Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mitsubishi Zubadan czy Daikin Altherma 3

czarny2807

Recommended Posts

Witam. Mam 90m2 na parterze ogrzewane podłogówką i 51m2 na piętrze ogrzewane grzejnikami. Wybieram spośród dwóch ofert. Dwustrefowy Daikin Altherma 3 bez bufora za 43k i Mitsubishi Zubadan za 44k. Obie pompy 8kW i w obu ofertach instalator wchodzi do pustej kotłowni i robi wszystko od A do Z. Wszyscy mówią żeby brać Mitsubishi ale nikt nie potrafi napisać dlaczego. Czy Mitsubishi będzie naprawdę lepszym wyborem? Jakie wtedy za tym przemawiają argumenty? Przy Daikin jeden przegląd rocznie za 369zł a przy Zubadan dwa po 300zł. Dziękuje za pomoc.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obie te firmy są określane jako klasa mercedesa w kategorii Pomp Ciepła.

Biorąc pod uwagę 5 lat gwarancji i koszty przeglądów - to u mnie z tych dwóch do wyboru - wygrywa Daikin.

A wgłębiając się w temat - sam ciekaw jestem pełnego porównania tych dwóch P.C. - czy ktoś dysponuje pełną tabelką grzania Mitsubishi ?

Szukam po necie ale w katalogu brak pełnej tabelki, a poza katalogiem też mam problem by znaleźć tabelkę temperatur.

W swoich wykresach mam tylko Zubadana dwuwentylatorowy 8 kW na R410a.

Nowsze modele na R32 powinne mieć lepszą charakterystykę pracy.

Edytowane przez Marco36

tomkan - dziękuje za tabelki.

Wykres wychodzi taki : (dla ogrzewania grzejnikami nisko-temperaturowymi)

e4a97ffe42e8.jpg

Szkoda, że Daikin nie podaje tabelki dla minimalnego i średniego obciążenia.

Dla Daikina minimalna moc jest skopiowana z wykresu jaki znalazłem dla modeli na R410a. Przy R32 realny wykres może się różnić.

Obie P.C. modulując obroty w temp. powyżej +7*C będą pracowały na minimalnych obrotach (może nawet do +4*C).

Okolicę średnich obrotów będą miały w przedziale -7*C do +5*C i dopiero poniżej -7*C zaczną zbliżać się do nominalnych obrotów (obciążeń).

Pobór prądu Mitsu. policzyłem dzieląc moc przez COP.

Z powyższego wykresu dla nominalnego obciążenia można wyciągnąć wniosek, że Mitsubishi stosuje mocniejsze kompresory niż Daikin, a zarazem co ciekawe przy niższym poborze prądu (to mnie zastanawia).

Możliwe też, że niższy pobór prądu jest pozorny, dlatego, że Mitsubishi ma obroty przycięte programowo - to widać po płaskim przebiegu wykresu.

Możliwe, że gdyby porównać minimalne i średnie obciążenia obu P.C. - to proporcje poboru prądu obu P.C. wyszłyby inne.

edit...

Gdy wpatruję sie w wykres, to dochodzę do wniosku, że Mitsubishi 8 kW ma na pokładzie kompresor o 1,5 kW mocniejszy w porównaniu z Daikinem 8 kW.

Mitsubishi nominalną moc łapie przy -15*C, to co jest powyżej -15*C jest programowo przycięte - to realna moc kompresora wychodzi na 9,5 kW, gdy przyjąć Daikina 8 kW za wzór odniesienia.

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że Mitsubishi 8 kW będzie odpowiedni dla domów z OZC powyżej 7,5 kW.

A dla OZC poniżej 7,5 kW można polecić Daikana 8 kW.

Chyba, że ktoś ma ogrzewanie podłogowe i chce grzać w taniej taryfie - to wtedy można zakładać P.C. o 30 do 40% wyższej mocy.

Tabelki obu producentów na tyle się różnią, że realny pobór prądu jest nie do porównania.

Idąc dalej z wnioskami o przyciętych programowo mocach (programowo - czyli za pomocą softu P.C.) - to wykresy Daikina powyżej +7*C też są programowo przycięte, gdy porównać je z wieloma wykresami innych P.C. od Chińczyków po Samsunga.

LG też są programowo przycięte i dopiero od i poniżej -7*C łapią moc nominalną.

Edytowane przez Marco36

Żebym coś z tego jeszcze rozumiał

To powinno pomóc zrozumieć:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8131569&viewfull=1#post8131569

- szczególnie wykres w pierwszym linku;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8115642&viewfull=1#post8115642

potrzebujesz znać OZC budynku, do OZC dobiera się odpowiednią moc Pompy Ciepła.

