czarny2807 30.04.2022 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 Biorę Daikina dwustrefowego. Nie będę już kombinował i czytał bo co się zdecyduję to coś wyskakuje jak na obrazku i mnie zbija z tropu. LG szukałem blisko ale nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.04.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) Skąd takiego skrina wytrzasnąłeś - brzmi jak tekst trola słabo opłaconego przez słabą konkurencję.Nie zdziwiłbym się gdyby autor tekstu nie posiadał żadnej P.C. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2807 30.04.2022 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) Skąd takiego skrina wytrzasnąłeś - brzmi jak tekst trola słabo opłaconego przez słabą konkurencję. Nie zdziwiłbym się gdyby autor tekstu nie posiadał żadnej P.C. To tekst z sąsiedniego forum napisany przez osobę, która wygląda tam na najbardziej czytaną. Osobiście poleca on tylko Samsunga i tylko Samsunga. Szukać jeszcze jakiegoś instalatora LG w okolicy czy dać już sobie spokój? Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez czarny2807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.04.2022 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 Twoja decyzja. Daikin 8 kW do -11*C + grzałka (a dzięki zyskom bytowym może to być -12*C) LG 9 kW do -14*C + grzałka (plus zyski to może -15*C) Kiedy ostatnio widziałeś na termometrze -10*C, a kiedy -15*C ? Tylko nie o poranku, a przez całą dobę. Bo to że o poranku będzie -18*C przez 3 godziny - to dom nawet nie poczuje z powodu bezwładności i dzięki izolacjom termicznym. Wykres Samsunga też mam, wypada nawet przyzwoicie, ale trzeba go brać o jeden poziom mocy mocniejszy by był w stanie dorównać Daikinowi. Samsungowi bliżej do porównania z Panasoniciem SDC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2807 02.05.2022 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Teraz jeszcze raz spojrzałem w ofertę i okazuje się, że Toshibę mam 11kW zaproponowaną. Przeczytałem też cały wątek LG V Therma i raczej bardzo złe opinie tam o tej PC. A instalator od Toshiby nadal mnie przekonuje, że u mnie Daikin to zły wybór bo będzie męczył się cały czas i gdy będzie non stop jechał na 50 stopni to góra 10 lat pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.05.2022 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) W normalnych warunkach P.C. pracuje na krzywej pogodowej, by nie przegrzewać domu gdy jest cieplej za oknem. Zakładając, że +50*C będziesz potrzebował przy -18*C, to w przybliżeniu przy +15*C będzie woda grzana do +30*C, przy +7*C - woda +35*C, przy 0*C - woda +40*C, przy -10*C - woda +45*C. Te +50*C będzie potrzebne tylko w najcięższy mróz -15*C do -18*C. Jeśli chodzi o wątek LG to zwróć uwagę na daty. Prawdopodobnie modele na czynniku R32 pojawiły się od 2018 może 2019 roku te starsze wpisy dotyczą starszej generacji modeli na R410a, soft sterujący raczej też był inny. Pompy ciągle ewoluują. Nie rozumiem tego gościa : Mitsubishi jednowentylatorowa o mocy kompresora 9,5 kW będzie zbyt mocna jego zdaniem, a Toshibę 11 kW proponuje że będzie lepsza ?!? Widocznie ma większą prowizję ze sprzedaży Tosiby. Edytowane 2 Maja 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny2807 03.05.2022 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Na sąsiednim forum ktoś mi napisał, że Daikin posiada tylko jedną jednostkę jednowentylatorową, którą stosuje do każdej mocy PC. W niektórych przypadkach będzie to skutkować częstym defrostem a w niektórych taktowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts