, że to konieczność, ale przy małym dziecku, jak wyliczyłem jaki wydatek musiała by mieć wentylacja grawitacyjna, to przy mojej (sporej ze względu na wysokie sufity) kubaturze musiałbym niezły lodowaty przeciąg w każdym pomieszczeniu robić, a to odpadało (tak jak siedzenie z grzybem na ścianach).

Edytowane przez Endrju111

Bardziej interesuje mnie to, czy jeden kanał wywiewny wystarczy na te mieszkanie czy muszę coś przerabiać w drugim kanale.

Jak jeden? Jeden musi wysysać powietrze z łazienki, drugi z kuchni.

Inna sprawa, że zimą WG może i działa (czasami nawet i zbyt sprawnie - patrz wzór na ciąg kominowy). Latem i pięć nie będzie działało w bezwietrzną, upalną pogodę.

A tak czy inaczej żeby kominy mogły spełnić swoją rolę to musisz mieć w każdym pomieszczeniu bez komina nawiew.

Jak jeden? Jeden musi wysysać powietrze z łazienki, drugi z kuchni.

Inna sprawa, że zimą WG może i działa (czasami nawet i zbyt sprawnie - patrz wzór na ciąg kominowy). Latem i pięć nie będzie działało w bezwietrzną, upalną pogodę.

A tak czy inaczej żeby kominy mogły spełnić swoją rolę to musisz mieć w każdym pomieszczeniu bez komina nawiew.

Tak, wiem, jak to powinno poprawnie wyglądać, jednak taki stan zastałem (sam zostawiłbym wentylację w kuchni i ewentualnie zamontował pochłaniacz).

Interesuje mnie, jak to zrobić technicznie - zdemontować okap i zostawić rury i dać jakaś kratkę na sufit? (nie wiem, czy takie rozwiązanie wchodzi w ogóle w grę, ponad sufitem rura może ciągnąć się do 50 cm)

Czy może wystarczy zostawić okap, którego i tak nie używam a obok niego wybić kratkę do wentylacji?

Mogę sam to zrobić, czy najlepiej wezwać kominiarza?

Interesuje mnie, jak to zrobić technicznie

Technicznie w kamienicy wentylacja to część wspólna i zarządza nią wspólnota. Co roku, na wiosnę, powinien kominiarz robić przeglądy i sporządzać z nich protokoły. Powinieneś mieć tam wpisane, że nie może być okapu i że masz go zdemontować.

Technicznie w kamienicy wentylacja to część wspólna i zarządza nią wspólnota. Co roku, na wiosnę, powinien kominiarz robić przeglądy i sporządzać z nich protokoły. Powinieneś mieć tam wpisane, że nie może być okapu i że masz go zdemontować.

OK, dzięki, będę w tę stronę uderzać, żeby próbować coś z kominiarzem działać.

Tzn. w zeszłym roku był u mnie ale lepiej nie będę mówił jak wyglądała wizyta :D