Jak nie masz OZC, to orientacyjnie możesz je policzyć tu: https://cieplo.app/start

Edytowane przez Marco36

Przy tych danych (zakładając, że są poprawne) Mitsubishi będzie lepszym wyborem, bo ma kompresor 9,5 kW, gdy Daikin ma 8 kW - a dom wg OZC potrzebuje 9,3 kW do -18*C.

Wracając do wykresu:

e4a97ffe42e8.jpg

Daikin osiągnie temp. biwalentną przy -11*C, a Mitsubishi przy -15*C.

Przy tym wydaje się, że Mitsubishi niżej moduluje przy +7*C. To powinno ograniczyć ryzyko taktowania.

Przy OZC 9,3 kW można jeszcze rozważyć Panasonic T-Cap 9 kW

lub LG 9 kW - mogą być tańsze w zakupie.

T-Cap trzyma 9 kW do -20*C, a LG osiągnie temp. biwalentną przy -13,5*C (dla Twojego OZC).

Edytowane przez Marco36

Przy tych danych (zakładając, że są poprawne) Mitsubishi będzie lepszym wyborem, bo ma kompresor 9,5 kW, gdy Daikin ma 8 kW - a dom wg OZC potrzebuje 9,3 kW do -18*C.

Wracając do wykresu:

e4a97ffe42e8.jpg

Daikin osiągnie temp. biwalentną przy -11*C, a Mitsubishi przy -15*C.

Przy tym wydaje się, że Mitsubishi niżej moduluje przy +7*C. To powinno ograniczyć ryzyko taktowania.

Przy OZC 9,3 kW można jeszcze rozważyć Panasonic T-Cap 9 kW

lub LG 9 kW - mogą być tańsze w zakupie.

T-Cap trzyma 9 kW do -20*C, a LG osiągnie temp. biwalentną przy -13,5*C (dla Twojego OZC).

Nadal

A jak będę czynił inwestycje, które będą zbijały zapotrzebowanie na kW? Dołożę 5cm styropianu do ocieplenia, docieplę strop piwnicy i dach.

Wstaw te zmiany do Twojego obliczenia OZC i zobaczysz o ile spadnie zapotrzebowanie OZC.

Jeśli OZC spadnie o 0,5 kW to Mitsubishi zamiast łapać temp. biwalentną na -15*C przesunie się na -17*C w przybliżeniu.

Ja miałem OZC 7,3 kW, dodałem 10 cm wełny na strych i teraz dokładam XPS na podłogi na gruncie. OZC spada do 7,0 kW.

Przewiduję jeszcze dołożenie XPS na ściany fundamentowe.

Mógłbym jeszcze wymienić szyby zespolone w oknach - to zyskałbym kolejne 0,3 kW oszczędności.

Edytowane przez Marco36

Przestudiowałeś cenę dołożenia 5 cm styro na ściany????

:D Nie. Ale skoro o to zapytałeś pewnie gra nie warta świeczki.

Powietrzna pompa ciepła Mitsubishi Zubadan PUD-SHWM080VAA/ EHSD-YM9D - 8 kW. kpl.

Bezprzewodowy termostat pokojowy 2 szt.

Zasobnik C.W.U. do pomp ciepła 200 litrów + czujnik kpl.

Bufor C.O. 100 litrów kpl.

Stelaż pod agregat kpl.

Grupa pompowa obiegu grzejnikowego + czujnik 1 szt.

Grupa pompowa obiegu podłogowego z mieszaczem + czujnik kpl.

Materiały montażowe przy założeniu dwóch obiegów grzewczych, zawory,

złączki, elementy montażowe, grupy bezpieczeośtwa, naczynie wzbiorcze

C.W.U. i C.O., zawór przełączny, pompa cyrkulacyjna itp. kpl.

Montaż jednostki zewnętrznej i wewnętrznej, podłaczenie hydraulicze do

instalacji C.O. i C.W.U., uruchomienie systemu grzewczego kpl.

Cena 45700

Zubadan 8kW 3 fazowy

Wewnętrzny hydrobox 9kW

2 zestawy pompowe

Bufor 200l

Zasobnik do CWU 200l

Wszystko w miedzi Armacell

Cena 46160

I ten instalator wyliczył: zapotrzebowanie budynku na ciepło: 6,9kW dla parametrów A-15/woda45

Daikin 8kW dwustrefowy

Cena 43500

Instalator Daikin robi wszystko od A do Z. Przy obu Zubadan sam muszę podciągnąć prąd.

To co Panowie wybrać?

Edytowane przez czarny2807