Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd ta popularność Panasonica All in One "J" skoro ma takie słabe parametry?

pecet0

Recommended Posts

A co innego może cie przekonać w pompach? Gadanie która lepsza nic nie znaczy bo za mało danych. Instalatora zapytać? jeden tu na forum w jednym roku zachwalał LG a w drugim Panasa bo miał lepszą prowizję. Jeszcze wcześniej chyba chińczyka. Szczerze moge powiedzieć, że kupiłbym Buderusa bo ma fajny design i postawiłbym go przed wejściem.

Nie no fakt, z tymi "gazami" to poleciałeś :D

Tak jakbyś nie miał lodówki w domu ;)

Od 9 lat mam Panasa T-CAP 9kW ,priorytetem dla mnie była cena a ,że wtedy na rynku pomp P-W nie było dużego wyboru stąd mój wybór padł na....Atlantica 8kW za 20tys.zl z montażem.

Dlaczego mam Panasa w tej cenie co w/w Atlantica to każdy starszy forumowicz wie ;)

Konkludując, wtedy nie było zbytnio dużego wyboru na rynku pomp p-w,chinszczyzny nie brałem pod uwagę a Atlantic to Fujitsu czyli renomowana japan firma.

Dzisiaj nie miałbym obiekcji przed instalacją LG czy Samsunga czy nawet Hyunday-a.

Ale w wersji split,nigdy w życiu monobloka.

Natomiast nie wziąłbym chinszczyzny made in Poland typu Hajer itp

Ale co cię serwis interesuje i jego odległość , jak serwisem zajmuje się instalator jaki Ci montuje pompę i później serwisuje. Części przysyłane są kurierem do instalatora.

No w Panasonic tak jest, dla tego też się nad nim zastanawiam. Odległość do serwisu LG 80 km słusznie czy nie, uważam pod wieloma względami za niebezpiecznie dużą.

U mnie w okolicy w przeciwieństwie do kotłów gazowych posucha na serwisantów PC, za płotem nawet mam sąsiada serwisującego gaz. Dla tego jeszcze ciągle się zastanawiam gaz czy PC... .

Argumenty o bliskości serwisu producenta są bez sensu, do awarii i tak będzie przyjeżdzać ffirma która ci montowała. Będzie albo nie będzie bo oni wszyscy chętnie montują a niechętnie serwisują.

Co do zasobnika ja mam 200l i jeszcze nigdy wody nie brakło a lubimy w domu kąpiele w wannie (4 osoby), także zasobniki 300 i wiecej litrow to juz raczej do domów dwurodzinnych. Taki baniak 200l nagrzewa się u mnie 30-40minut wiec tyle co trwa typowa kąpiel. Poza tym nikt nie bedzie lał do wanny wody 55C, a raczej 40-42 stopnie.

Nie wiem jak mam ci wytłumaczyć, że u mnie nikt nikt w okolicy nie serwisuje pomp.

Z tego co mi wiadomo są instalatorzy ale później odbiór i serwis przejmuje inna firma jak ma to miejsce np w Rotenso.

Wyjątkiem jest tu chyba tylko Panasonic, gdzie instalujący przejmuje na siebie obowiązek serwisowania.

Co do zbiornika mam takie samo zdanie, dla tego pisałem, że 185l w AiO w zupełności wystarczy. Nawet jak mi zjadą córki parę razy w roku to nie widzę dalej problemu.

Podobnie w Daikinie, firma przykręca sprzęt do ściany i prowadzi rurki freonowe i kable. Ale bez podpinania.

Serwisant od Daikina przyjeżdża pospinać wszystko ze sobą i to on zostaje opiekunem P.C. i jej serwisantem.

Chyba że firma montująca ma jednocześnie uprawnienia od Daikina na serwis P.C. A mało która takie ma.

Forma serwisu gwarancyjnego zależy od producenta - różnie jest to rozwiązane.

Ten od Daikina co był u mnie, ma pod sobą województwa Opolskie i Śląskie (może nie całe ale ma).

Edytowane przez Marco36

Wyjątkiem jest tu chyba tylko Panasonic, gdzie instalujący przejmuje na siebie obowiązek serwisowania.

Co do zbiornika mam takie samo zdanie, dla tego pisałem, że 185l w AiO w zupełności wystarczy. Nawet jak mi zjadą córki parę razy w roku to nie widzę dalej problemu.

Raczej tak nie jest jak piszesz ...

U mnie 5 lat temu kupiłem pompę z montażem u instalaotra , on sprzedał , on montował , on serwisuje.

I z tego co czytam jest to norma , że instalator to zarówno serwisant.

Inaczej wygląda w przypadku monobloków , bo monobloki może kupić każdy i zamontować każdy. Nie trzeba mieć uprawnień FGAZ.

Taką pompę możesz i kupić w markecie i sam zamontować. Być może wtedy wzywa się serwis aby sprawdzili montaż i przybili gwarnację i wtedy gwarancja przechodzi na serwis producenta.

Ale przy splitach gdzie trzeba mieć fgaz ?

raczej instalator to serwisant , tak samo jest przy klimach ...

Jak jest gwarancja to odpowiada instalator

LG w standardzie nie ma WIFI i sterowania z aplikacji (jest to w dodatkowo płatnej opcji)

Panasonic WIFI i sterowanie z aplikacji ma w standardzie.

LG V Therma 5KW ma lepsze parametry od Panasonica 5kW załączam porównanie w wersji Split z jednej i drugiej firmy.

panas i lg.JPG

Ofertę na LG mam 2 500 zł droższą od Panasonica (porównując Splita do Splita). Bo porównując Panasa Split a LG Monoblok to różnica jest 1000 zł na korzyść Panasonica.

Do użytkowników pomp ciepła jak często zmieniacie coś w ustawieniach pompy, czy WIFI/aplikacja odgrywa jakieś większe znaczenie? Czy do sterownika pompy podchodzisz raz na pół roku i aplikacja nie jest ci do niczego potrzebna?

Edytowane przez pecet0

Widać czasy się zmieniły i teraz LG bardziej sie cenie od Panasonica.

Jak ja kupowałem to LG było o 3000zł tańsze od Panasonic ..

Mam LG II generacji. Nie mam żadnych "bajerów" , żadnego Wifi i innych cudeniek.

Tak naprawdę ustawiasz na początku (krzywa) i .... zapominasz o pompie.

Tak naprawdę ustawiasz na początku (krzywa) i .... zapominasz o pompie.

Pompa ma czujnik temperatury i na podstawie jego uruchamia ogrzewanie lub przestaje grzać jak osiągnie temperaturę zadaną? Np chcę mieć 22 stopnie to ona będzie grzała jak na czujniku będzie niższa temperatura i przestanie jak sięgnie tam te 22 stopnie w pokoju/kotłowni? Czy ona nie bazuje na tym co jest w domu, tylko na tym co jest na zewnątrz np jest mróz -10 stopni tzn musi grzać bo tak jest na panelu ustawione. W standardzie jakie ona ma czujniki temperatury i na zewnątrz domu i z wewnątrz domu?