Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze PGE - warunki

Recommended Posts

Dzień dobry,

Otrzymałem dziś warunki przyłączenia prądu.

Moja działka to 141/2 (101902_5.0023.141/2) (oraz sąsiadująca z nią 140, ale powiedziano mi, że jeśli nie ma wpisanej w akcie służebności (na mojej działce?), to nie mogą tam przyłącza zrobić i że obwód byłby za długi, pomimo tego, że jest zapis, że dojazd do działki 141/2 jest przez działkę 140, która ma dostęp do drogi publicznej).

W warunkach przyłącza: Przyłączenie z słupa w linii napowietrznej nN, stacja zasilająca 3-1867 Karczówek 3. wybudować przyłącze do granicy działki 154/6 z pasem drogi oznaczonym nr działki 154/14, przyłącze zakończyć złączem kablowo licznikowym.

Czyli z tego co rozumiem, ZE postawi skrzynkę oddaloną od mojej działki o 170 m i od niej mam ciągnąć przez 2 działki sąsiadów instalację wewnętrzną?

Będę wdzięczny za pomoc.

PGE.JPG

ZE zejdzie ze słupa do skrzynki, a to Ty masz ciągnąć kabel aż do granicy działki 154/6 i drogi 154/14. Kabel masz zakończyć skrzynką ze złączem kablowym i pomiarowym.

Raczej nie postawią skrzynki bo by musieli ją umieścić na granicy drogi i właściciela innej działki, dlatego uzgadnianie z sąsiadami czy użyczą swojego gruntu dla Twojego kabla jest w Twojej gestii.

Na działce 142 są zabudowania i elektryczność ale nie wiadomo czy istnieje możliwość ciągnięcia przyłącza stamtąd a po drugie to droga ta jest dłuższa.

Dojazd do Twojej działki przez działkę 140 to coś innego aniżeli służebność przesyłu.

ZE zejdzie ze słupa do skrzynki, a to Ty masz ciągnąć kabel aż do granicy działki 154/6 i drogi 154/14. Kabel masz zakończyć skrzynką ze złączem kablowym i pomiarowym.

Raczej nie postawią skrzynki bo by musieli ją umieścić na granicy drogi i właściciela innej działki, dlatego uzgadnianie z sąsiadami czy użyczą swojego gruntu dla Twojego kabla jest w Twojej gestii.

Na działce 142 są zabudowania i elektryczność ale nie wiadomo czy istnieje możliwość ciągnięcia przyłącza stamtąd a po drugie to droga ta jest dłuższa.

Dojazd do Twojej działki przez działkę 140 to coś innego aniżeli służebność przesyłu.

Czy jednak z warunków nie wynika, że to ZE instaluje skrzynkę?PGE (1).jpg

Uprzedzając pytania - działka rekreacyjna w celu uniknięcia taryfy "budowlanej".

Edytowane przez Dzior

Dobrze że dodałeś te warunki bo z Twojego cytatu wynikało co innego.

Ty masz tylko zrobić kabel, natomiast ZE od słupa opisanego w punkcie 1 spuści kabel i postawi skrzynkę na granicy działki 154/6 i drogi 154/14.

Twój zakres jest opisany tylko w punkcie 6.

Długość jest dość spora więc najlepiej kosztowo jeśli będzie to aluminium 16-25mm2.

Umowa na 11kW ale jeśli po rekreacyjnej chciałbyś tam mieszkać to raczej 25 mm2

Edytowane przez Mareks77